Παρουσίαση: Samsung Gear S smartwatch και smartphone

Παρουσίαση: Samsung Gear S smartwatch και smartphone
ired.gr

Μια μοναδική πρόταση από τη Samsung για ένα ρολόι που μπορεί να γίνει και smartphone. Αξίζει;

Με λίγα λόγια ...

  • Τα υπέρ: Πολύ ωραίο και «κομψό» λειτουργικό σύστημα. Διαστημική εμφάνιση (σε όσους αρέσουν τα πολύ hi-tech). Πολύ ωραία, ευκρινής και μεγάλη οθόνη. Μπορεί να λειτουργήσει και σαν τηλέφωνο. Καλή μπαταρία
  • Τα κατά: Διαστημική εμφάνιση (για όσους δεν αρέσουν τα θηριώδη σούπερ hit-tech). Το λουράκι δεν είναι καλό. Εξακολουθεί να χρειάζεται ένα Samsung smartphone. Ακριβό(;)
  • Τελικά: Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους θέλουν ένα ρολόι-κινητό με καλά στοιχεία και ακραία εμφάνιση που θα διχάσει καθώς θα δημιουργήσει ή φίλους ή εχθρούς.

Δείτε ακόμη: Apple Watch - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ired samsung gear s 02

Η Samsung μπήκε απότομα στην αγορά των «φορετών» (wearables) παρουσιάζοντας στην αγορά περίπου έξι διαφορετικά μοντέλα σε ένα διάστημα 12 μηνών (μέσα στο 2014). Πέρα από κάτι περίεργες «ιδέες» - όπως η (παντελώς άχρηστη) κάμερα στο Gear 2, που ευτυχώς αφαίρεσε στο Gear 2 Neo - η Samsung φαίνεται πως σιγά-σιγά βελτιώνει τα smartwatch της.

Το Gear S λοιπόν, είναι ένα ιδιαίτερο μοντέλο καθώς, πέρα από την τραβηγμένη κάπως και θηριώδη σχεδίασή του (θυμίζει κάπως αξεσουάρ βατραχανθρώπου ή αστροναύτη), έχει και τη δυνατότητα να είναι και smartphone με κάποιες ... λακκούβες. Εξακολουθεί να χρειάζεται ένα Samsung smartphone για να λειτουργήσει.

Αλλά από εκεί κι έπειτα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε σαν τηλέφωνο χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάμε και το κινητό μας αν σε κάποια περίπτωση δε μας βολεύει (π.χ. τζόκινγκ). Δεν είναι αυτόνομο τηλέφωνο, όπως κάποια άλλα, αλλά καλύπτει κάποιες περιπτώσεις ανάγκης.

Βέβαια είναι και το πιο ακριβό της σειράς με περίπου 350$ τιμή αγοράς και είναι ακριβό αν το συγκρίνουμε με ένα LG G Watch R, αλλά πιο φτηνό αν το συγκρίνουμε με το Apple Watch.

Δείτε ακόμη: 6 λόγοι για να αγοράσετε ένα Apple Watch

Οθόνη

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Gear S είναι η εντυπωσιακή οθόνη AMOLED που φτάνει τις 2 ίντσες διαγώνιο. Η ανάλυση των 360 Χ 480 pixel έχει μια κύρτωση όπως αυτή του Gear Fit για να αγκαλιάζει τον καρπό και πραγματικά είναι όμορφη με ένα δικό της τρόπο και σίγουρα τραβάει τα βλέμματα. Τώρα αν κάποιοι γουρλώνουν τα μάτια λόγω του ότι είναι κάπως γιγάντια, εδώ θα σας γελάσουμε. Φαίνεται πως η Samsung είναι οπαδός του «όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα» κι έτσι τα ’δωσε όλα. Η αλήθεια είναι ότι, εφόσον το χρησιμοποιεί κανείς και για τηλέφωνο, η οθόνη είναι χρήσιμη σ’ αυτό το μέγεθος. Από την άλλη πάλι, δεν είναι και πολύ βολικό.

ired samsung gear s 03

Με τον αισθητήρα φωτός, η οθόνη θα φωτιστεί περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες ισχυρού εξωτερικού φωτός για να βλέπουμε καλύτερα. Το πρόβλημα όμως της αντανάκλασης είναι υπαρκτό και, ακόμα και στη μέγιστη φωτεινότητά της η οθόνη δε φαίνεται καλά σε δυνατό ηλιακό φως (π.χ.).

Το λουράκι είναι φτιαγμένο από ένα ημι-ελαστικό υλικό (Urethane-ουρεθάνη) που καλύπτει και το ρολόι γύρω-γύρω και καταλήγει σε μεταλλικό κλείσιμο. Έχει πολλές ρυθμίσεις και μπορεί να καλύψει από πολύ λεπτούς μέχρι πολύ χοντρούς καρπούς. Υπάρχουν πέντε διαφορετικά χρώματα για να διαλέξετε. Είναι αρκετά σπορ στην εμφάνιση και ταιριάζει στο γενικότερο στιλ του ρολογιού.

ired samsung gear s 04

Υπάρχει ένα μόνο πλήκτρο (home button) στο the Gear S που βρίσκεται στην κάτω μεριά της πρόσοψης (όπως σε ένα smartphone) και πατώντας το πηγαίνουμε στο κεντρικό μενού. Στα αριστερά του ρολογιού υπάρχει το μικρόφωνο που χρειάζεται για να μιλάμε σε τηλεφωνήματα ή για να εκτελούμε φωνητικές εντολές. Στα δεξιά βρίσκεται ένα μικρό ηχείο για να ακούμε.

Στην από κάτω μεριά υπάρχει ένας αισθητήρας παρακολούθησης καρδιακών παλμών και πέντε χρυσά pin που συνδέονται στο φορτιστή για τη φόρτιση. Η «πλάτη» του ρολογιού είναι από σκληρό πλαστικό που ταιριάζει με το λουράκι ενώ το αγκαλιάζει και είναι πολύ ανθεκτικό σε γρατζουνιές.

ired samsung gear s 05

Το ρολόι έχει αντοχή στο νερό (πιστοποίηση IP67), αλλά δεν είναι για κολύμπι, απλώς αντέχει σε κάποια βροχή ή νερό που μπορεί να πέσει πάνω του.

Δείτε ακόμη: Pebble Watch: Συνεργάτης του iPhone

Χρηστικότητα

Και πάλι το λέμε: το Gear S είναι μεγάλο, πολύ μεγάλο. Αν μάλιστα το βάλετε σε λεπτό καρπό, τότε φαίνεται ακόμη πιο μεγάλο. Πιθανώς σε κάποιον με καρπούς παλαιστή να φαίνεται φυσιολογικό. Και επίσης, αν φοράτε πουκάμισα με στενά μανικέτια, τότε θα μένει απέξω. Ακόμη και με τα μπουφάν και παλτά θα υπάρχει δυσκολία στο βάλε-βγάλε. Και το βάρος του είναι αισθητό στο χέρι (65 gr).

Είναι κάπως παράξενο στην αίσθηση όταν το έχεις στο χέρι σου στην αρχή, αλλά συνηθίζεται. Ειδικά αν κάποιος είναι συνηθισμένος σε βαριά μεταλλικά ρολόγια με μπρασελέ θα νιώσει αμέσως άνετα μαζί του.

Το Gear S έχει 512 ΜΒ RAM και 4 GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου. Υπάρχουν 7(!) αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Πυξίδα, Καρδιακοί Παλμοί, Φυσικό Φως, Υπεριώδεις και Βαρόμετρο. Από την άλλη πάλι, το Microsoft Band έχει 10(!) αισθητήρες. «Όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα» που λέει κι ο λαός.

Από άποψη συνδέσεων το Gear S έχει Bluetooth 4.1 για τη σύνδεσή του με τα υποστηριζόμενα Samsung smartphone, Wi-Fi (b/g/n) και υποδοχή Micro SIM για χρήση με δίκτυα 2G και 3G.

Απόδοση ως τηλέφωνο και ρολόι

Το μικρόφωνο του Gear S είναι πολύ καλό και ακούγεται κάποιος αν μιλάει ακόμη και από απόσταση μισού μέτρου περίπου και άρα είναι πολύ χρήσιμο σαν hands-free. Ομοίως και το ηχείο ακούγεται πολύ καλά και δίνει την αίσθηση της «ανοικτής ακρόασης». Για τον ίδιο λόγο όμως δεν κάνει για τηλεφωνική χρήση ανάμεσα σε κόσμο λόγω της ανοικτής ακρόασης. Βέβαια μπορούμε να συνδέσουμε ένα Bluetooth ακουστικό με το ρολόι αν νομίζουμε ότι θα μας βολέψει να το χρησιμοποιούμε συχνά ως τηλέφωνο.

ired samsung gear s 06

Η χρήση του για μηνύματα είναι επίσης καλή λόγω της μεγάλης οθόνης, αλλά για περιπτώσεις ανάγκης και με δεδομένο ότι έχετε λεπτά δάχτυλα, λόγω του ότι το πληκτρολόγιο είναι αρκετά μικρό. Από την άλλη όμως είναι αρκετά «έξυπνο» και καταλαβαίνει τι γράμμα θέλουμε να πατήσουμε συνήθως χάρη και στην αυτόματη διόρθωση. Για μικρά γρήγορα μηνύματα ανάγκης, θα κάνει τη δουλειά του.

ired samsung gear s 07

Κατά άλλα, το πρώτο πράγμα που θα δείτε στο ρολόι είναι το ... ρολόι που μπορείτε να επιλέξετε τη «φάτσα» του από ένα σετ με έτοιμες εικόνες ρολογιών που υπάρχουν προεγκατεστημένες και μπορείτε να κατεβάσετε κι άλλες από το Galaxy Apps store. Με μια κίνηση του δαχτύλου αριστερά θα έχετε τις εξής «οθόνες» (widgets) κατά σειρά: S Health, news reader, calendar agenda, contacts, weather ένα music player και τις ρυθμίσεις (settings). Η σειρά μπορεί να μετατραπεί όπως σας βολεύει, αλλά μπορείτε να έχετε μόνο μέχρι 5 widgets ταυτόχρονα.

ired samsung gear s 08

Βέβαια μπορείτε να μεταφερθείτε σε περισσότερες ακόμη εφαρμογές - πέραν των 5 widgets - αν σύρετε από την κάτω μεριά προς τα πάνω. Αν σύρετε από τη δεξιά μεριά θα εμφανιστούν οι γνωστοποιήσεις για email, ραντεβού, τηλεφωνήματα κλπ. Επίσης εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις και σε pop up μαζί με μια μικρή δόνηση.

Το λειτουργικό είναι το Tizen OS, ένα λειτουργικό φτιαγμένο από τη Samsung και βασισμένο σε Linux, αντί του Android Wear. Μάλιστα υπάρχει ειδική εφαρμογή Gear που χρειάζεται για να λειτουργήσει το ρολόι. Γενικά δεν είναι δύσκολο στη χρήση και τις ρυθμίσεις του, απλώς έχει ... μπόλικες.

Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: ASUS ZENWATCH 2