Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εφαρμογές Μουσικής για κιθαρίστες

Εφαρμογές Μουσικής για κιθαρίστες
ired.gr

Εφαρμογές για Mac και iPad που θα αντικαταστήσουν τον ενισχυτή και την πεταλιέρα σας.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πια πάρα πολύ και οι προσομοιωτές ενισχυτών, εφέ, πιάνων, συνθεσάιζερ αλλά και άλλων οργάνων είναι ένα δεδομένο για το σύγχρονο μουσικό, ο οποίος μπορεί να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη με το να αγοράσει ένα iPad ή ένα λάπτοπ, να φορτώσει τα αντίστοιχα προγράμματα και με τη βοήθεια ενός interface που θα συνδέσει την κιθάρα του με το iPad/λάπτοπ του να μπορεί να παίξει και να εξασκηθεί στο σπίτι του, αλλά ακόμη και σε ζωντανές εκδηλώσεις (live). Και όλα αυτά, χωρίς να χρειάζεται να δώσει μια περιουσία στους πραγματικούς αντίστοιχους ενισχυτές και πετάλια. Σ’ αυτό το άρθρο μας, παρουσιάζουμε τα καλύτερα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Δείτε ακόμη: Οδηγός Garage Band

Amplitube 4

ikmultimedia.com/products/amplitube4/

ired music apps 01

Για πολλούς το κορυφαίο πολυεφέ για κιθάρα και μπάσο. Μια εφαρμογή που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε είδος ενισχυτή, καμπίνα ηχείου, πετάλια (μέχρι τέσσερα σε σειρά) και μικρόφωνα που τοποθετούνται μπροστά στην καμπίνα για την προσομοίωση του χώρου της εγγραφής. Περιλαμβάνει μετρονόμο, ντραμ μασίν με πολλά διαφορετικά μοτίβα σε λούπες, κουρδιστήρι υψηλής ακρίβειας, και ένα οχτακάναλο στούντιο για εγγραφές!

Η νέα προσθήκη προσομοίωσης του χώρου και των μικροφώνων εγγραφής, είναι πραγματικά πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό και η ποιότητά της, θα σας αφήσει άφωνους.

ired music apps 03

Έχει έτοιμα presets γνωστών μουσικών (Jimmy Hendrix, Slash), επώνυμους ενισχυτές και πετάλια (Fender, Marshal, Orange), και δυνατότητες για άπειρους συνδυασμούς και αποθήκευση των δικών σας ρυθμίσεων σε ξεχωριστές κατηγορίες. Ο δε ήχος του είναι πραγματικά απίστευτος.

Στην desktop έκδοσή του, έχετε τη δυνατότητα για δύο ενισχυτές, δύο σετ εφέ ποδός (stomp) και δύο σετ εφέ κονσόλας (rack) ταυτόχρονα (από 5 εφέ σε κάθε σετ). Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε από δύο μικρόφωνα σε κάθε ενισχυτή. Με τόσες επιλογές, ο ήχος που μπορεί κανείς να έχει είναι απλά κορυφαίος και η ευελιξία άπιαστη.

Θα το βρείτε στον ιστοχώρο του κατασκευαστή και στο AppStore για Mac και iOS.

Συμβατότητα: Mac, iPad, iPhone, iPod Touch, Windows, Android.

Ampkit

agilepartners.com/apps/ampkit/

ired music apps 04

Το Ampkit κονταροχτυπιέται στα σημεία με το Amplitube χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Με ίδιες δυνατότητες στον τομέα των ενισχυτών, πεταλιών, ηχείων, υστερεί λίγο στο θέμα της εγγραφής όμως περιλαμβάνει περισσότερα μικρόφωνα (μοντέλα), περισσότερα ταυτόχρονα πετάλια και εδώ έχουμε τη γκάμα των ενισχυτών της Peavey και τον ήχο άλλων γνωστών μουσικών (Pink Floyd).

ired music apps 05

Και του Ampkit ο ήχος είναι κορυφαίος και η επιλογή ανάμεσα στα δύο είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Είναι καθαρά θέμα γούστου, αν και, με τις τιμές που έχουν (περίπου 20 ευρώ το καθένα) η απόκτηση και των δύο δεν είναι καθόλου ανέφικτη.

Θα το βρείτε στον ιστοχώρο του κατασκευαστή και στο AppStore για Mac και iOS.

Συμβατότητα: Mac, iPad, iPhone, ipod Touch.

StompBox

4pocketsaudio.com/product.php?p=6

ired music apps 06

Το τρίτο καλύτερο πολυεφέ κιθάρας, μπάσου με τη δική του προσωπικότητα, τους δικούς του ήχους και συνδυασμούς και μια επιπλέον δυνατότητα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα - περιλαμβάνει και ενισχυτές-εφέ για ακουστικές κιθάρες! Το πιο θα επιλέξετε, όπως είπαμε και πιο πάνω δεν είναι μεγάλο δίλημμα καθώς κι εδώ η τιμή είναι αντίστοιχη.

ired music apps 07

Η συγκεκριμένη εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα περισσότερα εφέ/preset, που σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε μια «αλυσίδα» από 6 ή και παραπάνω εφέ ταυτόχρονα σε ένα preset και να διαμορφώνουμε τον ήχο μας όπως τον θέλουμε. Ακόμη, υπάρχουν πλήρεις ρυθμίσεις για κάθε επί μέρους εφέ που προχωρούν σε αρκετό βάθος τροποποιήσεων.

ired music apps 08

Εννοείται, ότι, όσο περισσότερα εφέ χρησιμοποιούμε στην αλυσίδα μας, τόσο πιο πολύ επεξεργαστική ισχύς χρειάζεται, οπότε φροντίστε να έχετε ένα σχετικά καινούριο iPad για να αντέξει το φόρτο.

Θα το βρείτε στον ιστοχώρο του κατασκευαστή και στο iOS AppStore.

Συμβατότητα: iPad


JamUp XT - JamUp Pro XT

positivegrid.com/jamup/

ired music apps 09

Άλλο ένα εξαιρετικό πολυεφέ για κιθάρες. Το δωρεάν JamUp XT έρχεται με ένα ενισχυτή και 6 εφέ, ενώ το πλήρες, Pro (~20€), έχει 6 ενισχυτές και 16 εφέ εδάφους (stomp-box) αλλά και κονσόλας (premium rack). Η εφαρμογή είναι για iOS και έρχεται από την εταιρία Positive Grid που μαζί μας παρέχει και το Bias FX που θα δούμε πιο κάτω.

ired music apps 10

Όλα τα εφέ και οι ενισχυτές τακτοποιούνται στη σειρά που θέλουμε με drag-and-drop και τα τοποθετούμε όπως μας βολεύει, προκειμένου να επιτύχουμε το δικό μας ήχο. Έχει καταπληκτικό ήχο, και με τα επιπλέον (αγορές εντός εφαρμογής) - 40 κλασικά εφέ και 46 ενισχυτές - μας δίνει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες.

ired music apps 11

Με το Jam Player module μπορούμε να εισάγουμε κομμάτια από την iTunes βιβλιοθήκη μας και να «τζαμάρουμε» μαζί τους, με την επιπλέον δυνατότητα να αλλάξουμε την ταχύτητα αλλά και τη μουσική τους κλίμακα ανάλογα με το πώς μας εξυπηρετεί. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να γράψουμε ήχους τον ένα πάνω στον άλλο (looper) και να φτιάξουμε ολοκληρωμένα κομμάτια στη στιγμή.

ired music apps 12

Το ToneSharing μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε τα preset που έχουμε φτιάξει με τα αντίστοιχα άλλων χρηστών απευθείας μέσα από την εφαρμογή. Το JamUp ολοκληρώνεται άψογα από το καινούριο BIAS - Amp Designer and Modeler της εταιρίας με 36 προσομοιώσεις μερικών από τους πιο διάσημους και επιθυμητούς ενισχυτές στην ιστορία της Rock.

Θα το βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας και στο iOS AppStore.

Συμβατότητα: iPad, iPhone, iPod Touch.

BIAS Amp - BIAS FX

positivegrid.com/bias-desktop/

ired music apps 13

Όπως είπαμε και πιο πάνω, το BIAS Amp μας δίνει 36 προσομοιώσεις μερικών από τους πιο διάσημους και επιθυμητούς ενισχυτές στην ιστορία της Rock. Και βέβαια, μαζί έχει και πολλά εξαιρετικά «πετάλια» που θα συμπληρώσουν επάξια το σετ και θα κάνουν τον ήχο σας μοναδικό.

Η ολοκλήρωσή του με το JamUp συνεπάγεται την ανταλλαγή preset μεταξύ των δύο εφαρμογών μέσω του ToneCloud καθώς επίσης και με την άλλη εφαρμογή της εταιρίας το Bias FX.

ired music apps 14

Το BIAS FX είναι το κορυφαίο της σειράς και δίνει τη δυνατότητα - πέραν των άλλων που κάνουν και τα αδέλφια του - να έχουμε δύο ενισχυτές και δύο αλυσίδες από εφέ ταυτόχρονα με ένα ήχο που είναι πολύ υψηλής ανάλυσης και ποιότητας και με μια τιμή που είναι άκρως ανταγωνιστική (για την έκδοση των iOS - 30€, αλλά με επιπλέον αγορές εντός εφαρμογής όπως και σε όλα τα άλλα που είδαμε ως τώρα).

ired music apps 15

Θα τα βρείτε στον ιστοχώρο του κατασκευαστή καθώς και στο iOS AppStore όσον αφορά τις mobile εκδόσεις.

Συμβατότητα: Mac, iPad, iPhone, iPod Touch (το BIAS FX είναι μόνο για iPad).

Μερικά τελευταία λόγια

Δεν καλύψαμε βέβαια όλη τη γκάμα των εφέ για κιθάρες που υπάρχουν - στο iOS AppStore ειδικά. Αν ψάξετε θα βρείτε κι άλλα και όλο προστίθενται νέα. Στο ερώτημα «ποιο να διαλέξω» η απάντηση είναι δύσκολη.

Από εμπειρία μπορώ να πω ότι συνήθως ένα δε φτάνει. Πολλές φορές ο ήχος που θέλουμε τη μια φορά επιτυγχάνεται με τη μία εφαρμογή, ενώ κάποιος άλλος με μια άλλη. Το καλό είναι ότι, αν έχετε ένα iPad, η κάθε μία από αυτές τς εφαρμογές είναι αρκετά φτηνή (μέσος όρος 20€ για πλήρεις εκδόσεις). Κάποιες μάλιστα έχουν δωρεάν έκδοση και μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον στοιχεία με αγορές εντός της εφαρμογής όποτε θέλουμε.

Αυτό που είναι σπουδαίο όμως, είναι ότι η ποιότητα του ήχου είναι εφάμιλλη των αυθεντικών ενισχυτών ή πεταλιών και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερη από αρκετούς hardware προσομοιωτές.

Δείτε ακόμη: Δημιουργία Ringtones με το Garageband απευθείας σε iPhone - iPad

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status