Google Pixel C: εμπρός στο δρόμο που χάραξε το iPad Pro.

Google Pixel C: εμπρός στο δρόμο που χάραξε το iPad Pro.
ired.gr

Αρχίζουν δειλά-δειλά να πληθαίνουν τα «γίγα-tablet» που θυμίζουν υβρίδιο λάπτοπ και ταμπλέτας

Με λίγα λόγια ...

  • Τα υπέρ: Καλή ποιότητα κατασκευής. Ενσωμάτωση USB C θύρας. Εξαιρετικό πληκτρολόγιο και σύνδεσή του με το κυρίως tablet. Έξυπνο σύστημα φόρτισης πληκτρολογίου. Άφθονη επεξεργαστική ισχύς για tablet. Πολύ καλή σχεδίαση και συνολικές επιδόσεις.
  • Τα κατά: Ογκώδες. Θέλει να είναι μίνι λάπτοπ ή σούπερ ταμπλέτα; Άβολο το σύστημα σύνδεσης πληκτρολογίου. Με 10,2 ίντσες θέλει να αντιμετωπίσει τα θηρία των 12 και 13 ιντσών; Υψηλή τιμή.
  • Τελικά: Θέλετε ένα μίνι-λάπτοπ-tablet combo με το τελευταίο Android 6; Τώρα υπάρχει, αλλά δεν ξέρουμε αν αξίζει τα λεφτά που ζητάει.

ired google pixel c 01

Το Google Pixel C είναι το νεότερο σε μια νέα κατηγορία tablet που δημιουργήθηκαν με την εμφάνιση του Microsoft Surface Pro 3 και του iPad Pro αργότερα και που είναι mega-tablets ή μίνι λάπτοπ ή κάτι και από τα δύο. Έτσι και το Pixel C μάλλον θα ήθελε να είναι λάπτοπ, αλλά τελικά έχει διχασμό προσωπικότητας. Δεν πρόλαβε να εμφανίσει η Apple το iPad Pro με το πληκτρολόγιό του (έστω και σαν ξεχωριστή αγορά) και να ’σου η Google να ακολουθήσει με το δικό της αντίστοιχο μηχάνημα. Φαίνεται πως η Microsoft εφάρμοσε κάτι που είχε πει ο Bill Gates πριν πολλά-πολλά χρόνια: «Αν δεν υπάρχει μια αγορά, δημιούργησέ την».

Αν μας ρωτούσατε πριν τρία χρόνια περίπου, όταν εμφανίστηκε το Surface Pro, αν θα ακολουθούσε κανείς άλλος κατασκευαστής, θα λέγαμε ότι, σίγουρα όχι γιατί το θεωρούσαμε ένα μεμονωμένο περιστατικό - και για τρία χρόνια έτσι ήταν. Μέχρι να φτάσουμε στο Surface Pro 3 (δηλ. τρία μοντέλα μετά) και ξαφνικά... μπουμ. Το ερώτημα όμως παραμένει πάντα: «θέλει ο καθένας ένα tablet με πληκτρολόγιο αντί ενός κλασικού λάπτοπ;»

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

ired google pixel c 02

ired google pixel c 03a

Μαγνητικό και αποσπώμενο

Είναι δύσκολο να πούμε αν το Google Pixel C είναι μια θαυμάσια ιδέα ή μια αποτυχημένη. Μοιάζει περισσότερο με μια από τις αποτυχίες με Windows 8 που είχαν εμφανιστεί. Είναι ένα κλειστό σύνολο με το πληκτρολόγιο (clamshell), και συνδέεται με αυτό μέσω μαγνητών. Ως εδώ τίποτε το ιδιαίτερα περίεργο ή επαναστατικό. Το πρόβλημα έρχεται όταν θέλεις να το ανοίξεις ή να το κλείσεις όπου πρέπει να το αποσυνδέσεις και να το επανασυνδέσεις για να λειτουργήσει. Επίσης μπορείς να ανορθώσεις το tablet - σαν ένα λάπτοπ που ανοίγεις την οθόνη - αλλά έτσι, το σύνολο είναι ογκώδες και βαρύ (για tablet). Η όλη διαδικασία μοιάζει άβολη και μπερδεμένη - δεν ξέρω τι σκεφτόταν η Google. Και παρόλο την ωραία σχεδίαση του συνόλου, δε νομίζω ότι θα είναι βολικό στην καθημερινή χρήση το σύστημα αυτό.

ired google pixel c 04

Η ποιότητα και στιβαρότητα του Bluetooth πληκτρολογίου είναι πολύ καλή και στο θέμα της στήριξης του tablet, εξαιρετική - πραγματικά θυμίζει λάπτοπ. Η αφαίρεση είναι πανεύκολη και πραγματικά έχει επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ «δυνατού κρατήματος» των μαγνητών και ευκολίας «αποκόλλησης». Απ’ ό,τι φαίνεται, η Microsoft έδειξε το δρόμο στο θέμα αυτό και η Google ήταν αρκετά έξυπνη ώστε να τον ακολουθήσει, αντί να πειραματίζεται με αγνώστου αποτελέσματος τεχνικές.

Το πληκτρολόγιο είναι μικρό, αλλά έχει την άνεση ενός μεγάλου και πολύ γρήγορα συνηθίζεται. Τα πλήκτρα είναι «κλικάτα» και φτιαγμένα για πληκτρολόγηση. Το πολύ χρήσιμο είναι ότι το πληκτρολόγιο φορτίζεται κατά τη σύνδεσή του με το tablet τραβώντας ελάχιστη από την ισχύ της κεντρικής μπαταρίας ή οποία αντέχει για 10 ώρες χρήσης μεταξύ φορτίσεων. Με ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη του tablet, εμφανίζεται μια σειρά από LEDs που δείχνουν πόση φόρτιση έχει μείνει στη μπαταρία. Επίσης το USB Type C port επιτρέπει και τη γρήγορη φόρτιση του tablet πέραν των άλλων.

Δείτε ακόμη: iPad Pro + γραφίδα: εργαλείο για καλλιτέχνες

ired google pixel c 05

ired google pixel c 05a