iPad Pro ή iPad Air 2;

iPad Pro ή iPad Air 2;
ired.gr

Δύο κορυφαία tablet για διαφορετικές ανάγκες. Ποιο κάνει για σας;

Η Apple αποκάλυψε το τελευταίο μοντέλο στα tablet της, το iPad Pro, στις 9 Σεπτεμβρίου. Σε πρώτη άποψη μοιάζει με «τέρας» και δημιουργεί μια εντελώς νέα κατηγορία που έρχεται να προστεθεί στη σειρά των iPad. Έτσι έχουμε τρία μεγέθη πια και το εύλογο ερώτημα γεννιέται: ποιο να διαλέξουμε; Κι αν έχουμε ήδη απορρίψει το μέγεθος του μίνι για τις ανάγκες μας, τότε παραμένει το ερώτημα: «να πάρω το iPad Air 2 ή να κάνω την ‘υπέρβαση’ και να περάσω κατευθείαν στην τεράστια οθόνη του Pro;» Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές και ποιες ανάγκες καλύπτει το κάθε μοντέλο.

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

Τεχνικά χαρακτηριστικά

ired ipad pro vs ipad air 2 01

Συνήθως, μια γρήγορη ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζει αρκετά το τοπίο όσον αφορά το ποιες είναι οι δυνατότητες του κάθε μοντέλου. Αν λοιπόν ψάχνει κάποιος για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που του χρειάζονται για κάποιες συγκεκριμένες εργασίες, με μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο tablet μπορεί να έχει μια εμπεριστατωμένη άποψη για το ποιο μοντέλο του κάνει. Από εκεί κι ύστερα, θα συζητήσουμε πιο διεξοδικά τις ανάγκες που καλύπτει το κάθε μοντέλο ειδικά.

ired ipad pro vs ipad air 2 02

Αφήνοντας τα κοινά χαρακτηριστικά, θα εστιάσουμε πρώτα σε αυτά που διαφέρουν στα δύο tablet για να δούμε τι εξυπηρετούν οι διαφορές τους.

Δείτε ακόμη: Split-screen ένα τεράστιο selling point για την προώθηση του iPad Pro

Ισχύς

Ο νέος επεξεργαστής Α9Χ του μεγάλου iPad Pro είναι σίγουρα μια μεγάλη αναβάθμιση εν σχέσει με τον παλιότερο Α8Χ του iPad Air 2. Κατά την Apple, είναι κατά 80% ταχύτερος από οποιοδήποτε λάπτοπ εμφανίστηκε στην αγορά πέρυσι, κάτι που «φωνάζει» ήδη ότι η Apple «σπρώχνει» το συγκεκριμένο tablet περισσότερο σαν αντικαταστάτη ενός μικρού λάπτοπ, κάτι που ξεκαθαρίζει περισσότερο τους σκοπούς ύπαρξης ενός iPad Pro. Αν κάποιος σκοπεύει να πάρει ένα μικρό λάπτοπ για τις ανάγκες του, σίγουρα θα άξιζε να σκεφτεί σοβαρά την αγορά ενός iPad Pro που, μαζί με το επιπλέον αποσπώμενο πληκτρολόγιο, είναι ένα μικρό, πανάλαφρο και πανίσχυρο φορητό με πολλές επιπλέον δυνατότητες που ένα λάπτοπ δεν έχει.

Πέραν τούτου, και τα δύο tablet «τρέχουν» το iOS 9 ως λειτουργικό, αλλά η ισχύς του επεξεργαστή του Pro, δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για βαριές και εξειδικευμένες εργασίες και πολύ πιο άνετο και απρόσκοπτο multitasking (πολυδιεργασία).

ired ipad pro vs ipad air 2 03

Σχεδίαση

Και λέγοντας «σχεδίαση» δεν εννοούμε απλώς τη μορφή, αλλά και τις διαστάσεις και το βάρος των δύο αντιπάλων. Εδώ βρίσκεται άλλο ένα σημείο που θα κρίνει το τι ζητάει κάποιος. Το iPad Pro, είναι σαφώς ογκωδέστερο και βαρύτερο από το «μικρό» iPad Air 2. Αν λοιπόν κάποιος θέλει ένα «καθαρόαιμο» tablet που μεταφέρεται εύκολα, είναι ελαφρύ και μπορεί να το κρατάει στα χέρια του χωρίς να χρειάζεται σταθερή επιφάνεια για να εργαστεί με αυτό, η απάντηση είναι: iPad Air 2. Όπως και να το κάνουμε, το iPad Pro δε μπορεί να θεωρηθεί εύκολα tablet με την ακριβή έννοια του όρου. Δοκιμάστε να δουλέψετε με ένα «θηρίο» των 13΄΄ στα χέρια σας για κάμποση ώρα και την έχετε σίγουρη την τενοντίτιδα.

Ναι, με το Pro, έχετε μεγαλύτερη οθόνη. Πάλι ναι, έχετε τετραφωνικό - dual stereo - ήχο. Ναι έχετε και γραφίδα, αν το θέλετε, που συμπληρώνει ακόμη περισσότερο την υπέροχη 3D Touch οθόνη. Αλλά, όλα αυτά απαιτούν ένα γραφείο ή τα πόδια σας - στην καλύτερη περίπτωση - για να ακουμπάνε όπως ένα λάπτοπ. Δε λέω ότι σε μια περίπτωση ανάγκης δε θα το πάρετε στα χέρια για μια γρήγορη «δουλίτσα», αλλά λέω - και το τονίζω - ότι δε θα το κρατήσετε για πολύ χωρίς να ψάχνετε κάπου να το ακουμπήσετε στη συνέχεια.

Δείτε ακόμη: iPad Pro + γραφίδα: εργαλείο για καλλιτέχνες

Η οθόνη

Και μια και είπαμε για οθόνη, είναι αλήθεια ότι το Pro ενσωματώνει, πέρα από μια πολύ μεγαλύτερη και ανώτερης ανάλυσης και εξαιρετικής ευκρίνειας οθόνη, πέρα από το multitouch, το περίφημο 3D Touch που εμφανίστηκε και στα iPhone 6S και 6S Plus, που, μαζί με την ειδικά σχεδιασμένη γι’ αυτό γραφίδα, κάνει θαύματα. Αν είστε επαγγελματίας του χώρου των γραφικών τεχνών (με πολύ ευρεία και γενική έννοια) θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε πολύ σοβαρά την απόκτηση ενός iPad Pro σε αντίθεση με οποιοδήποτε λάπτοπ, ακόμη κι αν αυτό έχει οθόνη αφής. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την εμπειρία χρήσης της 3D Touch οθόνης του iPad Pro μαζί με τη γραφίδα που είναι τόσο ευαίσθητη και φυσική στη χρήση, ώστε να κάνει γίγαντες του χώρου - όπως η Wacom - να μοιάζουν ξεπερασμένοι.

Από την άλλη, ο τετραφωνικός ήχος που παράγεται από τα 4 dual stereo ηχεία, αποτελεί ένα κανονικό ηχοσύστημα που κανένα tablet αλλά και λάπτοπ δε μπορεί να σας προσφέρει. Είναι αλήθεια ότι η Apple ήταν σε πολύ μεγάλα κέφια όταν σχεδίαζε το Pro.

ired ipad pro vs ipad air 2 04