iPad Mini 4 ή iPad Mini 3;

iPad Mini 4 ή iPad Mini 3;
ired.gr

Αν έχετε το iPad Mini 3 αξίζει η αναβάθμιση στο iPad Mini 4;

Η σειρά iPad Mini δημιούργησε μια αγορά και κάλυψε ένα κενό από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, κάτι που το ακολούθησαν όλο και περισσότεροι κατασκευαστές tablet. Από τότε κύλησε μπόλικο νερό στο αυλάκι και μάλιστα πέρυσι κυκλοφόρησε και το iPhone 6 Plus που, από άποψη μεγέθους δημιούργησε ένα ακόμη σκαλοπάτι στο μέγεθος των οθονών. Αν και κάποιοι υπέθεσαν ότι ίσως η Apple να «σκότωνε» τη σειρά λόγω της κυκλοφορίας του iPhone 6 Plus, ωστόσο εκείνη τους διέψευσε παρουσιάζοντας τη συνέχεια, το iPad 4.

ired ipad mini 4 vs mini 3 01

Το iPad Mini 4 έρχεται να αντικαταστήσει εντελώς το iPad Mini 3, το οποίο θα διακοπεί στο εξής, κάτι που σημαίνει ότι, αν θέλετε να κερδίσετε χρήματα, από δω και στο εξής θα είναι η ευκαιρία να βρείτε το iPad Mini 3 σε προσφορές γιατί θα προσπαθήσουν οι εταιρίες να ξεφορτωθούν τα τελευταία κομμάτια. Εμείς τώρα ερχόμαστε να δούμε τις διαφορές των δύο μοντέλων και κατά πόσον αξίζει κάποιος που έχει ένα iPad 3 να το «σκοτώσει» για να περάσει στο 4.

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

ired ipad mini 4 vs mini 3 02

Οθόνη

Η Apple «τη βρίσκει» ως γνωστόν με την αναβάθμιση των οθονών της καθότι συνήθως τα νεότερα μοντέλα των συσκευών της έχουν καλύτερες οθόνες από τα προηγούμενα. Κάτι που όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση αυτή καθώς το iPad Mini 4 έχει την ίδια οθόνη με τον προκάτοχό του. Εξακολουθεί βέβαια να είναι μια εξαιρετική retina οθόνη με το ίδιο ακριβώς μέγεθος και ανάλυση. Εδώ λοιπόν δεν έχουμε διαφορές.

Η ανάλυση παραμένει ίδια στα 2048 Χ 1536 pixel. Δεν είμαστε βέβαια στον κόσμο του , αλλά εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική ανάλυση για το μέγεθος της οθόνης, και σίγουρα δεν έχει κανένα πρόβλημα στην παρακολούθηση ταινιών ή παιχνιδιών.

Κάμερες

Ως γνωστόν, το iPad Mini 3 είχε οπίσθια κάμερα των 5 megapixel και ποιότητα 1080p για λήψη βίντεο, ενώ η εμπρόσθια κάμερα ήταν 1,2 megapixel για χρήση FaceTime, λήψη selfies και άλλα παρόμοια.

Ο αντικαταστάτης, iPad Mini 4 έρχεται με την ίδια εμπρόσθια (δυστυχώς) κάμερα των 1,2 megapixel, αλλά (ευτυχώς) αντικατέστησε την οπίσθια κάμερα με μια των 8 megapixel που είναι κατά πολύ καλύτερη (αντίστοιχη με αυτήν του iPhone 6).

Κι αν τα νούμερα σας φαίνονται οικεία, είναι γιατί πρόκειται για τις ίδιες κάμερες που βρίσκονται στο iPad Air 2, απλά σε μικρότερη «συσκευασία».

Δείτε ακόμη: iPad Pro + γραφίδα: εργαλείο για καλλιτέχνες

ired ipad mini 4 vs mini 3 03

Επεξεργαστική ισχύς

Και τώρα τα δύσκολα: είναι ισχυρότερο το iPad Mini 4; Το iPad Mini 3 είχε σαν επεξεργαστή τον Α7 που υπάρχει από το 2013. Το iPad Mini 4 όμως έρχεται εξοπλισμένο με τον Α8 του iPhone 6 έναν επεξεργαστή 64-bit δεύτερης γενιάς. Και σύμφωνα με την Apple, είναι κατά 30% ταχύτερος σε υπολογισμούς και 60% σε γραφικά. Με άλλα λόγια, είναι πολύ καλό αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε για απαιτητικές εργασίες και ειδικά σε γραφικά ή να παίξετε βαριά παιχνίδια.

Η Apple κρατάει τις ναυαρχίδες Α9/Α9Χ των επεξεργαστών της για τα iPhone 6S &6S Plus και για το iPad Pro αντίστοιχα. Άρα οι επιδόσεις του iOS δε φτάνουν στο μέγιστό τους με τον Α8, αλλά μην είμαστε και άπληστοι, αυτό είναι «απλά» ένα iPad Mini.

Αισθητήρες και κεραίες

ired ipad mini 4 vs mini 3 04

Γενικά μιλώντας, οι αισθητήρες που υπάρχουν στα δύο μοντέλα είναι πανομοιότυποι και χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς. Έχουμε το κλασικό επιταχυνσιόμετρο και το γυροσκόπιο που αναγνωρίζουν τις κλίσεις και κινήσεις της οθόνης. Το Bluetooth από την άλλη έχει αναβαθμιστεί σε 4.2 έκδοση (αν και πολύ λίγα περιφερειακά χρησιμοποιούν το 4.2). Οι απαιτήσεις ασύρματης δικτύωσης καλύπτονται από ένα επεξεργαστή Wi-Fi που καλύπτει τα πρωτόκολλα 802.11 Wi-Fi όπως και στο 3. Η μόνη διαφορά έγκειται στο ότι το iPad Mini 4 καλύπτει επιπλέον το « ac» σε σχέση με τα «a/b/g/n» του 3.

Το 802.11ac είναι ένα καινούριο πρωτόκολλο που είναι συμβατό με όλα τα άλλα, αλλά είναι ταχύτερο και σταθερότερο από αυτά. Αν δεν έχετε ιδιαίτερα προβλήματα με το Wi-Fi σας, ίσως να μη δείτε τη διαφορά, αλλιώς μπορεί και να ωφεληθείτε από το νεότερο Wi-Fi του iPad Mini 4.

Το επιπλέον επίσης που προστέθηκε στους αισθητήρες είναι ο αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος Touch ID που υπάρχει και στα iPhone από τη σειρά 5s και άνω.