Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθαρή εγκατάσταση: Τι κερδίζετε και τι χάνετε από τη διαδικασία;

Καθαρή εγκατάσταση: Τι κερδίζετε και τι χάνετε από τη διαδικασία;
ired.gr

Τι θα χάσω και τι θα κερδίσω από τη διαμόρφωση της συσκευής “Ως νέα”;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας καθαρής εγκατάστασης (clean install) του λειτουργικού iOS, κατά την αναβάθμιση της συσκευής σας με νεότερη; Τι γίνεται όταν μας συστήνουν να κάνουμε διαμόρφωση “ως νέα συσκευή”, κατά την αναβάθμιση του λειτουργικού, για παράδειγμα από την iOS 8 στην iOS 9;

Πρόκειται να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την ταχύτητα ακολουθώντας αυτή, την ομολογουμένως χρονοβόρα διαδικασία; Τι συστήνει η εταιρεία; Έχουμε να απαντήσουμε σε αρκετά ερωτήματα, γι' αυτό μην χάνουμε χρόνο:

Πολλοί χρήστες τις τελευταίες εβδομάδες μας ρωτούν τι πρέπει να κάνουν μόλις αγοράσουν το νέο iPhone κι αν θα πρέπει στη νέα τους συσκευή να επαναφέρουν ή όχι αντίγραφο ασφαλείας, (και πότε θα έρθει το νέο iPhone αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Συγκεκριμένα "Τι είναι πιο έξυπνο να κάνω;" "Ποια από τα δεδομένα μου θα χαθούν;" "Θα κερδίσω σε ταχύτητα, και πόσο;”

ired clean install lose 01

Λοιπόν ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κανονικά κάνοντας αναβάθμιση είτε νέας συσκευής είτε λειτουργικού συστήματος, δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η καθαρή εγκατάσταση, προκειμένου να βελτιωθεί η ταχύτητα και η ανταπόκριση του συστήματος.

Η hardware αναβάθμιση, είναι υπέρ αρκετή - αναφερόμαστε στο iPhone 6S - καθώς θα δείτε μία εντελώς διαφορετική συμπεριφορά της συσκευής λόγω και της αύξησης της ποσότητας προσωρινής μνήμης RAM, στα 2 GB. Περισσότερες λεπτομέρειες για την νέα συσκευή μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Διαβάστε: iPhone 6s / 6s Plus: Οι πρώτες μας εντυπώσεις από την παρουσίαση των συσκευών

Ας δούμε όμως τι εννοούμε με τον όρο “καθαρή εγκατάσταση”.

Τι σημαίνει για το χρήστη καθαρή εγκατάσταση (Διαμόρφωση);

Κατά τον όρο διαμόρφωση λειτουργικού o χρήστης βρίσκεται ανάμεσα σε δύο διαδικασίες:

- Επανεγκατάσταση και διαμόρφωση της συσκευής από αντίγραφο ασφαλείας: Ο χρήστης αντιμετωπίζει προβλήματα με τη συσκευή του, διατηρεί ένα πρόσφατο αντίγραφο ασφαλείας στο iCloud, κάνει επαναφορά της συσκευής του (Restore) και στη συνέχεια επαναφέρει το αντίγραφο που διατήρησε στο iCloud.

- Ως νέα συσκευή: Συνήθως ο χρήστης ακολουθεί αυτή τη διαδικασία κατά την απόκτηση νέας συσκευής και μεταφοράς του από μία παλαιότερη. Εννοείται πως και σε αυτή την περίπτωση ο χρήστης επιβάλλεται να διατηρήσει αντίγραφο ασφαλείας στο iCloud, αλλά η διαμόρφωση της συσκευής iPhone ή iPad, θα γίνει “Ως νέα” συσκευή.

ired clean install lose 02

Ας δούμε τι πρόκειται να διατηρήσουμε και τι να χάσουμε από την επιλογή μας ως νέα συσκευή

Πολλοί χρήστες επιλέγουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης “Ως νέα” - καθαρή εγκατάσταση - όταν πρόκειται για καινούρια συσκευή. Η διαδικασία αυτή τους επιτρέπει, την εκ νέου εγκατάσταση εφαρμογών, των ρυθμίσεών τους και των δεδομένων τους. Εμείς κανονικά δεν θα έπρεπε να συστήνουμε αυτή τη διαδικασία, καθώς πρόκειται για μεταφορά του κατόχου από μία παλαιότερη συσκευή σε νεότερη, εν τούτοις φαίνεται πως οι περισσότεροι χρήστες το επιθυμούν.

Εάν κι εσείς ανήκετε σε αυτή την κατηγορία χρηστών που επιθυμείτε μία καθαρή εγκατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι απώλειες από μία τέτοια επιλογή πλέον είναι λιγότερες, λόγω της υπηρεσίας iCloud.

Aς δούμε τι μπορούμε να επαναφέρουμε στην καινούρια συσκευή iPhone ή iPad με την εισαγωγή του λογαριασμού μας iCloud. Στην ουσία πρόκειται για δεδομένα τα οποία διατηρούνται στο iCloud και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε μήπως χαθούν:

Φωτογραφίες: Οι φωτογραφίες ανάλογα την υπηρεσία συγχρονισμού, θα διατηρηθούν στον λογαριασμό μας iCloud (Οι 1000 τελευταίες της ροής ή εάν έχετε ενεργοποιημένη την υπηρεσία iCloud Photo Library, ολόκληρη η βιβλιοθήκη σας). Διαφορές των δύο υπηρεσιών μπορείτε να διαπιστώσετε στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Διαβάστε: iCloud Photo Library vs Photo Stream - Ποιες οι σημαντικές διαφορές τους

  • Ηλεκτρονική αλληλογραφία λογαριασμών iCloud (Οι υπόλοιποι λογαριασμού θα πρέπει να διαμορφωθούν εκ νέου στη συσκευή σας από τις ρυθμίσεις).
  • Τα δεδομένα των εφαρμογών σας θα συγχρονιστούν αυτόματα - αλλά όχι οι ίδιες οι εφαρμογές, καθώς θα πρέπει εκ νέου να εγκατασταθούν μία μία από την ενότητα αγορασμένες, της εφαρμογής App Store.
  • Επαφές
  • Ορισμένα αρχεία ήχου και μουσικής (όλα εάν έχετε συνδρομή Apple Music ή εάν έχετε αγορές από το iTunes μπορείτε να τις κατεβάσετε εκ νέου δωρεάν).
  • Σελιδοδείκτες Safari, Usernames και συνθηματικών (Εάν έχετε ενεργοποιημένη την κλειδοθήκη iCloud). Περισσότερες λεπτομέρειες στον σύνδεσμο που ακολουθεί.

ired clean install lose 03

Διαβάστε: Συμβουλές και κόλπα για iPhone - Safari

  • Έγγραφα iCloud Drive
  • Ημερολόγια
  • Υπενθυμίσεις
  • Σημειώσεις
  • iBooks
  • Wallet ιστορικό (πλην λογαριασμών Apple Pay)

Θα χάσετε τα παρακάτω:


  • Όλα τα δεδομένα που αφορούν την εφαρμογή Υγεία (αποθηκεύονται στο iCloud μόνο με κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας, τα οποία δεδομένα τους δεν μπορείτε να επαναφέρετε επιλεκτικά). Αν λοιπόν θέλετε να διατηρήσετε τα δεδομένα σας για την εφαρμογή Υγεία, θα πρέπει να διατηρείτε κρυπτογραφημένο αντίγραφο iCloud.
  • Φωτογραφίες εκτός υπηρεσιών iCloud Photo Library ή ροής φωτογραφιών.
  • Εφαρμογές και δεδομένα εφαρμογών, τα οποία δεν είναι αποθηκευμένα στο iCloud.
  • Μουσική την οποία έχετε συγχρονίσει από το iTunes.
  • Αντίγραφα ασφαλείας της συσκευής Apple Watch (δείτε περισσότερες πληροφορίες στην (αναφορά της εταιρείας). Ενδεχομένως για κάποιους χρήστες να είναι μείζονος σημασίας η διατήρηση δεδομένων της συσκευής Apple Watch, καθώς συλλέγει δεδομένα των δραστηριοτήτων, τα οποία επ' ουδενί δεν επιθυμούν να απολέσουν. Εάν δεν είστε κάτοχος της συσκευής Apple Watch ή δεν σας ενδιαφέρουν τέτοιου είδους δεδομένα, μπορείτε να προχωρήσετε σε μία καθαρή εγκατάσταση.
  • Μηνύματα

Διαβάστε λοιπόν προσεκτικά όλα τα παραπάνω και αποφασίστε αν θα προχωρήσετε σε επαναφορά από αντίγραφο ασφαλείας, ή διαμόρφωση συσκευής “Ως νέα”, μόλις αποκτήσετε το καινούριο iPhone σας. Εμείς αναμένουμε τις απόψεις σας ή τις απορίες σας στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status