Παρουσίαση: iPhone 6S

Παρουσίαση: iPhone 6S
ired.gr

Παρουσιάζουμε το πολυαναμενόμενο iPhone 6S. Αξίζει να το πάρετε;

Με λίγα λόγια ...

  • Τα υπέρ: Ισχυρότερο από το iPhone 6. 3D Touch. Εκπληκτική κάμερα με λήψη 4Κ. Καλύτερη ακόμη κατασκευή. Εκπληκτική οθόνη.
  • Τα κατά: Μικρότερη μπαταρία από το iPhone 6. Τα 16 GB του εισαγωγικού μοντέλου είναι πια ελάχιστος χώρος.
  • Τελικά: Ένα εξαιρετικό νέο τηλέφωνο με την ποιότητα σήμα κατατεθέν της Apple.

ired iphone 6s 02

Είναι πάντα ενδιαφέρον (το λιγότερο) όταν η Apple εμφανίζει μια καινούρια συσκευή, ειδικά αν πρόκειται για το καινούριο μοντέλο του iPhone. Βέβαια οι ολοκληρωτικές αλλαγές γίνονται κάθε δύο χρόνια που εμφανίζεται ο νέος αριθμός μοντέλου. Κάθε χρόνο έχουμε το μοντέλο «S» που συμπληρώνει το πρώτο της σειράς και προσφέρει κάποιες νέες δυνατότητες που ανανεώνουν τη σειρά και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν πρέπει να «βάλουμε το χέρι στην τσέπη». Η μεγάλη διαφορά έγινε όμως με την παρουσίαση του iPhone 6, που πέρα από τη σχεδίαση δεν ήταν και τόσο πιο καινοτόμο σε σχέση με το 5S. Αντίθετα με την παρουσίαση του iPhone 6S, έγιναν επαναστατικές αλλαγές που κάνουν τα δυο μοντέλα της ίδιας σειράς να έχουν πολύ μεγαλύτερες διαφορές απ’ ό,τι γινόταν ως τώρα.

Κι ενώ, σχεδιαστικά δεν έχουμε διαφορές, το 6S, είναι ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο κι όχι απλά μια «αναβάθμιση» σειράς. Με σημαντικές αναβαθμίσεις στη RAM, τον επεξεργαστή, την κάμερα και την οθόνη, έχουμε ουσιαστικά ένα ολοκαίνουριο μοντέλο με «παλιά» σχεδίαση. Και με το καινούριο χρώμα που προστέθηκε στη σειρά - και ήδη έχει προκαλέσει εντυπώσεις - το ροζ-χρυσό, μιλάμε για ένα μοντέλο που μάλλον θα έπρεπε να λανσαριστεί σαν iPhone 7 αντί για 6S.

Δείτε ακόμη: iOS 9 : Τα πιο σημαντικά νέα χαρακτηριστικά!

ired iphone 6s 03

Και εγένετο χρυσορόζ!

Αν έρχεστε από το iPhone 5S και πάτε στο 6S, είσαστε πολύ τυχεροί. Το νέο iPhone 6S είναι το τέλειο μέγεθος κινητού τηλεφώνου. Η καταπληκτική οθόνη των 4,7 ιντσών είναι φαρδύτερη και ψηλότερη με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια περισσότερο χώρο για γράψιμο, διάβασμα ή ό,τι άλλο θέλετε. Αλλά αν σας φαίνεται πολύ μεγάλη για χρήση με το ένα χέρι, ένα διπλό απαλό πάτημα στο πλήκτρο Home θα κατεβάσει την οθόνη πιο κάτω προκειμένου να έχετε πρόσβαση στα πλήκτρα που είναι στην κορυφή (κάτι που πρωτοείδαμε στο iPhone 6).

Τα iPhone 6 και 6S είναι από τα πιο βολικά τηλέφωνα στο χέρι μας και λόγω μεγέθους (ωραίο το 6 Plus, αλλά λίγο παντόφλα ρε παιδί μου), και λόγω της απαλής καμπύλης του σχεδιασμού τους και του υλικού κατασκευής. Το τηλέφωνο είναι υπερβολικά λεπτό, κάτι που το κάνει ακόμη πιο άνετο στο χέρι ακόμη και με θήκη (και καλό θα ήταν να πάρετε μία, δεν είναι και φθηνό).

ired iphone 6s 04

Η θήκη χρειάζεται γιατί, αν και καλής κατασκευής, το smartphone δεν είναι αδιάβροχο, ούτε ανθεκτικό σε μεγάλες πτώσεις. Το iPhone 6S είναι τόσο εύθραυστο, όσο και το «ομόσταβλο» iPhone 6 - αν πέσει από ψηλά δεν εγγυάται κανείς για την οθόνη του και σίγουρα το υπέροχο αλουμινένιο κέλυφος θα γρατζουνιστεί στην καλύτερη περίπτωση. Και αν το πιέσετε αρκετά, λυγίζει, αν και η Apple διατείνεται ότι λυγίζει λιγότερο από τον προκάτοχό του. Και αν βραχεί ...

Αν έχετε ένα smartphone που είναι από τα κορυφαία της αγοράς (σε ποιότητα αλλά και σε τιμή), σίγουρα θα πρέπει να το προστατεύετε όπως θα προστατεύατε κάθε τι ακριβό. Και μη νομίζετε ότι αυτό ίσχυε για το iPhone μόνο. Το ίδιο ισχύει και για τα κορυφαία των Sony, LG, HTC κλπ και σχεδιαστικά και από ανάγκη προστασίας.

ired iphone 6s 05

Το iPhone 6S λανσάρει ένα καινούριο χρώμα, το χρυσό-ροζ (ή ροζ-χρυσό όπως σας αρέσει) που είναι πράγματι εντυπωσιακό. Το ερώτημα αν είναι αρκετά «σοβαρό» για άντρες είναι καθαρά προσωπικό αλλά δείτε και αυτό το άρθρο.

Φτιαγμένο ειδικά για το iOS 9

Αν έχετε ένα iPhone από 4S και άνω, μπορείτε να εγκαταστήσετε το iOS 9, αλλά - κακά τα ψέματα - μπορεί να αντιμετωπίσετε ένα αριθμό από προβλήματα λόγω της παλαιότητας της συσκευής και της νεότητας του λογισμικού. Ωστόσο, η αλήθεια να λέγεται, η αναβάθμιση οποιουδήποτε iPhone είναι κατά πολύ καλύτερη και απρόσκοπτη από οποιοδήποτε Android (δυστυχώς τα 90% των Android smartphone και tablet έχουν παλιότερες εκδόσεις χωρίς δυνατότητα αναβάθμισης μέχρι να ευαρεστηθεί ο κατασκευαστής τους να παρέχει τη νεότερη έκδοση φτιαγμένη και ρυθμισμένη για τη συγκεκριμένη συσκευή).

Το θέμα με τα παλιότερα iPhone είναι ότι μπορεί να παρουσιάσουν ασυμβατότητες και καθυστερήσεις με τις νεότερες εκδόσεις του iOS. Εδώ λοιπόν βλέπουμε ότι το iPhone 6S είναι φτιαγμένο για το iOS 9 αφού, ακόμη και το σχετικά καινούριο αδελφάκι του, το iPhone 6, δεν υποστηρίζει όλες τις νέες δυνατότητες (λέγε με 3D Touch). Και σίγουρα με τις ενημερώσεις του νέου λειτουργικού, αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο.

ired iphone 6s 06

Στο iPhone 6S (και στο 6S Plus εννοείται) μπορείτε πια να ξεκλειδώσετε το κινητό σας με τη Siri, με το “Hey Siri,” χωρίς να πρέπει να είναι συνδεδεμένο το τηλέφωνο σε φορτιστή. Το θέμα με την αναγνώριση φωνής όμως είναι κάπως μπερδεμένο δεδομένου ότι, ακόμη και μετά από εκπαίδευση, μπορεί κάποιος άλλος να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό σας με τη φωνή του κι όχι μόνο εσείς. Αν δεν βελτιωθεί αυτό στο άμεσο μέλλον, προβλέπεται να πέφτει σε αχρηστία η λειτουργία αυτή επειδή οι χρήστες θα την απενεργοποιούν για λόγους ασφαλείας.

Η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι στη σειρά 6. Βέβαια είναι ασήμαντα πιο γρήγορη, αλλά δίνει καλύτερη αίσθηση απόκρισης. Ειδικά όταν χρησιμοποιείται το Apple Pay.

ired iphone 6s 07

Το iOS 9, όπως και να έχει είναι αυτό που κάνει το iPhone 6S να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό (που τρέχει Android) και εδώ που τα λέμε πάντα έτσι ήτανε. Το iOS είναι αιώνες μπροστά σε σχέση με το Android σε κάθε έκδοση. Στο iOS 9 έχουμε την κυριότερη από όλες τις νέες λειτουργίες που είναι ειδικά για το 6S και είναι το 3D Touch. Το πρωτογνωρίσαμε ως Force Touch στο Apple Watch και είναι μια λειτουργία που δίνει τη δυνατότητα στη συσκευή πέρα από την αφή, να αντιλαμβάνεται την δύναμη πίεσης που έτσι μας παρέχει νέες λειτουργίες και δυνατότητες επικοινωνίας με τη συσκευή μας. Η Apple τις ονομάζει Peek και Pop.

  • Peek: Αν πιέσουμε (και κρατήσουμε) ελαφρά σε μια φωτογραφία (π.χ.), θα εμφανιστεί ένας σύνδεσμος στο iMessage ή σε ένα αριθμό από άλλες επιλογές και εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο που μας επιτρέπει να «κρυφοκοιτάξουμε» (peek) την επόμενη σελίδα.
  • Pop: Άπαξ και κάνουμε peek σε ένα αντικείμενο, αν πατήσουμε λίγο δυνατότερα θα νιώσουμε μια δόνηση και τότε θα «ξεπεταχτεί» (pop).

ired iphone 6s 08

Ακούγεται πολύ πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, γιατί και οι δύο αυτές κινήσεις γίνονται πολύ άνετα και φυσικά. Αλλά από την άλλη, προσθέτουν στο iOS ένα επίπεδο πολυπλοκότητας (υπέρ του χρήστη) που το Android ή τα Windows δεν φαντάζονται καν. Δεν λειτουργούν όλα με το «μοντέλο» Peek και Pop όμως. Χρησιμοποιώντας το 3D Touch στην οθόνη home θα εμφανιστούν νέα αναδυόμενα μενού, κάτι που θυμίζει το δεξί κλικ του ποντικιού στους υπολογιστές.

Επίσης, με το 3D Touch γίνεται πολύ καλύτερη η σχεδίαση και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αν επιλέξουμε ένα μαρκαδόρο ή μια βούρτσα σε μια εφαρμογή σχεδίασης θα αντιδράσει στη δύναμη πιέσεώς μας και θα αποδώσει ανάλογα τις γραμμές. Και το ίδιο ισχύει και για τη χρήση με γραφίδες.

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

ired iphone 6s 09