15 ωραία κόλπα για το iOS 9

15 ωραία κόλπα για το iOS 9
ired.gr

Δεκαπέντε πολύ χρήσιμα tips για το iOS 9.

Με μια πρώτη ματιά θα έχετε δυσκολία να δείτε άμεσα διαφορές από το iOS 8 στο iOS 9, αλλά αν «σκάψετε» λίγο βαθύτερα θα βρείτε κρυμμένους θησαυρούς. Μην ανησυχείτε πάντως, κι αν δεν έχετε όρεξη να ψάχνετε, εδώ είμαστε εμείς να σας τα φέρουμε στο πιάτο. Δεκαπέντε πολύ χρήσιμα και ωραία κόλπα που μπορείτε να κάνετε με το iOS 9. Πάμε...

ired 15 tips for ios 9 01

Δείτε ακόμη: iOS 9 : Τα πιο σημαντικά νέα χαρακτηριστικά!

1. Ψάχνοντας ...

Η αναζήτηση άλλαξε στιλ και τώρα απλά πρέπει να σύρουμε το δάχτυλό μας από το αριστερό άκρο της οθόνης και θα εμφανιστεί. Αυτή τη φορά είναι εμπλουτισμένη με προτάσεις και από τη Siri και επίσης δείχνει τις επαφές, τις εφαρμογές και τις σελίδες που είχατε πρόσβαση πρόσφατα και με βάση τη χρήση που κάνετε. Επίσης υποστηρίζεται καλύτερα η ανθρώπινη γλώσσα, ώστε να μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις όπως θα το κάνατε και στον πραγματικό κόσμο. Μπορείτε ακόμη να ψάξετε μέσα σε νέες εφαρμογές, αλλά αυτό θα χρειαστεί λίγη δουλειά από τους δημιουργούς εφαρμογών για να υποστηρίζεται ορθά αυτή η λειτουργία. Επίσης υποστηρίζεται η αναζήτηση ακόμη και μέσα στις Ρυθμίσεις (θα βρείτε το αντίστοιχο πεδίο στην κορυφή του παραθύρου των ρυθμίσεων), ώστε να μην ψάχνετε για κάποια ρύθμιση μέσα σε δαιδαλώδη μενού.

2. Η ζωή της μπαταρίας

ired 15 tips for ios 9 02

Αν πάτε μέσα στις Ρυθμίσεις > Μπαταρία θα βρείτε μια νέα επιλογή με το όνομα Χρήση χαμηλής ισχύος. Είναι πολύ χρήσιμη αν βρίσκεστε στα «τελευταία» της μπαταρίας σας και δεν είστε κοντά σε σημείο φόρτισης. Προκειμένου να κερδίσει ενέργεια για τη μπαταρία σας αυτή η λειτουργία (που θα σας προτείνει να ενεργοποιηθεί από μόνη της μόλις δει ότι η μπαταρία έφτασε «στα κόκκινα»), απενεργοποιεί αναβαθμίσεις στο υπόβαθρο, κόβει τα animations στην οθόνη, απενεργοποιεί το “Hey Siri,” και ελαττώνει κάθε προσπάθεια συγχρονισμού μεταξύ άλλων.

Δείτε ακόμη: Διορθώστε προβλήματα διαρροής μπαταρίας στο λειτουργικό iOS 9

3. Πώς ενεργοποιείται η Siri «χωρίς χέρια»

Αν αποκτήσετε iPhone 6S ή iPhone 6S Plus, τώρα το “Hey Siri,” ενεργοποιείται οποτεδήποτε θέλετε και όχι μόνο αν έχετε το iPhone στη φόρτιση όπως ήταν με το iOS 8. Βέβαια αυτό ισχύει για το νέο μοντέλο, αλλά σίγουρα όταν θα κυκλοφορήσει, οι τυχεροί που θα το αποκτήσουν θα έχουν κι αυτή τη λειτουργία διαθέσιμη. Αν πάτε στις Ρυθμίσεις Γενικά > Siri θα δείτε ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε το “Hey Siri,” (σε iPhone 6S και 6S Plus). Θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή εξάσκηση ώστε η Siri να ανταποκρίνεται μόνο στη δική σας φωνή και είστε έτοιμοι.

Δείτε ακόμη: Οδηγός Siri: Εντολές και άλλα κόλπα

4. Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή του iCloud Drive

Η Apple άργησε να προσφέρει κάτι αντίστοιχο με τις Google και Microsoft όσον αφορά την αποθήκευση στο «Σύννεφο», αλλά τελικά κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > iCloud > iCloud Drive και ενεργοποιήστε την επιλογή Εμφάνιση στην οθόνη αφετηρίας. Αφού εμφανιστεί, εκκινήστε την και μετά, αφού πατήσετε παρατεταμένα σε κάποιο αρχείο θα δείτε ένα αναδυόμενο μενού με επιλογές για ό,τι θέλετε να κάνετε με αυτό. Μπορείτε ακόμη να μετακινήσετε ή να διαγράψετε πολλαπλά αρχεία αν πατήσετε στο σύνδεσμο Επιλογή στην πάνω δεξιά άκρη του παραθύρου της εφαρμογής και μετά επιλέγετε να τις μετακινήσετε ή διαγράψετε.

5. Πώς να χρησιμοποιήσετε το διαμοιρασμό οθόνης (split screen)

ired 15 tips for ios 9 03

Αν έχετε κάποιο iPad Air 2, iPad Mini 4 ή (σύντομα έρχεται) iPad Pro, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη νέα λειτουργία πολυδιεργασίας split screen. Ακουγόταν η φήμη για πολύ καιρό, αλλά με το iOS 9 έγινε πραγματικότητα (έστω και για λίγα μοντέλα). Σύρετε με το δάχτυλό σας από το δεξιό άκρο της οθόνης και θα δείτε μια μπάρα επιλογής multitasking όπου μπορείτε να φορτώσετε κάποια εφαρμογή που θέλετε να τρέχει δίπλα σ’ αυτήν που έχετε ήδη ανοιχτή. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε το μέγεθος του διαμοιρασμού της οθόνης μέχρι του 50-50.

Δείτε ακόμη: iPad Pro + γραφίδα: εργαλείο για καλλιτέχνες

6. Πώς να έχετε εικόνα μέσα σε εικόνα (picture-in-picture-ΡΙΡ)

Θέλετε ένα μικρό παράθυρο να τρέχει πάνω από αυτό που ήδη έχετε ανοιχτό; Τότε η νέα λειτουργία picture-in-picture-ΡΙΡ είναι ό,τι πρέπει και είναι μάλιστα ιδανική για να βλέπετε βίντεο ενώ κάνετε κάτι άλλο. Απλά πατήστε το εικονίδιο picture-in-picture στο παράθυρο του βίντεο και θα έχετε μια μικρή δεύτερη οθόνη που μπορείτε να την σύρετε όπου σας βολεύει. Και πάλι μόνο για τα τελευταία μοντέλα των iPad.

7. Πώς να επιλέγετε κείμενο

Οι οθόνες αφής υπέφεραν πάντοτε στο θέμα της ακριβούς επιλογής κειμένου, αλλά στο iOS 9 έχουμε έναν άλλο τρόπο. Πατήστε και κρατήστε με τα δύο δάχτυλα και μετά σύρετε για να επιλέξετε το κείμενο που θέλετε. Το κείμενο θα «γκριζάρει» αυτόματα ακολουθώντας την επιλογή και θα είναι σαν να έχετε ένα γιγάντιο trackpad.

8. Πώς να χρησιμοποιήσετε τις νέες Σημειώσεις

Η εφαρμογή Σημειώσεις έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ στο iOS 9. Μπορείτε τώρα να δημιουργήσετε ενεργές λίστες (με checkboxes) για να τις τσεκάρετε όταν κάνετε κάθε επιλογή, να προσθέτετε, φωτογραφίες, βίντεο, ιστοσελίδες και ό,τι άλλο περιεχόμενο θέλετε σε μια σημείωση, να σκιτσάρετε με το δάχτυλο κάποιο σχέδιο σε μια σημείωση και, το καλύτερο, υπάρχει ένας φυλλομετρητής (browser) των σημειώσεων ώστε να τις «ξεφυλλίζετε» σαν εικόνες και να βρίσκετε εύκολα αυτήν που θέλετε.

Δείτε ακόμη: OS X El Capitan - Σημειώσεις: Η νέα ανασχεδιασμένη εφαρμογή προκαλεί οποιαδήποτε του είδους της

9. Πώς να γίνετε προνοητικοί

ired 15 tips for ios 9 04

Η Apple πρόσθεσε στη Siri πολλές νέες δυνατότητες ώστε να την κάνει να μπορεί να ανταγωνιστεί το Google Now και να προσφέρει εκ των προτέρων βοήθεια. Η λειτουργία του προνοητικού βοηθού θα μαθαίνει τις συνήθεις προτιμήσεις και εργασίες σας μέσα από τη χρήση, θα σαρώνει τα email σας και γενικώς θα ανταποκρίνεται στις συνήθειές σας. Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται η μουσική μόλις συνδέετε τα ακουστικά ή κάποιο podcast που έχετε αφήσει μισοτελειωμένο και χρειάζεται να ολοκληρωθεί, θα δέχεστε προτάσεις για τις πιο συνήθεις επαφές που χρησιμοποιείτε ή για εφαρμογές όταν είστε στην οθόνη αναζήτησης, ή προειδοποιήσεις για πιθανές καθυστερήσεις σε κάποιο ραντεβού. Δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση εδώ, η Siri θα μαθαίνει καθώς θα χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας.