Παρουσίαση: Apple magic trackpad

Παρουσίαση: Apple magic trackpad
ired.gr

Όσοι ζηλεύατε τα Macbook για το multitouch trackpad που είχαν, τώρα μπορείτε να έχετε κι εσείς.

Με δυο λόγια ...

  • Τα καλά: Συμπαγές, μινιμαλιστικό Apple ντιζάιν, πολύ καλή απόκριση, μεγαλύτερο από ενός Macbook και πιο άνετο στις χειρονομίες, εξαιρετικός αντικαταστάτης του ποντικιού, ειδικά αν δεν έχετε χώρο.
  • Τα κακά: Τα δύο πλαϊνά πλήκτρα δεν έχουν τόσο καλή αίσθηση αν δεν είναι πάνω σε γραφείο το trackpad, μερικές χειρονομίες είναι άβολες.
  • Τελικά: Το magic trackpad προσφέρει όλη την ευχρηστία ενός trackpad από Macbook σε μεγαλύτερο μέγεθος. Είναι όμως κάπως ακριβό για να αντικαταστήσει κάποιος (αν το έχει) το υπάρχον Apple magic mouse.

ired apple magic trackpad 02

Μέχρι την εμφάνιση του Apple magic trackpad, όσοι είχαν επιτραπέζια Mac μηχανήματα, (iMac, MacMini, Mac Pro) ζήλευαν τους τυχερούς κατόχους Macbook που είχαν ενσωματωμένο ένα multitouch trackpad που πραγματικά είναι εξαιρετικό στην απόκριση και υποστηρίζει χειρονομίες σαν το iPhone. Αυτούς σκέφτηκε η Apple όταν παρουσίασε το ξεχωριστό και ειδικό για επιτραπέζια Mac, Apple magic trackpad.

Ο σκοπός της παρουσίασης μιας τέτοιας συσκευής δεν είναι να ανταγωνιστεί συσκευές όπως το Wacom Bamboo που απευθύνεται κυρίως σε καλλιτέχνες, αλλά να παρέχει στους χρήστες Mac τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν το ποντίκι (ακόμη κι αν είναι το magic mouse), με ένα trackpad που δίνει μια άλλης μορφής ευχρηστία στην επικοινωνία μας με τον υπολογιστή.

ired apple magic trackpad 03

Κοιτάζοντάς το, αναγνωρίζουμε το μινιμαλιστικό, αφαιρετικό ντιζάιν της Apple που έχουμε δει σε όλες τις πρόσφατες συσκευές της για υπολογιστές. Ούτε εικόνες υπάρχουν, ούτε λογότυπα, ούτε καν η υποψία πλήκτρων - απλά μια λεία επιφάνεια από άκρου εις άκρον με γυάλινη αίσθηση. Έχει υπερυψωμένη την άνω πλευρά σε γωνία ίδια ακριβώς με του Apple wireless keyboard και μάλιστα αν το βάλουμε δίπλα του, φαίνεται σαν φυσική του συνέχεια δίνοντας την εντύπωση μιας ενιαίας συσκευής. Ο χώρος για τα δάχτυλά μας είναι άφθονος και άνετος.

Η σύνδεσή του με το Mac μας είναι υπόθεση δευτερολέπτων: ανάβουμε το trackpad από το πλαϊνό πλήκτρο δεξί on-off κι αμέσως ένα πράσινο λαμπάκι ανάβει πάνω στο trackpad που δείχνει την ενεργοποίησή του. Ένα μήνυμα στην οθόνη του Mac μας ρωτά αν θέλουμε τη ζευγοποίηση των δύο συσκευών, απαντούμε καταφατικά κι αυτό ήταν. Από εκεί κι έπειτα μπορούμε να πάμε στη διαδρομή μενού: Μηλαράκι (Apple) > Προτιμήσεις Συστήματος > Επιφάνεια Αφής και να ρυθμίσουμε το trackpad όπως θέλουμε. Σε περίπτωση που δεν το έχουμε, μια αναβάθμιση του λογισμικού ίσως χρειαστεί προκειμένου να προστεθεί ο οδηγός του trackpad.

ired apple magic trackpad 04

Όπως και με το ασύρματο πληκτρολόγιο που περιγράψαμε, το κυλινδρικό στέλεχος που λειτουργεί σαν βάση στην πάνω μεριά του trackpad, φιλοξενεί το πλήκτρο on-off από τη δεξιά μεριά και το βιδωτό καπάκι για τις μπαταρίες από την άλλη. Το καπάκι ξεβιδώνει με ένα κέρμα ή με το νύχι μας και το trackpad δέχεται 2 κλασικές ΑΑ μπαταρίες για τη λειτουργία του.

Οι ρυθμίσεις του προγράμματος οδήγησης μας επιτρέπουν να αντικαταστήσουμε τα δύο πλήκτρα του trackpad (δεξί-αριστερό) με πατήματα των δαχτύλων μας και επιπλέον χειρονομίες, μας δίνουν δυνατότητες να κάνουμε πολλές και διαφορετικές λειτουργίες που θα απαιτούσαν πολλά και διαφορετικά «κλικ» του ποντικιού. Έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε ή απενεργοποιήσουμε όποιες θέλουμε (είναι τρεις διαφορετικές σελίδες χωρισμένες σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσα δάχτυλα χρησιμοποιούνται) και επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε και την ταχύτητα του κέρσορα στην οθόνη καθώς ακολουθεί το δάχτυλό μας.

ired apple magic trackpad 05

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι τα πραγματικά πλήκτρα του trackpad (που είναι αόρατα καθώς είναι ενσωματωμένα στην ενιαία επιφάνειά του) δεν έχουν τόσο καλή απόκριση αν το trackpad δε βρίσκεται σε στέρεη επιφάνεια - όπως ένα γραφείο. Αν όμως έχετε αντικαταστήσει τα πλήκτρα με τα αντίστοιχα πατήματα των δαχτύλων (tapping) τότε δεν υπάρχει ζήτημα έτσι κι αλλιώς.

Η εργασία με το magic trackpad είναι πολύ άνετη κι ευχάριστη και, λίαν συντόμως, θα έχετε εξοικειωθεί μαζί του, χρησιμοποιώντας τις διάφορες χειρονομίες στο έπακρο για να κάνετε τη δουλειά και τη ζωή σας ευκολότερη. Αν μάλιστα τυχαίνει να είχατε ήδη μια iOS συσκευή (iPhone-iPad-iPod Touch), τότε θα είστε ήδη εξοικειωμένοι με τις διάφορες χειρονομίες που κι εκεί υπάρχουν.

ired apple magic trackpad 06