Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγός αγοράς iPad

Οδηγός αγοράς iPad
ired.gr

Θέλετε ένα iPad; Ακολουθείστε τις οδηγίες μας και βρείτε ποιο σας ταιριάζει.

Μέχρι πριν 2 περίπου χρόνια, η αγορά ενός iPad ήταν αρκετά εύκολη. Υπήρχαν δύο μοντέλα στην κυκλοφορία: το μεγάλο και το μικρό. Διάλεγες με βάση τις ανάγκες σου και έπαιρνες αυτό που θα τις κάλυπτε -τελεία και παύλα.

Όμως από πέρυσι, με την εμφάνιση νεότερου και ανανεωμένου υλικού (hardware), αποκτήσαμε ξαφνικά ένα αρκετά μεγάλο αριθμό διαφορετικών μοντέλων όπως τα: iPad Mini, iPad Mini 2, iPad Mini 3, iPad Air, and iPad Air 2 και με την παρουσίαση του iPad Pro φέτος τα πράγματα σίγουρα πια περιπλέκονται. Ξαφνικά τα iPad έγιναν σχεδόν όσα και τα Mac και τελικά ποιες είναι οι διαφορές;

ired ipad buying guide 01

Βέβαια μπορούμε να πούμε - μετά την παρουσίαση και του iPad Pro - ότι οι διαφορές πάνε με το μέγεθος (και μαζί ακολουθεί και η τιμή) και εκεί να κλείσει το θέμα. Όμως το iPad Air και το iPad Air 2, έχουν ίδιο μέγεθος και το ίδιο ισχύει για τα iPad Mini 2 και 4. Όπερ, τι γίνεται εδώ; Ποιες είναι οι διαφορές και κατά πόσον αξίζουν τη διαφορά στην τιμή;

Τι αξία έχει μία οθόνη 13 ιντσών αν αυτό που μας νοιάζει είναι η φορητότητα; Και σε τι χρησιμεύει το τελευταίας κοπής τσιπ γραφικών αν παίζουμε παιχνίδια αραιά έως ποτέ; Τέτοιες ερωτήσεις και άλλες ακόμη είναι που θέλουμε να απαντήσουμε στο άρθρο μας εξετάζοντας από πιο κοντά τα τρέχοντα μοντέλα και δημιουργώντας αυτό τον οδηγό αγοράς που - πιστεύουμε - θα σας βοηθήσει να βγάλετε μια άκρη για το μοντέλο που θα σας καλύψει, αφού διαβάσετε τα χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου και σταθμίσετε προσεκτικά τις ανάγκες σας.

Δείτε ακόμη: Και γι’ αυτό το λόγο, το iPad Air 2 παραμένει ο βασιλιάς.

iPad Mini 2 - Το καλό μπορεί να είναι και φθηνό

ired ipad buying guide 02

Το iPad Mini 2 έχει τώρα 2 χρόνια στην αγορά, αλλά χάρη στη συνεχή υποστήριξη από την Apple (δέχεται τώρα και το ολοκαίνουριο iOS 9) και συνεχείς μειώσεις τιμής λόγω της εμφάνισης νεότερων και ισχυρότερων μοντέλων, συνεχίζει να πουλάει ακάθεκτο.

Ανάμεσα στα δύο «μίνι» της εταιρίας (σχεδόν 8 ίντσες οθόνη) το iPad Mini 2 είναι το «entry level» αν θέλετε ένα iPad. Η εξήγηση είναι απλή: έχει έναν «παλιό» επεξεργαστή Α7 (αυτόν του iPhone 5S), δεν έχει το σύστημα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος και έχει κατώτερη κάμερα από τα αδέλφια του. Τα υπέρ του είναι ότι έχει οθόνη retina, ηχεία στέρεο και 10 ώρες λειτουργίας μεταξύ φορτίσεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Ότι αν το βασικό για σας είναι η φορητότητα, δεν παίζετε «τρελά» παιχνίδια ή απαιτητικές εφαρμογές και δεν είστε φωτογράφος, τότε το iPad Mini 2 είναι η τέλεια πρόταση. Είναι πολύ καλό και άνετο στα χέρια μας, έχει εξαιρετική ευκρίνεια για παρακολούθηση ταινιών (και όχι μόνο), είναι άριστο για κλασική χρήση τύπου περιήγηση στο διαδίκτυο, email, λίγη πληκτρολόγηση κλπ. Μπορείτε ακόμη να του προσθέσετε και ένα εξωτερικό Bluetooth πληκτρολόγιο αν θέλετε περισσότερα από πλευράς παραγωγικότητας.

Σε τελική ανάλυση, είναι μια άκρως συμφέρουσα αγορά και συμφέρει κατά πολύ περισσότερο από μια αντίστοιχης τιμής και κατώτερης ποιότητας Android ταμπλέτα.

iPad Mini 4 - Η ισχύς σε μικρές διαστάσεις

ired ipad buying guide 03

Αν πάλι σας αρέσει το θέμα των μικρών διαστάσεων - μεγάλης φορητότητας ενός iPad Mini, αλλά θα θέλατε και την επεξεργαστική ισχύ ενός «μεγάλου» iPad μαζί με τα υπόλοιπα «καλούδια», τότε στραφείτε οπωσδήποτε στο iPad Mini 4. Εξέλιξη του όχι και τόσο πετυχημένου iPad Mini 3, αντιμετωπίζει με επιτυχία όλα τα προβλήματα και τις ελλείψεις του προκατόχου του και ακόμη περισσότερα: έχει τον επεξεργαστή Α8 του iPhone 6, κάμερα 8 megapixel (οπίσθια), ισχυρότερο Wi-Fi (802.11ac), αναγνώριση δαχτυλικού αποτυπώματος (Touch ID) και είναι ακόμη λεπτότερο και ελαφρύτερο.

Κατά τα άλλα έχει το ίδιο ντιζάιν, την ίδια μπαταρία (10 ώρες) και την ίδια ανάλυση στη retina οθόνη του (2,048 x 1,536 pixels).

Υπάρχει όμως νεότερο λογισμικό άξιο λόγου. Οι ισχυρότερες επεξεργαστικές δυνατότητες του iPad Mini 4, υποστηρίζουν όλες τις νέες λειτουργίες του iOS 9 (όπως την πολυδιεργασία - multitasking) που ο μικρός αδελφός δεν υποστηρίζει, όπως τα Slide Over, Picture in Picture, και Split View. Για λεπτομέρειες δείτε το άρθρο μας για το iOS 9.

Υπάρχουν κι άλλα που είναι επιπλέον: η κάμερα των 8 megapixel περιλαμβάνει αυτόματη εστίαση (autofocus) και βελτιώσεις στο διάφραγμα (aperture) και ο Α8 - που «συμπτωματικά» βρίσκεται και στην καινούρια Apple TV 4 - είναι κατάλληλος για βαριά γραφικά και εφαρμογές με απαιτήσεις.

Τελικά, το iPad Mini 4 μπορεί να λειτουργεί με την ίδια άνεση που έχουν και τα μεγαλύτερα αδέλφια του και δεν υπολείπεται σε τίποτε από αυτά (πλην μεγέθους). Αν λοιπόν θέλετε φορητότητα μικρού και ισχύ μεγάλου, το iPad Mini 4 είναι μονόδρομος.

iPad Air - Το Mini 2 αν το ... ξεχειλώσουμε

ired ipad buying guide 04

Το iPad Air, όπως και το iPad Mini 2 δεν είναι και πολύ νέο μοντέλο. Μάλιστα, λανσαρίστηκαν μαζί αυτά τα δύο το 2013 και στην ουσία η βασική τους διαφορά είναι το μέγεθος. Το iPad Air, είναι ένα 10-ιντσο iPad Mini 2. Ίδιος επεξεργαστής (Α7), ίδια κάμερα (5 megapixels) και ίδια retina οθόνη (απλά πιο μεγάλη, αλλά ίδια ανάλυση). Ακόμη και ίδια μπαταρία (10 ώρες διάρκεια).

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό που σας προσφέρει είναι η αρκετά μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας. Είναι τέλειο για παρακολούθηση ταινιών, και κλασική χρήση όπου ο περισσότερος χώρος δίνει περισσότερη ευχρηστία και η πληκτρολόγηση γίνεται πολύ πιο άνετη. Όμως από εκεί κι ύστερα, λόγω παλαιότερου επεξεργαστή, δεν υποστηρίζει τις νεότερες δυνατότητες του iOS 9 που υποστηρίζονται στο iPad Mini 4.

Με όλα αυτά κατά νου, το iPad Air είναι κάπως σαν μια ανωμαλία. Είναι δυστυχώς το χειρότερο σε τιμή/ απόδοση από τη σειρά και η μεγάλη οθόνη του δε μπορεί να μας δώσει το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να το κάνει να αξίζει, την πολυδιεργασία, με την έλλειψη επεξεργαστικής ισχύος. Κι αν σκεφτούμε ότι με τα ίδια περίπου χρήματα αγοράζουμε το iPad Mini 4, τότε τα πράγματα μπορεί να καταλήξουν σε πονοκέφαλο.

Αν χρειάζεστε οπωσδήποτε τη μεγαλύτερη οθόνη, αλλά δε σας νοιάζουν τα πολλά-πολλά σε δυνατότητες επεξεργασίας και δε θέλετε να δώσετε τα χρήματα για κάτι ακριβότερο (π.χ. iPad Air 2), τότε προτιμήστε το, αλλιώς ...

iPad Air 2 - Ο βασιλιάς στο θρόνο του

ired ipad buying guide 05

Μπορεί να έχει ήδη συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής, αλλά το iPad Air 2 - ο απόγονος του «φτωχού» Air και συνεχιστής της δυναστείας - είναι «όλα τα λεφτά» και πραγματικά ένα εκπληκτικό μηχάνημα. Απίστευτα λεπτό (6mm) και ελαφρύ σα φτερό, δικαιολογεί απόλυτα το όνομά του. Αλλά, ακόμη περισσότερο, είναι «αεράτο» και σε επιδόσεις, καθώς έχει επεξεργαστή τον Α8Χ που είναι μόλις ένα σκαλί πιο κάτω από τον Α9 του iPad Pro.

Και αυτή είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Η 10-ιντση οθόνη του Air 2 είναι ανώτερη από του προκατόχου με διπλή επίστρωση που έχει εκπληκτική απεικόνιση με βαθύ, ζωντανό μαύρο. Έχει την ίδια κάμερα των 8-megapixel του Mini 4. Έχει αισθητήρα αναγνώρισης αποτυπωμάτων και η μπαταρία του κρατάει 10 ώρες όπως και των άλλων, παρά την αυξημένη επεξεργαστική ισχύ. Και το κρισιμότερο, υποστηρίζει όλες τις νέες λειτουργίες του iOS 9.

Βέβαια το Air 2 δεν είναι εντελώς χωρίς ελαττώματα. Τα ηχεία είναι «ανεμικά» έλλειψη χώρου και του λείπει ο διακόπτης σίγασης (Mute/Rotation) που υπάρχει στα άλλα μοντέλα. Αλλά δεν είναι και τόσο σπουδαία αυτά τα προβληματάκια.

Το iPad Air 2 είναι γι’ αυτόν που τα θέλει όλα: μεγάλη οθόνη άριστης ποιότητας, υψηλή επεξεργαστική ισχύ και πλήρη υποστήριξη του iOS 9 μαζί με τιμή πολύ λογική για όλα αυτά που προσφέρει. Κατά τη γνώμη μας, είναι το iPad για τους περισσότερους.


iPad Pro - Ο ... ελέφαντας στο δωμάτιο

Κι έτσι, έφτασε η στιγμή που τα 10-ιντσα μοντέλα δεν είναι πια τα μεγαλύτερα της Apple. Το ολοκαίνουριο iPad Pro έρχεται να καταλάβει τη θέση του μεγαλύτερου και πιο ανοικονόμητου iPad με 13 σχεδόν ίντσες διαγώνιο οθόνης. Είναι μόλις λίγο παχύτερο από το iPad Air 2, αλλά με σχεδόν διπλάσιο βάρος.

Και εδώ πια σταματάμε να μιλάμε για φορητότητα (τουλάχιστον σε επίπεδο ταμπλέτας), αλλά και ερχόμαστε να μιλήσουμε για επιδόσεις που κοντράρουν (και κερδίζουν) τα περισσότερα λάπτοπ και μερικά επιτραπέζια μηχανήματα. Η ανάλυση της τεράστιας (για τα δεδομένα) οθόνης του φτάνει τα 2,732 x 2,048 pixels ξεπερνώντας οριακά ακόμη και αυτήν του 27΄΄ iMac. Με επεξεργαστή τον Α9Χ μια «νταβραντισμένη» έκδοση του Α9 έχει πολύ ισχυρές επιδόσεις σε κάθε τομέα και ιδιαίτερα στον απαιτητικό των γραφικών. Τα ηχεία του είναι 4 (dual stereo), η κάμερα 8-megapixel, το Wi-Fi 802.11ac, ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID δίνει το παρόν και είναι ένα τέρας επιδόσεων στην πολυδιεργασία.

ired ipad buying guide 06

Και πέραν αυτών, υπάρχει το ειδικά σχεδιασμένο αποσπώμενο πληκτρολόγιο που το μετατρέπει σε ένα πλήρες λάπτοπ και το καταπληκτικό Apple Pencil, η καλύτερη ίσως γραφίδα της αγοράς που απευθύνεται ειδικά στους καλλιτέχνες του χώρου των γραφικών. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά αυτό ειδικά το αξεσουάρ δείτε το άρθρο μας.

Είναι κατανοητό ότι το Pro είναι το απόλυτο iPad, ωστόσο δεν είναι για τον καθένα και όχι μόνο λόγω κόστους. Κατ’ αρχήν είναι αρκετά μεγάλο και στην ουσία είναι περισσότερο ο αντικαταστάτης ενός λάπτοπ παρά μια απλή ταμπλέτα. Η χρήση του στην αγκαλιά μας (στα πόδια μας) δεν είναι τόσο άνετη λόγω του μεγέθους του και πολύ περισσότερο το να το κρατάει κανείς όρθιο στα χέρια του - όπως άλλες ταμπλέτες - είναι πολύ κουραστικό. Η θέση του είναι περισσότερο πάνω σε ένα γραφείο αν μιλάμε για σοβαρή και ίσως πολύωρη εργασία. Πέραν αυτών, τα επιπλέον αξεσουάρ (που όμως είναι απαραίτητα για ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε με αυτά κατά νου) ανεβάζουν ακόμη περισσότερο αυτό το κόστος.

Το iPad Pro μπορεί να είναι η Ferrari των ταμπλετών, αλλά αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημά του. Ο πολύς κόσμος δεν ψάχνει για Ferrari όταν θέλει αυτοκίνητο. Οι Ferrari είναι για τους λίγους που όχι μόνο έχουν τα χρήματα, αλλά και ξέρουν να τις χρησιμοποιήσουν (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε). Το iPad Pro, αντίστοιχα απευθύνεται περισσότερο σε κάποιον που θέλει ένα πολύ καλό λάπτοπ με δυνατότητες tablet (όπως η οθόνη πολλαπλής αφής) αλλά ως εκεί.

Και γι’ αυτό το λόγο, το iPad Air 2 παραμένει ο βασιλιάς.

Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

Τελικά συμπεράσματα

Εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει το τέλειο iPad. Όλα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους, άλλο σε μέγεθος, άλλο σε επεξεργαστική ισχύ, άλλο σε ποιότητα κάμερας και ήχου και πάει λέγοντας. Και η ζωή μας έγινε δύσκολη σε μια επιλογή που κάποτε ήταν πιο απλή και ξεκάθαρη: φρόντισε η Apple γι’ αυτό.

Όπως και να ’χει όμως, εμείς κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε ώστε να σας παρουσιάσουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που, κατά τη γνώμη μας, θα βοηθήσουν να ξεδιαλύνει κάπως το «τοπίο στην ομίχλη». Από εκεί κι ύστερα, σταθμίστε τις ανάγκες σας και αγοράστε με προσοχή.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status