Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρουσίαση: Apple Wireless Keyboard

Παρουσίαση: Apple Wireless Keyboard
ired.gr

Ένα εξαιρετικό πληκτρολόγιο για κάθε χρήση.

Μαζί με τα μοντέλα iMac που παρουσιάστηκαν από το 2009 και μετά, η Apple παρουσίασε και προσφέρει σαν στάνταρ αξεσουάρ το Apple Wireless Keyboard μαζί με το Apple Magic Mouse που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Το σημαντικό για το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είναι ότι κάνει και σαν συνοδευτικό πληκτρολόγιο για iPad ή ακόμη και άλλες ταμπλέτες που υποστηρίζουν Bluetooth πληκτρολόγιο (σχεδόν όλες). Οπότε, δεν είναι μόνο συνοδευτικό για το Mac σας, αλλά και για το iPad σας αν το θέλετε.

ired apple wireless keyboard 02

Παρόλο που η Apple έβγαλε και το iPad Keyboard Dock ειδικά για το iPad, αν έχετε ήδη ένα iMac μαζί με ένα Apple Wireless Keyboard, είστε καλυμμένοι. Τα δύο πληκτρολόγια έχουν ουσιαστικά μηδενικές διαφορές οπότε η αγορά ενός δεύτερου για το iPad σας είναι πρακτικά άχρηστη. Λείπουν βέβαια από το κλασικό Apple Wireless Keyboard τα ειδικά πλήκτρα που αφορούν κάποιες iOS λειτουργίες όπως του Home, Picture Frame, Spotlight, και Lock, αλλά δε νομίζω ότι αυτές οι -όχι τόσο σημαντικές ελλείψεις - δικαιολογούν την αγορά ενός δεύτερου πληκτρολογίου ειδικά για το iPad. Και πάλι, εσείς θα αποφασίσετε. Ας δούμε λοιπόν με τι έχουμε να κάνουμε.

Το Apple Wireless Keyboard λοιπόν, είναι ένα ασύρματο - όπως λέει και το όνομά του - πληκτρολόγιο που συνδέεται μέσω Bluetooth με το Mac σας (ή με οποιαδήποτε συσκευή που έχει Bluetooth). Σχεδιαστικά, είναι φανερό ότι είναι προϊόν της Apple, λόγω του απλού μινιμαλιστικού και κομψού ντιζάιν, που μάλιστα - και ως συνήθως - δημιούργησε μιμητές. Είναι αλουμινένιο, στιβαρό στην κατασκευή, πανάλαφρο και, λόγω του Bluetooth, συνδέεται και διατηρεί τη σύνδεσή του από μια απόσταση που φτάνει μέχρι και τα 10 μέτρα.

ired apple wireless keyboard 03

Στην άνω πλευρά του υπάρχει ένα κυλινδρικό τμήμα που το διατρέχει από άκρο εις άκρον και χρησιμεύει για το διαμέρισμα των μπαταριών. Από τη μία πλευρά του υπάρχει το βιδωτό καπάκι (ανοίγει με το νύχι ή με ένα νόμισμα) που ανοίγουμε για να τοποθετήσουμε τις μπαταρίες και από την άλλη (δεξιά) βρίσκεται το στρογγυλό πλήκτρο on-off του πληκτρολογίου. Το συγκεκριμένο κυλινδρικό διαμέρισμα λειτουργεί και σαν «σταντ» που δίνει κλίση στο πληκτρολόγιο.

Τα πλήκτρα είναι πλήρους μεγέθους, εξαιρετικής ποιότητας και απόκρισης στην πληκτρολόγηση και προσφέρουν πολύ μεγάλη άνεση και καλή λειτουργία κατά τη δακτυλογράφηση. Είναι λευκά και στην κορυφή έχουμε τα γνωστά Function Keys (F1-F12), που όμως εκτελούν διπλή λειτουργία σε συνδυασμό με το πλήκτρο fn που βρίσκεται κάτω αριστερά. Η δευτερεύουσα λειτουργία τους (ή η κύρια ανάλογα με τις επιλογές σας), είναι ο έλεγχος φωτεινότητας της οθόνης (F1, F2), η εμφάνιση όλων των ανοιχτών παραθύρων (το γνωστό ως exposė, F3), η εμφάνιση του mission control (F4), τα F5 και F6 είναι ελεύθερα για προγραμματισμό από άλλες εφαρμογές αν θέλετε, τα F7, F8, F9 είναι για τον έλεγχο ταινιών (πίσω, έναρξη-παύση, μπροστά) και τα F11, F12, F13 για τη ρύθμιση του ήχου (σίγαση, μείωση έντασης, αύξηση έντασης). Στην αριστερή άκρη της ίδιας σειράς βρίσκεται το esc (Escape) και στο τέλος δεξιά, το eject του DVD (για όσους έχουν ακόμη).

ired apple wireless keyboard 04

Στις επόμενες σειρές συναντούμε τα γνωστά πλήκτρα που υπάρχουν σε όλα τα πληκτρολόγια σχεδόν - το πληκτρολόγιο είναι τύπου QWERTY - με μεγάλα πλήκτρα για το Backspace και το Return, κάτι πολύ βολικό. Μεγάλα και άνετα είναι επίσης τα βοηθητικά πλήκτρα TAB, CAPS LOCK, και το δεξιό SHIFT. Ακόμη, στην κάτω σειρά υπάρχουν τα βοηθητικά πλήκτρα CTL, ALT (OPTION) και CMD (Command) που αντιστοιχεί στο ειδικό πλήκτρο WIN (σημαιάκι Windows) σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο στα Windows.

Το Apple Wireless Keyboard δέχεται για την τροφοδοσία του δύο μπαταρίες κλασικές ΑΑ οι οποίες διαρκούν για αρκετό καιρό (τόσο ώστε να ξεχνάτε πότε τις τοποθετήσατε) και κλείνει αυτόματα μόλις πέσει σε αδράνεια για λίγα λεπτά ώστε να μην καταναλώνει ενέργεια. Πρακτικά, το πλήκτρο on-off δε θα το χρησιμοποιήσετε σχεδόν ποτέ. Ένα άλλο καλό με τη χρήση των μπαταριών είναι ότι ακόμη κι όταν το Mac σας ειδοποιεί ότι οι μπαταρίες του πληκτρολογίου είναι «χαμηλά» και πρέπει να αντικατασταθούν, εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να δουλεύετε για καιρό ακόμη, αγνοώντας το μήνυμα μέχρι που πρακτικά να αδειάσουν εντελώς και το πληκτρολόγιο να μη λειτουργεί καθόλου. Σε μένα αυτό κρατάει για πάνω από μία εβδομάδα.

ired apple wireless keyboard 05


Πέραν των άλλων, το πληκτρολόγιο είναι εξαιρετικά άνετο στη μεταφορά σε μία τσάντα όπου μπορεί να έχετε και το iPad σας και λόγω του ότι είναι πρακτικά ελαχίστου βάρους, δε θα καταλάβετε ότι το κουβαλάτε. Επιπλέον, το κυλινδρικό «σταντ» χρησιμεύει για τη σύνδεση άλλων περιφερειακών από τρίτους κατασκευαστές, όπως είναι το αριθμητικό πληκτρολόγιο που συνδέεται στη δεξιά άκρη και δίνει τη συνέχεια θυμίζοντας ένα μεγάλο κλασικό πληκτρολόγιο. Άλλοι κατασκευαστές έχουν φτιάξει ένα συνδετικό με το οποίο μπορείτε να συνδέσετε το ξεχωριστό Apple multitouch trackpad δημιουργώντας έτσι μια ενιαία μονάδα.

Το πρόγραμμα οδήγησης του πληκτρολογίου που είναι ενσωματωμένο στις Προτιμήσεις Συστήματος του OS X, είναι απλό και χρησιμεύει για όποιες ρυθμίσεις θα χρειαζόταν να κάνουμε στο πληκτρολόγιό μας, από ταχύτητα επανάληψης πλήκτρων, μέχρι την επιλογή για το αν τα Function Keys θα λειτουργούν πρωταρχικά ως κλασικά Function Keys ή για τις επιπλέον λειτουργίες. Επίσης μπορούμε να διαμορφώσουμε τα βοηθητικά πλήκτρα όπως μας βολεύει (αν δε μας αρέσει η κλασική λειτουργία τους) και έχουμε πληροφόρηση και για τη διάρκεια ζωής των μπαταριών.

ired apple wireless keyboard 06

Κατά τη χρήση τώρα, το Apple Wireless Keyboard αποδεικνύεται πολύ καλό σε απόκριση κατά την πληκτρολόγηση, εξαιρετικά ανθεκτικό σε σκληρή χρήση, αλλά ευπαθές (όπως τα περισσότερα) σε υγρά που τυχόν θα πέσουν πάνω του, οπότε, προσέχουμε για να έχουμε. Και πάλι, αν πέσει νερό ή άλλο μη-κολλώδες υγρό, το αφήνετε να στεγνώσει καλά και μετά επανέρχεται (συνήθως). Γενικά είναι ένα πολύ ανθεκτικό πληκτρολόγιο που δε θα σας προβληματίσει. Ένα πρόβλημα μόνο είναι ότι, λόγω του λευκού χρώματος των πλήκτρων, σύντομα θα βρωμίσουν τα πλήκτρα. Αυτό όμως διορθώνεται με ένα απλό καθαριστικό (όπως τα κλασικά υγρά χαρτομάντιλα).

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, έχουμε ένα εξαιρετικό πληκτρολόγιο, αντάξιο μιας εταιρίας που έχει συνδέσει το όνομά της με την ποιότητα και αξιοπιστία και που, αν το έχετε ήδη μαζί με την αγορά κάποιου iMac, είστε τυχεροί. Αλλιώς, η απόκτησή του θα σας κοστίσει περί τα 70€.

ired apple wireless keyboard 07

από Elichord.

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status