iPhone 4S και iOS 9: Η εκτέλεση αναστέλλεται, τίποτε περισσότερο

iPhone 4S και iOS 9: Η εκτέλεση αναστέλλεται, τίποτε περισσότερο
ired.gr

Έχω iPhone 4S να αναβαθμίσω ή όχι στην iOS 9;

Το γράμμα “S” προστέθηκε στο iPhone 4 “S”, προκειμένου να αναδείξει την ταχύτητα "Speed" του συγκεκριμένου μοντέλου, αλλά από τότε έχουν περάσει κάποια χρόνια. Το λειτουργικό iOS 8, μας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο, πως H εταιρεία στην πραγματικότητα παύει να υποστηρίζει παλαιότερες συσκευές iPhone, καθώς για το iPhone 4S, αρχικά ήταν πραγματικά μία απογοήτευση.

Στο άκουσμα πως η συσκευή θα υποστηριχθεί για άλλη μία έκδοση λειτουργικού, οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι γέλασαν. Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι μία καλή είδηση για τους χρήστες iPhone, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη συσκευή iPhone 4S.

iphone 4s execution 00

Εδώ να αναφέρουμε πως δεν είναι διαθέσιμα όλα τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού iOS 9 και δεν συναγωνίζεται σε ταχύτητα συσκευές όπως iPhone 6 ή iPhone 6S, αλλά σίγουρα εξακολουθεί να ηγείται συσκευών Android, της εποχής εκείνης. Πρόκειται για τη μακροβιότερη υποστήριξη συσκευής από την εταιρεία Apple, καθώς το λειτουργικό iOS στην έκδοση 9, έχει αναπτυχθεί κατάλληλα ώστε να υποστηρίζει το hardware της συσκευής, όπως και η έκδοση iOS 8.

Διαβάστε επίσης: Ρωτήστε μας: Που μπορώ να εντοπίσω τον αριθμό σειράς (Serial number) της συσκευής μου;

Δυστυχώς κάποια από τα αρνητικά της προηγούμενης έκδοσης, έχουν υιοθετηθεί και στο λειτουργικό iOS 9. Η Apple προσθέτει συνεχώς νέα χαρακτηριστικά με interface για τις μεγάλες οθόνες, ενώ στη οθόνη του iPhone 4S, αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνονται συμπιεσμένα. Οι επιδόσεις της συσκευής δεν επιστρέφουν στην έκδοση iOS 7, αντιθέτως συμπεριφέρεται κατά τον ίδιο τρόπο με το iOS 8. Σίγουρα δεν συγκαταλέγεται ως μία κακή για τη συσκευή αναβάθμιση, αλλά ούτε και ως “αναγέννηση” της συσκευής. Μάλλον ως παράταση ζωής ή "αναστολή εκτέλεσης", θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Ποια χαρακτηριστικά του iOS 9, απουσιάζουν και ποια είναι τα προβλήματα εμφάνισης;

Από το λειτουργικό iOS 9 για τη συσκευή iPhone 4S, απουσιάζουν αρκετά χαρακτηριστικά λόγω hardware, καθώς και χαρακτηριστικά τα οποία λόγω της χαμηλής ταχύτητας της συσκευής, είναι αδύνατο να τα υποστηρίξει. Σας παραθέτουμε μία λίστα με τις πιο σημαντικές κατά τη γνώμη μας ελλείψεις χαρακτηριστικών της έκδοσης, iOS 9.

  • Νέα οθόνη Spotlight, προηγμένη Siri και αναζήτηση εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών, Spotlight.
  • AirDroεςTouch ID
  • Handsoff (Συνοχή) για τις εφαρμογές, αν και η προώθηση κλήσεων προς άλλες iOS συσκευές, λειτουργεί εξαιρετικά.
  • Υποστήριξη πρωτοκόλλου OpenGL RS 3.0 το API Metal graphics, 64-bit ARMv8 εφαρμογές και λειτουργίες Touch id/Pay της Apple.

Σημειώστε πως το iPhone 4S είναι πολύ πιο αργό από οποιαδήποτε συσκευή της εταιρείας πωλείται σήμερα. Θυμίζουμε πως φέρει 2,4GHz-only 802.11n Wi-Fi, στερείται σύνδεσης LTE και χρησιμοποιεί επεξεργαστή της Apple A5, ο οποίος είναι αρκετές γενιές πίσω από τον τωρινό A9 των συσκευών iPhone 6S και iPhone 6S Plus. Σκεφθείτε πως και ο επεξεργαστής που φέρει το iPhone 5, είναι δύο φορές ταχύτερος.

iphone 4s execution 01

iphone 4s execution 02

Το θλιβερό της υπόθεσης, είναι το πως, εμφανίζονται τα διάφορα στοιχεία στη σχετικά μικρή οθόνη του. Όρισμένα αρνητικά προέρχονται από την προηγούμενη έκδοση, όπως η κατάληψη μεγάλου μέρους της οθόνης από τις προτάσεις πληκτρολογίου, την οθόνη της αναζήτησης Spotlight, η οποία στην ουσία δεν μπορεί να εμφανίσει περισσότερα από ένα αποτελέσματα ταυτόχρονα με ανοιχτό το πληκτρολόγιο, και ούτω καθ' εξής.

iphone 4s execution 03

Η νέα αναβαθμισμένη έκδοση iOS 9, εισάγει νέα προβλήματα στην παλιά συσκευή, με ορισμένα από τα εικονικά πλήκτρα. Έχουν μεγαλύτερα κενά από ότι σε προηγούμενες εκδόσεις και σε συσκευές iPhone 5 ή iPhone 6, καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Σε μία οθόνη iPhone 4S, εάν υπήρχε η δυνατότητα κύλισης, θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν πολύ περισσότερες ενδείξεις σε μία οθόνη.

Διαβάστε επίσης: Battery Life: Ένα χαρακτηριστικό που η Apple δεν βελτίωσε στο iPhone 6S /Plus

Απόδοση συσκευής iPhone 4S

Από πλευράς απόδοσης τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα, περίπου όμοια με την απόδοση της συσκευής iPad 2, αν όχι λίγο πιο αργή, όπως φάνηκε σε δοκιμές που έκανε η τεχνολογική ιστοσελίδα "arstechnica". Η διαφορά δεν είναι διακριτή στην καθημερινή χρήση, εάν η έκδοση του λειτουργικό που είχε η συσκευή σας ήταν η iOS 8.

Για τις δοκιμές που έγιναν οι υπεύθυνοι σύνδεσαν σε ένα λογαριασμό iCloud, τις συσκευές με τα δύο λειτουργικά και στη συνέχεια ενεργοποίησαν εφαρμογές, προκειμένου να επιβεβαιωθούν πως είχαν περάσει τα πρώτα στάδια εγκατάστασης. Στη συνέχεια έκλειναν τις εφαρμογές και τις άνοιγαν ξανά για άλλες τρεις φορές.

Οι παρακάτω χρόνοι που επισυνάπτονται, είναι ο μέσος όρος των τριών επαναλήψεων. Η ένδειξη cold boot αφορά το μέσο όρο δύο εκκινήσεων των συσκευών, από την εμφάνιση του λογοτύπου της Apple έως την εμφάνιση της οθόνης κλειδώματος.

iphone 4s execution 04

Κατά την αναβάθμιση του λειτουργικού iOS 7 σε iOS 8, τα αποτελέσματα αυτά όπως η καθυστέρηση στο άνοιγμα, ήταν πολύ πιο αισθητή. Τώρα εάν περιμένατε υπομονετικά σε έκδοση iOS 7, αναμένοντας πως η iOS 9 θα συμπεριφερόταν στη συσκευή σας καλύτερα, δυστυχώς θα σας απογοητεύσουμε. Η γενική εμπειρία των κατόχων συσκευών iPhone 4S, εξακολουθεί να είναι παρόμοια με την iOS 8.

Δεν αναφέρεται ως απελπιστικά αργή έκδοση, αλλά σίγουρα μεσολαβούν μικρά χρονικά κενά από το άγγιγμα μιας εφαρμογής έως την έναρξή της, συγκριτικά με την άμεση ενεργοποίηση σε μία συσκευή iPhone 6. To ίδιο και με το hardware της συσκευής iPhone 5S, που υποδέχθηκε αξιοπρεπώς το νέο λειτουργικό με ομαλή κύλιση και ταχύτητα.

Ευτυχώς από ότι φαίνεται η Apple δεν έχει παραιτηθεί από τη βελτιστοποίηση της επίδοσης του iPhone 4S. Xαρακτηριστικά τα αποτελέσματα Javascript Benchmarks, ήταν όμοια με τις υπόλοιπες iOS συσκευές, χωρίς να χάνει σε διάρκεια ζωής η μπαταρία του, με την νέα αναβάθμιση.

iphone 4s execution 05

Θα ήταν φρόνιμο να αναβαθμίσω;

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »