Παρουσίαση: Apple Magic Mouse

Παρουσίαση: Apple Magic Mouse
ired.gr

Ένα από τα καλύτερα «ποντίκια» που έχουν εμφανιστεί ποτέ.

Με μια ματιά ...

  • Τα υπέρ: Το πρώτο ποντίκι πολλαπλής αφής (Multi-Touch). Εκπληκτικό, μινιμαλιστικό ντιζάιν. Πολλές ρυθμίσεις. Αμφιδέξιο.
  • Τα κατά: Οι πλήρεις δυνατότητες πολλαπλής αφής λειτουργούν μόνο σε Mac. Ίσως λίγο μικρότερο απ’ ό,τι πρέπει.
  • Τελικά: Το πρώτο και ίσως μοναδικό στον κόσμο ποντίκι πολλαπλής αφής δείχνει γι’ άλλη μια φορά την εφευρετικότητα και την υψηλή αισθητική της Apple, αλλά η έλλειψη κλασικών πλήκτρων ίσως φοβίσει στην αρχή.

ired apple magic mouse 01

Αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ iPhone, iPad, iPod Touch ή ακόμη και το trackpad ενός Macbook, τότε γνωρίζετε τι σημαίνει «τεχνολογία πολλαπλής αφής» που χρησιμοποιεί διάφορες χειρονομίες για να εκτελέσει πληθώρα εντολών πλοήγησης στην αντίστοιχη συσκευή. Εδώ και κάποια χρόνια, η Apple έφερε την τεχνολογία αυτή και στα επιτραπέζια μηχανήματά της με το Apple Magic Mouse (και αργότερα με το magic trackpad που θα δούμε σε άλλο άρθρο), κάνοντάς το στάνταρ εξοπλισμό με κάθε καινούριο iMac από το 2009 και μετά. Αν και αυτό το Bluetooth ποντίκι λειτουργεί άψογα, ωστόσο, η πρωτοποριακή, μινιμαλιστική σχεδίασή του και η πλήρης απουσία πλήκτρων, ίσως ξενίσουν κάποιους. Από τη στιγμή που θα το χρησιμοποιήσει κάποιος όμως, δε μπορεί να κάνει μετά χωρίς αυτό.

Αν και λειτουργεί και σε PC με Windows, οι πλήρεις δυνατότητες πολλαπλής αφής είναι δυνατές μόνο σε ένα Mac και είναι λυπηρό που η Apple δε σκέφτηκε να δημιουργήσει οδηγούς για τα Windows, καθότι το Magic Mouse θα είχε μεγάλη επιτυχία και εκεί. Ακόμη κι έτσι όμως, εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σχεδιαστικά και με μεγάλη ευχρηστία ποντίκι σε σχέση με πολλά άλλα και ακριβότερά του ακόμη.

ired apple magic mouse 02

«Μαγική» σχεδίαση

Όπως και το όνομά του, το σχέδιο του Magic Mouse, είναι μαγικά μινιμαλιστικό σαν να βγήκε από Ιαπωνικό παραμύθι. Με πολύ χαμηλό προφίλ και κάπως μικρότερες διαστάσεις από ένα κλασικό ποντίκι, δε γεμίζει πλήρως την καμπύλη του χεριού μας, αλλά μόλις το συνηθίσουμε λίγο, βλέπουμε ότι είναι εξαιρετικά άνετο και εύχρηστο. Έχει ένα απαλό σήμα της Apple (μηλαράκι) κοντά στην κάτω μεριά της άνω επιφάνειας και μοιάζει να είναι φτιαγμένο σαν ταίρι του Apple Wireless Keyboard που επίσης προσφέρεται μαζί κατά την αγορά ενός iMac.

Από κάτω έχει δύο πλαστικές «σιδηροτροχιές» (μοιάζουν με σιδηρόδρομο) πάχους μισού περίπου εκατοστού που το διατρέχουν από τη μία άκρη ως τη άλλη και χρησιμεύουν ώστε να κάνετε κύλιση του ποντικιού σε οποιαδήποτε σχεδόν επιφάνεια (δουλεύει άψογα ακόμη και στο γόνατό σας), εκτός από γυάλινες επιφάνειες.

ired apple magic mouse 04

Το καπάκι των μπαταριών (δύο κλασικές ΑΑ) ανοίγει με ένα πλαστικό «μάνταλο» επίσης στην κάτω επιφάνεια. Ακόμη υπάρχει ένας διακόπτης on-off για να το σβήνετε - αν θέλετε - όταν δεν το χρησιμοποιείτε ώστε να μην καταναλώνει ενέργεια αν και το σύστημα αυτόματου «ύπνου» όταν χρησιμοποιείται, είναι τόσο αποτελεσματικό που θα ξεχάσετε πότε βάλατε μπαταρίες.

ired apple magic mouse 05

Η σύνδεση μέσω Bluetooth είναι άμεση σε οποιοδήποτε τύπο Mac ή PC (φθάνει το PC να έχει Bluetooth). Στις Προτιμήσεις Συστήματος του OS X, στο τμήμα «Ποντίκι» μπορείτε να κάνετε ό,τι είδους ρύθμιση επιθυμείτε όσον αφορά τη λειτουργία του ποντικιού και των χειρονομιών που θέλετε ενεργοποιημένες. Λόγω της Bluetooth σύνδεσης λειτουργεί ακόμη και από απόσταση 10 μέτρων (αν βλέπετε από τόσο μακριά :) ).

ired apple magic mouse 09

Επειδή είναι τεχνολογίας λέιζερ, το Magic Mouse είναι πολύ μεγάλης ακριβείας και τα «κλικ» είναι γρήγορα και εξίσου ακριβή. Κι αν είστε αριστερόχειρας, απλά αλλάζετε το δεξί με το αριστερό πλήκτρο μέσω των ρυθμίσεων του ποντικιού.