Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναλυτικός οδηγός επαναφοράς του υπολογιστή σας Mac, σε περίπτωση πώλησής του

Αναλυτικός οδηγός επαναφοράς του υπολογιστή σας Mac, σε περίπτωση πώλησής του
ired.gr

Εάν επιθυμείτε να πουλήσετε τον υπολογιστή σας Mac, παρακαλούμε διαβάστε τις οδηγίες επαναφοράς σε εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Θα ήθελα να πουλήσω τον υπολογιστή μου, MacBook Pro mid 2011, τι ενέργειες πρέπει να κάνω, αφενός για να διατηρήσω αντίγραφα των δεδομένων μου κι αφετέρου γίνει πλήρης εκκαθάριση του δίσκου, ώστε ο νέος κάτοχος να πάρει τον υπολογιστή μου εντελώς κενό;

Το παραπάνω μήνυμα λάβαμε από το φίλο μας Γιάννη και θεωρήσαμε χρήσιμο να δημιουργήσουμε μία σειρά από οδηγίες διατήρησης αντιγράφου του υπολογιστή σας, επαναδιαμόρφωση του σκληρού δίσκου κι εγκατάστασης νέου αντιγράφου του λογισμικού OS X.

ired reset mac 00

Διαβάστε επίσης: Τι είναι οι Υπηρεσίες στο OS X;

Εάν ετοιμάζεστε κάποιοι από εσάς να πουλήσετε τον υπολογιστή σας Mac, οφείλετε να τον προετοιμάσετε κατάλληλα, για την παραλαβή του από τον νέο ιδιοκτήτη. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες ενέργειες, για να αφαιρέσετε όλα τα προγράμματα και δεδομένα, ώστε ο καινούριος κάτοχος της συσκευής, να προχωρήσει στην εισαγωγή των δικών του αρχείων.

Πρώτη πρώτη ενέργεια είναι η διατήρηση αντιγράφων των δεδομένων, των αρχείων σας, καθώς και των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε. Ο ευκολότερος τρόπος για να το πράξετε, είναι με τη χρήση της εφαρμογής Time Machine. Φυσικά στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές προτάσεις, προκειμένου να "κλωνοποιήσετε" το σκληρό σας δίσκο. Στο παρακάτω σύνδεσμο έχουμε αναφέρει αναλυτικά πως μπορούμε να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας:

Διαβάστε: Time Machine: Δημιουργήστε και επαναφέρετε αντίγραφα ασφαλείας του υπολογιστή σας Mac

Εδώ θα πρέπει να σημειώσετε πως οι αγορές εφαρμογών που έχουν γίνει για τον υπολογιστή σας Mac, είναι δική σας ιδιοκτησία και δεν επιτρέπεται να διατηρηθούν για το νέο ιδιοκτήτη. (Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μπορείτε).

Η παραπάνω συμβουλή αφορά τις εφαρμογές τις οποίες έχετε αποκτήσει μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος Mac App Store. Οι εφαρμογές αυτές συνδέονται με το λογαριασμό σας Apple ID και το συνθηματικό σας και δεν θεωρείται ασφαλής ο διαμοιρασμός τους.

Το επόμενο βήμα είναι να διαμορφώσετε εκ νέου τη μονάδα δίσκου. Εάν το λογισμικό του υπολογιστή σας είναι το OS X Lion ή νεότερης έκδοσης, τότε η ενέργεια αυτή δύναται να γίνει με τη χρήση του Mac's Recovery System. Δείτε τη διαδικασία:

Διαβάστε επίσης: Τα 5 καλύτερα νέα χαρακτηριστικά του OS X El Capitan

Διαμόρφωση σκληρού δίσκου

  • Κάνετε “επανεκκίνηση” του υπολογιστή σας, Mac κρατώντας πατημένο το πλήκτρο “Command” και τον χαρακτήρα “R” του πληκτρολογίου σας.
  • Θα πρέπει να διατηρήσετε πατημένα τα πλήκτρα έως ότου εμφανιστεί το λογότυπο της Apple.
  • Ένα παράθυρο "OS X Βοηθήματα” θα εμφανιστεί στην οθόνη σας. Στη συνέχεια πατήστε το εικονίδιο-πλήκτρο “Βοήθημα δίσκων" και το εικονικό πλήκτρο “Συνέχεια".

ired reset mac 01

  • Επιλέξτε το δίσκο εκκίνησης από την πλευρική λίστα αριστερά και στη συνέχεια κάνετε κλικ στην καρτέλα “Σβήσιμο”.

ired reset mac 02

  • (Βεβαιωθείτε πως η μορφή "OS Χ (Journaled)” είναι ήδη επιλεγμένη στο αναδυόμενο μενού).

ired reset mac 03

  • Δώστε στο δίσκο εκκίνησης έναν νέο τίτλο (Ας πούμε Macintosh HD είναι μια χαρά).
  • Αγγίξτε το πλήκτρο “Σβήσιμο”.
  • Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλέξτε “Βοήθημα δίσκων” και στη συνέχεια έξοδος.
  • Εδώ έχετε ολοκληρώσει. Ο υπολογιστής σας Mac, έχει έναν κενό σκληρό δίσκο.
  • Θα πρέπει τώρα να εγκαταστήσετε ξανά το λογισμικό OS X, ώστε ο υπολογιστής σας να γίνει και πάλι λειτουργικός.

Επανεγκατάσταση OS X

  • Επιλέξτε “επανεγκατάσταση OS X” και πατήστε το εικονικό πλήκτρο “Συνέχεια”.

ired reset mac 04

  • Ακολουθήστε ευλαβικά τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

ired reset mac 05

Εάν επιθυμείτε αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης του λογισμικού OS X, παρακαλώ ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Διαβάστε: Εγκαταστήστε σήμερα, την επερχόμενη έκδοση OS X El Capitan (public beta)

Προσπαθήσαμε να σας μεταφέρουμε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε, προκειμένου να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας Mac και ταυτόχρονα να απαντήσουμε στο ερώτημα του φίλου μας Γιάννη. Εάν κάτι από τα παραπάνω δεν έγινε κατανοητό ή χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης, παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status