Απενεργοποίηση Voice over - Όταν το iPhone σας μιλάει ασταμάτητα

Απενεργοποίηση Voice over - Όταν το iPhone σας μιλάει ασταμάτητα
ired.gr

Δείτε πως να σταματήσετε το iPhone σας να μιλάει ακατάπαυστα.

Πρόκειται για μία πολύ χρήσιμη υπηρεσία υποστηρικτικής τεχνολογίας για χρήστες iPhone, iPad ή iPod touch με προβλήματα όρασης. Σε αντίθεση με τα προγράμματα ανάγνωσης οθόνης για προχωρημένες καταστάσεις και οι οποίες στοιχίζουν αρκετά χρήματα, το voice over έχει αναπτυχθεί ειδικά για το λειτουργικό σύστημα iOS της Apple. Όμως, χρήστες οι οποίοι διαθέτουν άριστη όραση, ενεργοποιούν την λειτουργία voice over, με αποτέλεσμα να προκαλούν στον εαυτό τους πανικό και σύγχυση.

Η λειτουργία voice over, εκφωνεί όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στην οθόνη οπουδήποτε κι αν πατήσετε. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της λειτουργίας είναι το μαύρο πλαίσιο γύρω από το στοιχείο που πρόκειται να εκφωνήσει, όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο:

Διαβάστε επίσης: iOS 9: Τι να περιμένουμε στις 16 Σεπτεμβρίου;

ired iphone voice over 01

Τα καλά νέα είναι πως η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της λειτουργίας, δεν είναι και το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο. Ο τρόπος που μπορείτε να ακολουθήσετε ποικίλει, γι' αυτό εσείς να ακολουθήσετε τη μέθοδο που σας ταιριάζει περισσότερο.

Συντόμευση πλήκτρου Αφετηρίας (Home button)

Ενδεχομένως η διαμόρφωση μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί, μπορεί όμως και όχι αλλά η πρώτη ενέργεια που μπορείτε να κάνετε για την απενεργοποίηση της λειτουργίας voice over, είναι το τριπλό πάτημα του πλήκτρου Αφετηρίας. Προσοχή πρέπει η ενέργεια να γίνει πολύ γρήγορα γι' αυτό ενδεχομένως να χρειαστεί να το επαναλάβετε κάποιες φορές ώστε να αναγνωρίσει την εντολή συντόμευσης. - Πάντα υπάρχει ένα θέμα και γι' αυτό το τονίζουμε.

Διαβάστε επίσης: iPad Pro - iPad mini 4: Οι πρώτες εντυπώσεις μας από την παρουσίαση

Για να ολοκληρωθεί η απενεργοποίηση της λειτουργίας θα πρέπει να ακούσετε τη φράση "Η λειτουργία voice over απενεργοποιήθηκε", τότε τα έχετε καταφέρει. Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωρίζετε πως μία τέτοια ενέργεια, μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά κατά λάθος τη λειτουργία και να σας φέρει σε παρόμοια κατάσταση στο μέλλον.

Συντόμευση μέσω της εικονικής βοηθού Siri

Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Αφετηρίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η εικονική βοηθός Siri, και εκφωνήστε "Turn off VoiceOver” ή κάτι παρόμοιο. Εάν η απάντηση από τη Siri είναι “OK, I turned off VoiceOver”, τότε τα έχετε καταφέρει.

Απενεργοποίηση της λειτουργίας Voice over από την εφαρμογή iTunes

Ο ευκολότερος τρόπος για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία voice over, είναι να συνδέσετε τη συσκευή σας σε έναν υπολογιστή που διαθέτει την εφαρμογή iTunes.

ired iphone voice over 02

Μόλις αναγνωριστεί η συσκευή σας, από την ενότητα “Σύνοψη”, επιλέξτε "Ρύθμιση παραμέτρων προσβασιμότητας" και στη συνέχεια από το αναδυόμενο μενού τικάρετε την επιλογή "Κανένα από τα δύο" και επιβεβαιώστε την επιλογή σας πατώντας το εικονικό πλήκτρο "OK".

ired iphone voice over 03

Μόλις ολοκληρωθεί ο συγχρονισμός της συσκευής σας, η λειτουργία voice over θα έχει απενεργοποιηθεί.

Απενεργοποίηση λειτουργίας voice over μέσα από τη συσκευή σας

Εάν δεν έχετε στη διάθεσή σας υπολογιστή, και καμία από τις παραπάνω συντομεύσεις δεν είναι εφικτή (λόγω διαφορετικών ρυθμίσεων), τότε θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής. Όχι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Υπάρχουν κάποιες παράμετροι που θα πρέπει να γνωρίζετε.

  • Μπορείτε να αγνοήσετε το τι αναφέρει το voice over και το που βρίσκεται στο μενού τη συγκεκριμένη στιγμή.
  • Πατήστε το πλήκτρο Αφετηρίας το οποίο λειτουργεί, ώστε να έχετε μία βάση για να ξεκινήσετε.
  • Κανονικά θα πρέπει να αγγίξετε ένα στοιχείο για να το ενεργοποιήσετε όταν η συσκευή λειτουργεί σωστά. Υπό τις οδηγίες της λειτουργίας voice over, με ένα άγγιγμα εκφωνεί το στοιχείο της επιλογής σας και με δεύτερο άγγιγμα το ενεργοποιεί.
  • Για να προκαλέσετε κύλιση σε μία λίστα χρησιμοποιήστε τρία δάχτυλα δίπλα-δίπλα πάνω στην οθόνη. Ενδεχομένως να διακρίνετε lag στην κίνηση, γι' αυτό να έχετε υπομονή και να επαναλάβετε την κύλιση.

Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Γενικά > Προσβασιμότητα > voice over και να αλλάξετε την εναλλαγή στη θέση "OFF" για να απενεργοποιηθεί η λειτουργία.

ired iphone voice over 04

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »