Οι 10 πιο σημαντικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας

Οι 10 πιο σημαντικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας
ired.gr

Σήμερα η κινητή τηλεφωνία είναι τόσο διαδεδομένη, σε βαθμό που πολλοί έχουν σταματήσει να κάνουν χρήση συσκευών σταθερής τηλεφωνίας.

Μόλις πριν από 30 χρόνια όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Η δυνατότητα να έχεις μαζί σου μία φορητή συσκευή τηλεπικοινωνίας, ανήκε σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Πώς φτάσαμε λοιπόν στην τόσο γρήγορη εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας μέσα σε 30 χρόνια; Σίγουρα σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι 10 πιο σημαντικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

10. Motorola DynaTAC 8000X - 1984

cellphones 10

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο κυκλοφόρησε το 1984 από την Motorola και το όνομά του ήταν DynaTAC. Η συσκευή είχε βάρος 790 γραμμάρια και ύψος 25 εκατοστά, χωρίς να υπολογίζουμε την κεραία. Η τιμή του την εποχή που κυκλοφόρησε ήταν 3,995 $. Υπολογίζοντας τον πληθωρισμό, σήμερα αυτή η συσκευή θα κόστιζε περίπου 9,500 $. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους αγοραστές που μπορεί να μην μπορούσαν να βάλουν την συσκευή στην τσέπη τους, αλλά τουλάχιστον δεν ήταν ενσωματωμένη σε κάποιο αυτοκίνητο, όπως οι υπόλοιπες φορητές συσκευές της εποχής.

9. Motorola MicroTAC -- 1989

cellphones 9

Πέντε χρόνια αργότερα η Motorola άλλαζε την σχεδίαση των κινητών κυκλοφορώντας το MicroTAC. Το πρώτο “Flip-phone” από την Motorola, δεν είχε καμία σχέση με το RAZR. Η βασική ιδέα ήταν η συσκευή να μπορεί να χωρέσει στην τσέπη του πουκάμισου, άλλωστε η εμπορική ονομασία της συσκευής ήταν “MicroTAC Pocket Cellular Phone”. Το “μικρό” Motorola παρόλα αυτά ζύγιζε 340 gr και είχε ύψος περίπου 23 εκατοστά όταν ήταν ανοιχτό.

Προσέφερε όμως κωδικούς ασφαλείας, αριθμομηχανή και κατάλογο επαφών. Ήταν η αρχή του τέλους της απομνημόνευσης τηλεφωνικών αριθμών.

8. Nokia 3210 - 1999

cellphones 8

Το Nokia 3210 ήταν για πολλούς η πρώτη συσκευή κινητής τηλεφωνίας που αγάπησαν. Δεν είναι η πρώτη συσκευή που έκρυψε την κεραία, αλλά είναι σίγουρα αυτή που έκανε δημοφιλή αυτήν την αλλαγή. Η μεγάλη διάρκεια μπαταρίας και το φιδάκι είναι οι πιο θετικές αναμνήσεις μας από την χρήση του 3210. Η Nokia κατάφερε να πωλήσει 160 εκατομμύρια συσκευές, προτού κυκλοφορήσει το 3310, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα.

7. Sony Ericsson T68i - 2002

cellphones 7

Το Sony Ericsson T68i είναι το πρώτο κινητό που πήγε να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ των απλών και των έξυπνων συσκευών. Είχε επαναστατικές δυνατότητες όπως Bluetooth, MMS, περιήγηση στο διαδίκτυο με WAP και e-mail. Είχε και έγχρωμη οθόνη, η πρώτη από την Ericsson.

Ακόμη και ο James Bond,δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο T68i, στην ταινία Die Another Day. Μία συσκευή που είναι αρκετά καλή για τον 007, είναι αρκετά καλή για όλους. Ποτέ δεν είχε την επιτυχία του 3210, αλλά χαρακτήρισε το τέλος μίας εποχής, όπου οι δύο πιο σημαντικές εταιρίες στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας ήταν η Sony Ericsson και η Nokia.

6. Blackberry Quark 6210 - 2003

cellphones 6

Μπορεί το T68i να έκανε εντύπωση στους απλούς χρήστες με τις δυνατότητές τους, όμως ένα μέρος τις αγοράς ήθελε κάτι περισσότερο. Η Blackberry κυριάρχησε στον επαγγελματικό κόσμο, με το QWERTY πληκτρολόγιο της σειράς Quark.

H Blackberry ουσιαστικά πήρε τα ηνία στην κούρσα των smartphones, κατασκευάζοντας αξιόπιστες συσκευές οι οποίες είχαν ως βασικό κοινό τους επαγγελματίες που χρειαζόντουσαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, ανά πάσα στιγμή.

Δεν ήταν αρκετά ευέλικτη όμως, όταν λίγα χρόνια αργότερα μία εταιρία από το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια θα κυκλοφορούσε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο.

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »