iPad Pro + γραφίδα: εργαλείο για καλλιτέχνες

iPad Pro + γραφίδα: εργαλείο για καλλιτέχνες
ired.gr

Γιατί οι καλλιτέχνες θα τρέξουν για το iPad Pro και τη γραφίδα του (stylus)

Το iPad Pro είναι γιγάντιο (για tablet). Καμία αντίρρηση ως προς αυτό. Μπορεί να ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό (0,8) και να είναι λεπτό όσο τα άλλα αδέλφια του, αλλά δεν παύει να είναι μεγάλο σε διαστάσεις και να θυμίζει μικρό λάπτοπ περισσότερο (ειδικά αν του προσθέσουμε και το αποσπώμενο πληκτρολόγιο). Και ναι μεν τα μεγάλα tablet απέτυχαν στο παρελθόν (απλά δείτε πώς πήγε το Samsung Galaxy Note Pro tablet, ή το Microsoft Surface Pro 3 από πωλήσεις που επίσης έχουν γραφίδες). Δεν έχουν τρελαθεί από την επιτυχία κιόλας ...

Δείτε ακόμη: iPad Pro - iPad mini 4: Οι πρώτες εντυπώσεις μας από την παρουσίαση

Ωστόσο, το iPad Pro δεν είναι μια τυπική ταμπλέτα - είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Τι είναι αυτό λοιπόν που το κάνει τόσο ιδιαίτερο; Πολύ απλό: είναι ένα tablet που απευθύνεται ιδιαίτερα στους καλλιτέχνες κάθε λογής (ζωγράφους, γραφίστες, σχεδιαστές, μακετίστες κλπ). Στην ουσία είναι καταπληκτικό για αυτού του είδους τους επαγγελματίες (και ερασιτέχνες) και με δεδομένη την εμπειρία της Apple σ’ αυτό το χώρο από το μακρινό παρελθόν, το iPad Pro μπορεί να προωθηθεί ουσιαστικά σαν ένα Macbook με αφή (και μάλιστα 3D). Και είναι σίγουρο, ότι θα τραβήξει την προσοχή του εν λόγω κοινού.

ired ipad pro 01

Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που θα το ζητήσουν λόγω της μεγάλης οθόνης που δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και δημιουργικού χώρου ώστε να παράγει κάποιος εκπληκτικά σχέδια και ζωγραφιές, χωρίς να ξεμείνει από χώρο, και η ανάλυση των 2,732 x 2,048 pixel (264 ΡΡΙ) σημαίνει πως, ό,τι ζωγραφίζουμε, τυπώνεται καθαρό σαν κρύσταλλο.

Δείτε ακόμη: Αξεσουάρ Stylus αναμένεται από την Apple για να συνοδέψει το iPad Pro

Οι συσκευές της Apple (φορητές και σταθερές) είναι η επιλογή ήδη των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου της σχεδίασης και, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι, σχεδιαστές γραφίστες, αρχιτέκτονες κλπ, έχουν ήδη στην κατοχή τους ένα iPad. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η διείσδυση των φορητών συσκευών της Apple στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε εφαρμογές όπως τα Forge, Paper, και Astro Pad εμφανίζονται πρώτα στο iOS ή αποκλειστικά σε αυτό. Αν ρωτήσετε τους κατασκευαστές αυτών των εφαρμογών γιατί «σνομπάρουν» το Android, η μόνιμη επωδός είναι: «Οι χρήστες μας είναι στο iOS.» Έτσι λοιπόν, το iPad Pro θα σταθεροποιήσει περισσότερο τη σχέση της εταιρίας με αυτούς που «σκέφτονται αλλιώς» (“think different”, το μότο της Apple).

ired ipad pro 03

Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό όμως του iPad Pro δεν είναι η ίδια η ταμπλέτα, όσο καινοτόμα κι αν είναι (και πιστέψτε με, είναι!). Από όσα μάθαμε στην παρουσίαση, είναι το Apple Pencil - η περίφημη γραφίδα - που κάνει την τεράστια διαφορά. Έχουμε δοκιμάσει εξαιρετικές γραφίδες από εταιρίες που είναι η δουλειά τους να τις παράγουν όπως οι Adonit, FiftyThree, Wacom, Microsoft (η γραφίδα του Surface Pro 3 είναι πραγματικά εξαιρετική), αλλά το Apple Pencil φαίνεται ότι θέτει νέα στάνταρ στο χώρο (ως συνήθως με την Apple, αργεί, αλλά όταν βγάλει κάτι, είναι επαναστατικό). Αυτοί που το δοκίμασαν στο Apple event, είπαν ότι είναι ίσως το καλύτερο stylus που έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει. Είναι φυσικό σαν αληθινό μολύβι στην αίσθηση και με μηδέν καθυστερήσεις απόκρισης (lag).

ired ipad pro 04

Το Pencil περιέχει πολλαπλούς αισθητήρες πίεσης προκειμένου να «αισθάνεται» μια μεγάλη γκάμα δυνάμεων που ασκούνται ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε γραμμές οποιουδήποτε πάχους. Αν οι ζωγραφιές που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες επί τόπου κατά την παρουσίαση λένε κάτι, μπορεί να αναπαράγει οτιδήποτε από πολύ λεπτές μύτες μολυβιού και παχιές βούρτσες πινέλου, μέχρι ζωγραφιές νερομπογιάς, ελαιογραφίες. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί με το Paper app, της FiftyThree που είναι ένα από τα κορυφαία σχεδιαστικά προγράμματα λόγω της (φαινομενικής) απλότητάς του.

ired ipad pro 05

Επιπλέον αυτών, δύο αισθητήρες κλίσης ενσωματωμένοι μέσα στη μύτη (!) του Pencil μπορούν με ακρίβεια να αναγνωρίσουν την κλίση του χεριού μας. Έτσι, μπορούμε να το γείρουμε στα πλάγια όπως θα κάναμε με ένα κομμάτι κάρβουνο για παράδειγμα, ή μια πιο παχιά γραμμή με βούρτσα. Το Pencil της FiftyThree (που κατά σύμπτωση έχει και το ίδιο όνομα) το κάνει αυτό εξίσου καλά, αλλά δυσκολεύεται πολύ με τις πιο λεπτές γραμμές, κάτι που το Apple Pencil φαίνεται να το έχει αναγάγει σε επιστήμη. Κανένα άλλο stylus της αγοράς δεν επιτυγχάνει να αναπαράγει την πλαϊνή σκίαση με τέτοια ακρίβεια. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί χρειάζεται σκίαση για την δημιουργία σκιών και επιφανειών.

Δείτε ακόμη: iOS 9 : Τα πιο σημαντικά νέα χαρακτηριστικά!

Η Apple επίσης ισχυρίζεται ότι η καθυστέρηση της γραφίδας της είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη γιατί το υποσύστημα της οθόνης σαρώνει για το σήμα της γραφίδας 240 φορές το δευτερόλεπτο που είναι το διπλάσιο από το χρόνο σάρωσης για το δάχτυλό μας. Με άλλα λόγια, όταν ζωγραφίζουμε μια γραμμή, εμφανίζεται άμεσα χωρίς να δίνει την αίσθηση μιας ψηφιακής γραφίδας.

ired ipad pro 06

Παρόλο που οι άλλες εταιρίες του χώρου έχουν παλέψει πολύ για να εξαφανίσουν την καθυστέρηση, ωστόσο, αυτή εξακολουθεί να γίνεται αισθητή κατά καιρούς. Αν λοιπόν η Apple όντως νίκησε, κατά τα λεγόμενά της, αυτό το πρόβλημα και μας δίνει την αίσθηση ότι χρησιμοποιούμε ένα κοινό μολύβι, τότε θα αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο.