iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων

iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 - Μάχη γιγάντων
ired.gr

Συγκρίνουμε τα δύο τεράστια τάμπλετ των 13΄΄- ποιο να προτιμήσετε;

Οι φήμες για το επερχόμενο μεγαλύτερο tablet της Apple το iPad Pro, αποδείχθηκαν αληθινές και στην παρουσίαση της 15ης Σεπτεμβρίου το είδαμε και από κοντά. Το νέο iPad Pro είναι το νέο καμάρι της Apple και το μεγαλύτερό της tablet ως τώρα, μόνο που δεν «παίζει μόνο του» στην κατηγορία. Και μάλιστα υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός από ένα άλλο tablet που ήδη υπάρχει εδώ και λίγο καιρό στην αγορά, το Surface Pro 3 της Microsoft. Οπότε δικαίως να αναρωτηθεί κανείς: «ποιο από τα δύο είναι καλύτερο;»

ired ipad pro vs surface pro 3 02

Παρακάτω είναι τα χαρακτηριστικά των δύο tablet για μια γρήγορη σύγκριση.

ired ipad pro vs surface pro 3 00

Σχεδίαση

ired ipad pro vs surface pro 3 04

Στο θέμα σχεδίασης και οπτικής τα δύο tablet έχουν πολλές ομοιότητες. Το μέγεθος και το βάρος και των δύο είναι σχεδόν ίδια με λεπτότερο λίγο, το iPad Pro. Μάλιστα με μια πρώτη ματιά οι δύο συσκευές μοιάζουν ίδιες και ακόμη περισσότερο όταν τις ενώσεις με τα συνδεόμενα ξεχωριστά πληκτρολόγιά τους. Πέραν της σχεδίασης που είναι και θέμα προσωπικού γούστου, το Surface 3 έχει επιπλέον θύρα κάρτας MicroSD για επιπλέον αποθήκευση και μεταφορά αρχείων (κάτι που το iPad καλύπτει με το έξτρα κιτ για κάρτες MicroSD που όμως είναι μόνο για φωτογραφίες).

Νικητής: ισοπαλία

Δείτε ακόμη: iPad Pro - iPad mini 4: Οι πρώτες εντυπώσεις μας από την παρουσίαση

Οθόνη

ired ipad pro vs surface pro 3 05

Πέρα από τη σχεδίαση, οι οθόνες των δύο αντιπάλων έχουν ουσιαστικές διαφορές με αυτήν του iPad Pro να έχει σχεδόν μία ίντσα (0,9) μεγαλύτερο μέγεθος διαγωνίου αλλά και μεγαλύτερη ανάλυση. Κι ενώ η 1440p ανάλυση της οθόνης του Surface Pro 3 έχει ήδη διαβάθμιση 216 ΡΡΙ, η οθόνη του iPad Pro (retina) φθάνει άνετα τα 265 ΡΡΙ. Αν αυτό κάνει τη διαφορά θα φανεί στη χρήση, αλλά η Apple έχει προϊστορία στις εξαίρετες οθόνες.

Όσον αφορά την αφή και οι δύο οθόνες είναι πολλαπλής αφής (10 σημείων) με υποστήριξη stylus, αλλά η Apple έχει προσθέσει μεγαλύτερη λειτουργικότητα ειδικά για τις γραφίδες, καθώς η πίεση της γραφίδας στην οθόνη διπλασιάζει την ακρίβεια αφής επιτρέποντας έτσι να γράφουμε φυσικά και άνετα σαν σε χαρτί. Μάλιστα αναγνωρίζει τη διαφορά της γραφίδας από του δαχτύλου μας αν και τα δύο συμβεί να αγγίξουν την επιφάνεια της οθόνης. Επίσης εμφανίζει επιπλέον δυνατότητες στα προγράμματα μόλις «αισθανθεί» το άγγιγμα του stylus.

Νικητής: iPad Pro

Επιδόσεις

ired ipad pro vs surface pro 3 06

Χωρίς ξεκάθαρες πληροφορίες για την εγκατεστημένη μνήμη του iPad Pro και τεχνικές προδιαγραφές για τον επεξεργαστή του είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον να καθορίσουμε ποιο από τα δύο tablet είναι ισχυρότερο σε επεξεργασία. Από την άλλη, τα διαφορετικά λειτουργικά συστήματα που το καθένα είναι χτισμένο γύρω από το hardware του κάθε tablet και με σκοπό την καλύτερη χρήση του, δε μας επιτρέπουν άμεσες συγκρίσεις.

Η Apple λέει ότι ο νέος Α9Χ-64-bit επεξεργαστής της είναι 1,8 φορές ταχύτερος από τον προκάτοχό του Α8Χ με διπλάσιο εύρος προσπέλασης μνήμης και αποθηκευτική ταχύτητα. Επίσης ισχυρίζεται ότι είναι 80% ταχύτερος από τους επεξεργαστές των φορητών PC, σε θέματα επιδόσεων, και αν όντως είναι έτσι, τότε έχουμε να κάνουμε με ... πύραυλο. Η επίδειξη έδειχνε την ταυτόχρονη επεξεργασία τριών 4Κ βίντεο(!), κάτι που ακόμη και ισχυρά λάπτοπ δεν μπορούν να κάνουν.

ired ipad pro vs surface pro 3 07

Από την άλλη, ο επεξεργαστής του Surface Pro 3 είναι - αναλόγως με την επιλογή μας - ο Intel Core i3, i5, ή i7, αλλά όλοι είναι διπύρηνοι και με μέγιστη συχνότητα τα 2GHz. Αυτά τα χαρακτηριστικά το τοποθετούν μεταξύ των απλών φορητών, αυτών δηλαδή που, σύμφωνα με την Apple ο Α9Χ τα «τρώει για πρωινό», ακόμη κι αν έχουν τον ισχυρότερο από όλους τον i7-4650U!

Επειδή το iPad Pro δεν έχει βγει στην αγορά ακόμη για να είμαστε σίγουροι, φαίνεται στα χαρτιά ότι το iPad Pro είναι σαφώς ταχύτερο κι αν συνυπολογίσουμε το ότι εστιάζεται περισσότερο στην επεξεργασία βίντεο και γραφικών και τρέχει ένα λειτουργικό σύστημα που δεν θέλει συστάσεις για την αξιοπιστία και τις επιδόσεις του, τότε μάλλον είναι έτσι.

Νικητής: πιθανότατα iPad Pro (μένει να το δούμε «εν δράσει»).

Δείτε ακόμη: Αξεσουάρ Stylus αναμένεται από την Apple για να συνοδέψει το iPad Pro