Τα πάντα για τα τηλεφωνικά κέντρα VoIP

Τα πάντα για τα τηλεφωνικά κέντρα VoIP
ired.gr

Δεν είναι τυχαίο που τα τηλεφωνικά κέντρα VoIP έχουν φανατικούς υποστηρικτές.

Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει κανείς πως μπορεί μία επιχείρηση στις μέρες μας να λειτουργεί χωρίς την χρήση τηλεφωνικών κέντρων VoIP.

Το Voice over IP είναι η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τη χρήση του διαδικτύου. Προηγουμένως οι αναλογικές τηλεφωνικές γραμμές ήταν διαχωρισμένες από την υποδοχή δεδομένων του υπολογιστή μας. Το VoIP έρχεται λοιπόν για να ενώσει αυτές τις δύο τεχνολογίες.

Για τον τελικό χρήστη ίσως να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά καθώς έχει στο γραφείο του ένα τηλέφωνο κι έναν υπολογιστή, αλλά η τηλεφωνία που χρησιμοποιεί είναι εντελώς διαφορετική από τις αναλογικές γραμμές.

Η τεχνολογία VoIP δρομολογεί τις συνομιλίες μέσω ενός τοπικού δικτύου υπολογιστών ή μέσω του διαδικτύου. Τα δίκτυα των ηλεκτρονικών υπολογιστών από την αρχή μετέφεραν πληροφορίες εντός μιας επιχείρησης με άλλα μηχανήματα όπως οι εκτυπωτές, ή οπουδήποτε αλλού, μέσω του διαδικτύου.

voip 02

Στο ίδιο αυτό δίκτυο έρχεται να προστεθεί και η μεταφορά φωνής, με την τεχνολογία VoIP, η οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου.

Η τεχνολογία VoIP είναι το ίδιο αξιόπιστη με την παραδοσιακή, αναλογική τηλεφωνία αλλά είναι αξιοσημείωτα πιο οικονομική, πιο ευέλικτη και ευκολότερη στην εγκατάσταση.

Οι τηλεφωνικές γραμμές VoIP μπορούν να συνδεθούν άμεσα με το τοπικό αναλογικό δίκτυο τηλεφωνίας. Έτσι μπορείτε να καλείτε ανεπαίσθητα εντός και εκτός δικτύου γνωρίζοντας ότι εξοικονομείτε χρήματα. Το VoIP ενεργοποιεί χωρίς καμία χρέωση υπηρεσίες για τις οποίες θα πληρώνατε επιπλέον χρήματα σε μία εταιρεία τηλεφωνίας. Μερικά παραδείγματα είναι: Η προώθηση κλήσεων, η εκτροπή, το μπλοκάρισμα των εισερχομένων, η αναγνώριση κλήσεων, η λειτουργία “Μην ενοχλείτε” κ.ά.

Εάν δεν έχετε ήδη επιλέξει την εγκατάσταση ενός δικτύου VoIP, δείτε ποια είναι τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει:

Ευκολία εγκατάστασης

voip 03

Η εγκατάσταση ενός δικτύου voice over IP είναι πάρα πολύ απλοποιημένη. Ο προγραμματισμός του δικτύου και η δοκιμή του γίνεται πρωτού καν ξεκινήσουν οι εργασίες στο χώρο των γραφείων ή της επιχείρησης. Συνήθως η εγκατάσταση χρειάζεται μόλις λίγες ώρες και μερικές τελευταίες δοκιμές.

Οικονομικό όφελος

voip 05

Το οικονομικό όφελος είναι πολύ μεγάλο καθώς η τηλεφωνία μέσω VoIP δεν απαιτεί την εγκατάσταση ξεχωριστού δικτύου, αλλά χρησιμοποιεί το ίδιο δίκτυο που ήδη υπάρχει για τους υπολογιστές, τους εκτυπωτές και τους servers, μίας επιχείρησης. Επιπρόσθετα οι κλήσεις μέσω VoIP είναι πολύ πιο οικονομικές από οποιαδήποτε άλλη μορφή τηλεπικοινωνίας. Ειδικά στην περίπτωση διεθνών κλήσεων, μπορεί να γίνει ρύθμιση γραμμών VoIP, έτσι ώστε να γίνει αποφυγή των υπερβολικών χρεώσεων για διεθνείς κλήσεις.

Ευκολία διαχείρισης

Η διαχείριση ενός συστήματος VoIP, μπορεί να γίνει εξ’ αποστάσεως. Διεργασίες ασφαλείας, ενημερώσεις, ή ακόμη και μερικές ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειαστεί να γίνει επίσκεψη από έναν τεχνικό.

Λιγότερα καλώδια

voip 04

Η δυνατότητα σύνδεσης στο τηλεφωνικό δίκτυο επιτρέπει την χρήση του υπάρχοντος δικτύου για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό μειώνει σημαντικά την ποσότητα της καλωδίωσης που θα χρειαστεί να γίνει στο χώρο εγκατάστασης. Ένα ακόμη όφελος είναι η εύκολη μεταφορά ενός τηλεφώνου σε οποιοδήποτε μέρος του γραφείου ή της επιχείρησης, όπου υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ελευθερία επιλογής

Με την κρίση συμβατικών τηλεφωνικών κέντρων είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αποκτήσετε συσκευές από τον ίδιο κατασκευαστή. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, γιατί στην περίπτωση βλάβης αλλά και στην περίπτωση αναβάθμισης μπορείτε να απευθυνθείτε μόνο στην συγκεκριμένη εταιρεία για να σας εξυπηρετήσει. Με την τεχνολογία VoIP υπάρχει απόλυτη ελευθερία επιλογής, καθώς οι περισσότερες συσκευές είναι βασισμένες στην αναλογία SIP. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρείτε την συσκευή που καλύπτει τις ανάγκες σας χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα συμβατότητας.

voip 06

Δυνατότητα εύκολης αναβάθμισης

Η απόκτηση περισσότερου προσωπικού μπορεί να αποτελούσε πονοκέφαλο στο παρελθόν. Θα έπρεπε να διενεργηθεί έρευνα από τον τεχνικό και να περαστούν νέες γραμμές μόνο και μόνο για ένα τηλέφωνο. Με την τεχνολογία VoIP το μόνο που χρειάζεται είναι απλά το τηλέφωνο το οποίο μπορεί να έχει ρυθμιστεί ως “plug and play” από τον τεχνικό και αρκεί η σύνδεσή του στο δίκτυο για να λειτουργήσει άμεσα και αυτόματα.

Υπηρεσίες για επιχειρήσεις

Σε παλαιότερα συστήματα η χρήση υπηρεσιών όπως ηχητικά μηνύματα, αναφορές, συστήματα αναμονής κλπ χρειαζόντουσαν είτε ειδικές άδειες, είτε ακόμη και ειδικό εξοπλισμό. Επιπλέον, οι αλλαγές στον εξοπλισμό θα προκαλούσαν τη διακοπή λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου αφαιρώντας πολύτιμο χρόνο εργασίας για μια επιχείρηση. Με την τεχνολογία VoIP αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να προστεθούν εξ’ αποστάσεως γρήγορα και αποτελεσματικά!

Εργασία εξ' αποστάσεως και σύνδεση μεταξύ υποκαταστημάτων/ παραρτημάτων

voip 07

Οι επιχειρήσεις που έχουν πολλούς εργαζόμενους εξ’ αποστάσεως, ή που διαθέτουν περισσότερα από ένα γραφεία, έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός μεγάλου τηλεπικοινωνιακού κόμβου. Αυτό σημαίνει ότι οι κλήσεις εντός αυτού του δικτύου θα μπορούν να γίνονται δωρεάν, είτε το παράρτημα είναι εντός Ελλάδας είτε βρίσκεται στην Αμερική.

Ευκολία χρήσης και ασφάλεια

Υπήρχε μια περίοδος όταν τα τηλέφωνα γραφείου συνοδευόντουσαν από πολυσέλιδα εγχειρίδια με οδηγίες χρήσης. Με την νέα τεχνολογία όλα έχουνε πια απλοποιηθεί. Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Οι περισσότερες από τις λειτουργίες ολοκληρώνονται απλά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο εκάστοτε χρήστης ενός τηλεφώνου που είναι συνδεδεμένο σε ένα δίκτυο VoIP, δεν έχει πρόσβαση στις ρυθμίσεις της συσκευής ούτε βέβαια στις ρυθμίσεις του ίδιου του δικτύου. Αυτό προσφέρει ένα επίπεδο ασφάλειας καθώς μόνο εκπαιδευμένοι και εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές στις ρυθμίσεις.

Συμφωνείτε με τις παραπάνω απόψεις; Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ τηλεφωνικά κέντρα VoIP?

από jericho