Πώς να φτιάξετε ένα VPN δίκτυο.

Πώς να φτιάξετε ένα VPN δίκτυο.
ired.gr

Φτιάξτε ένα VPN (Virtual Private Network) σε Mac και Windows ώστε να μην παρακολουθεί κανείς τις κινήσεις σας στο Διαδίκτυο.

Σε προηγούμενο άρθρο μας Οι 5 καλύτερες εφαρμογές VPN για το iOS είχαμε παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους μπορεί κάποιος να χρειαστεί ένα δίκτυο VPN καθώς και πέντε από τις καλύτερες εφαρμογές για το iOS που μας βοηθούν να το επιτύχουμε αυτό.

Δείτε ακόμη: Οδηγίες για VPN και απομακρυσμένη πρόσβαση από Mac σε Windows

ired create vpn network 01

Στο παρόν άρθρο θα σας δείξουμε πώς να στήσετε ένα δίκτυο VPN στον υπολογιστή σας PC ή Mac. Όπως είπαμε, ένα VPN «μασκάρει» (κοινώς αποκρύπτει) την ταυτότητά μας στο διαδίκτυο καθώς και τη χώρα-περιοχή όπου βρισκόμαστε, καθώς και την διαδρομή μας στο Διαδίκτυο προκειμένου να μην μπορεί κανείς να μας παρακολουθήσει, αλλά και να μπορούμε να συνδεθούμε σε ιστοσελίδες που μπορεί από τη δική μας χώρα να μην έχουμε πρόσβαση, αλλά από μια άλλη να έχουμε.

Γενικές αρχές και απαιτήσεις

Πέρα από έναν υπολογιστή - PC ή Mac - και μια κανονική σύνδεση στο Internet, θα χρειαστεί να επιλέξουμε το πρωτόκολλο μέσω του οποίου θα συνδεθούμε. Υπάρχουν τέσσερα που είναι τα πιο δημοφιλή με τα υπέρ και τα κατά τους. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

  • Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP): είναι η λιγότερο ασφαλής μέθοδος για δημιουργία δικτύου VPN, αλλά έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι υποστηρίζεται εγγενώς από όλα τα λειτουργικά συστήματα (OS X , Windows, Linux, ακόμη και κινητών) και είναι καλό για να κάνετε μια αρχή.
  • Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) και Internet Protocol Security (IPsec): αυτά είναι πολύ ασφαλέστερα πρωτόκολλα και υποστηρίζονται επίσης από σχεδόν τα όλα τα λειτουργικά, είναι όμως αρκετά πολύπλοκα στο «στήσιμο» και έχουν τα ίδια προβλήματα σύνδεσης με το PPTP.
  • Secure Sockets Layer (SSL): θα τα έχετε συναντήσει αν χρησιμοποιείτε ασφαλή λογαριασμό email ή ασχολείστε με το e-banking. Συνήθως αναφέρονται ως «clientless» (άνευ πελάτη) διότι δε χρειάζεται να τρέχουμε ένα πρόγραμμα-πελάτη (VPN client) για να συνδεθούμε σε αυτά. Είναι σίγουρα τα καλύτερα, απλούστερα στη χρήση και ασφαλέστερα γιατί η σύνδεση γίνεται απλά μέσω Web browser και είναι ευκολότερα στη χρήση.

ired create vpn network 02

 

  • OpenVPN: είναι αυτό που λέει το όνομά του - ένα ανοιχτό (open-source- δωρεάν και άνευ δικαιωμάτων χρήσης) πρωτόκολλο VPN που στηρίζεται στον κώδικα του SSL. Είναι δωρεάν, ασφαλέστατο και δεν υποφέρει από προβλήματα σύνδεσης, αλλά χρειάζεται πρόγραμμα πελάτη για να το τρέξετε διότι τα λειτουργικά (σταθερών και κινητών) δεν το υποστηρίζουν εγγενώς.

 

Με λίγα λόγια: αν αμφιβάλλετε, προτιμήστε το SSL ή το OpenVPN. Ωστόσο, να θυμάστε ότι κάποιες υπηρεσίες δεν τα υποστηρίζουν και αντιθέτως, χρησιμοποιούν τη δική τους εξειδικευμένη τεχνολογία.

Τώρα, ας δούμε πώς γίνεται το «στήσιμο» ενός τέτοιου δικτύου. Αν θέλετε απλώς να συνδέσετε δύο υπολογιστές - π.χ. PC σε Mac - καλύτερα χρησιμοποιείστε το υπάρχον λογισμικό VPN που υπάρχει ήδη στα λειτουργικά αυτά (δείτε και το άρθρο που αναφέρουμε παραπάνω). Αν πάλι θέλετε να συνδέσετε πολλαπλούς υπολογιστές σε ένα δίκτυο VPN, τότε καλύτερα να στήσετε ένα VPN-σέρβερ σε ένα από αυτούς χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό.

Αν πάλι θέλετε μια πιο αξιόπιστη και «σοβαρή» λύση (που θα υποστηρίζει και συνδέσεις μεταξύ ιστοτόπων), τότε καλό θα ήταν να στραφείτε σε ένα VPN router. Και αν θέλετε απλά να έχετε ασφαλή σύνδεση όταν είστε σε δημόσια (και άλλα ανασφαλή) ασύρματα δίκτυα, τότε, θα χρειαστεί να κάνετε μια συνδρομή σε κάποιο πάροχο VPN μέσω Internet (δείτε και το άρθρο μας για τα 5 καλύτερα VPN για iOS).

VPN σε Windows

Όπως είπαμε, στα Windows υπάρχει ήδη λογισμικό VPN που υποστηρίζει τα πρωτόκολλα PPTP και L2TP/IPsec. Η διαδικασία είναι απλή: Σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows (από ΧΡ και άνω), αν πάτε στον Πίνακα Ελέγχου και στο τμήμα για τη Δικτύωση, θα βρείτε το γνωστό «Wizard» δημιουργίας δικτύου (πηγαίνετε στο πεδίο «Αναζήτησης» και γράψτε «δημιουργία δικτύου, set-up a network» - ανάλογα με τη γλώσσα - ή απλά «VPN»). Από εκεί θα επιλέξετε το: «Set up a virtual private network (VPN) connection» (δημιουργία σύνδεσης VPN).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα-πελάτη για να συνδεθείτε σε άλλους υπολογιστές που υποστηρίζουν τα πρωτόκολλα PPTP και L2TP/IPsec.

Θα χρειαστεί να παρέχετε στο πρόγραμμα την IP address ή το domain name του δικτύου VPN που θέλετε να συνδεθείτε (αν είστε σε εταιρικό δίκτυο ρωτήστε το διαχειριστή του δικτύου για τις συγκεκριμένες πληροφορίες). Αν πάλι έχετε το δικό σας VPN-σέρβερ, στα Windows θα βρείτε τις πληροφορίες γράφοντας την εντολή CMD στο πεδίο αναζήτησης και στη γραμμή εντολής που θα εμφανιστεί: ipconfig.

ired create vpn network 03

VPN στο Mac

Και το Mac υποστηρίζει εγγενώς τα πρωτόκολλα PPTP και L2TP/IPsec. Ακολουθείστε τα εξής βήματα για να δημιουργήσετε μια σύνδεση σε δίκτυο VPN.

  • Επιλέξτε το μενού Apple > Προτιμήσεις συστήματος και μετά κάντε κλικ στο «Δίκτυο».
  • Κάντε κλικ στο κουμπί προσθήκης (+) στο κάτω μέρος της λίστας υπηρεσιών σύνδεσης δικτύου και μετά επιλέξτε VPN στο αναδυόμενο μενού «Διεπαφή».
  • Επιλέξτε το είδος της σύνδεσης VPN που θέλετε να διαμορφώσετε από το αναδυόμενο μενού «Τύπος VPN», ανάλογα με το δίκτυο στο οποίο συνδέεστε και δώστε ένα όνομα στην υπηρεσία VPN.
  • Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση διακομιστή και το όνομα λογαριασμού για τη σύνδεση VPN. (IP address ή το domain name).
  • Κάντε κλικ στις «Ρυθμίσεις ελέγχου ταυτότητας» και μετά εισάγετε τις πληροφορίες ελέγχου ταυτότητας χρήστη που σας έδωσε ο διαχειριστής δικτύου (σε περίπτωση εταιρικού ή άλλου δικτύου που δεν έχετε τα στοιχεία).
  • Μετά την εισαγωγή των πληροφοριών ελέγχου ταυτότητας, κάντε κλικ στο OK και μετά στη «Σύνδεση».
  • Επιλέξτε «Εμφάνιση κατάστασης VPN στη γραμμή μενού» ώστε να χρησιμοποιήσετε το εικονίδιο κατάστασης VPN για σύνδεση στο δίκτυο και την εναλλαγή μεταξύ των υπηρεσιών VPN.

ired create vpn network 04

Χρήση λογισμικού τρίτου κατασκευαστή

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα δίκτυο VPN που να συνδέει πολλαπλούς υπολογιστές για διαμοιρασμό αρχείων και δικτυακών πόρων, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσετε ένα ολόκληρο υπολογιστή για VPN-σέρβερ ή να κάνετε ρυθμίσεις στο router σας, μπορεί να σας βολέψει καλύτερα να χρησιμοποιήσετε λογισμικό άλλων κατασκευαστών όπως τα: Comodo Unite, Gbridge, και TeamViewer, που είναι όλα τους εξαιρετικές λύσεις.

ired create vpn network 05

Επίσης υπάρχει το LogMeIn Hamachi που είναι δωρεάν για μέχρι πέντε υπολογιστές και, σε περίπτωση που έχετε περισσότερους, πληρώνετε για επιπλέον θέσεις.