Πώς να μην πέσετε θύμα απάτης όταν αγοράζετε μεταχειρισμένο iPhone.

Πώς να μην πέσετε θύμα απάτης όταν αγοράζετε μεταχειρισμένο iPhone.
ired.gr

Είστε εξυπνότεροι από τον απατεώνα; Μην αγοράσετε μεταχειρισμένο iPhone αν δεν διαβάσετε τις συμβουλές του ired.gr.

Χιλιάδες gadgets και αξεσουάρ, μεταξύ των οποίων και πολλές συσκευές της Apple, πωλούνται χέρι με χέρι, μέσω site αγγελιών ή σελίδων στο Facebook. Συνήθως πρόκειται για συσκευές προηγούμενων χρόνων, μεταχειρισμένες αλλά πολλές φορές εμφανίζονται και αγγελίες με κινητά «του κουτιού» σε τιμές ευκαιρίας.

ired iphone used frauds 01

Διαβάστε επίσης «Ο ασφαλέστερος οδηγός προετοιμασίας ενός iPhone προς πώληση»

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε ποια συσκευή αξίζει τα λεφτά της και ποια συναλλαγή κρύβει μια μεγάλη απάτη; Πώς θα εμπιστευτείτε τον πωλητή και ποια είναι τα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε;

Συγκεντρώσαμε τα σημεία-κλειδιά, στα οποία θα πρέπει να επικεντρώσετε την προσοχή σας, πριν προβείτε σε μία αγορά.

ired iphone used frauds 02

1. Χαμηλή τιμή και πληρωμή πριν την παράδοση

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν μια συσκευή πωλείται σε μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή, με υποχρεωτική την καταβολή του χρηματικού αντιτίμου πριν την παράδοση. Ο πωλητής μπορεί να σας πείσει με διάφορους τρόπους, π.χ. να έχει ανάγκη τα χρήματα άμεσα ή μαζί με τη συσκευή να σας δίνει και κάποιο αξεσουάρ ως δώρο. Μπορεί όμως να καταλήξετε να πάρετε μια μεταχειρισμένη συσκευή αντί μιας καινούριας, μια χαλασμένη συσκευή ή στην χειρότερη περίπτωση ... τίποτα απολύτως. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η προπληρωμή είναι απαγορευμένη. Μοναδική εξαίρεση είναι όταν η αγορά γίνεται από έναν έμπιστο πωλητή, όπως έναν λογαριασμό στο eBay που έχει υψηλό rating καλών συναλλαγών από εκατοντάδες χρήστες.

2. Σπασμένες συσκευές και τηλέφωνα από κερί ή χαρτί

ired iphone used frauds 03

Μια κακή συναλλαγή μπορεί να προέλθει ακόμη και από καταστήματα ή online shops. Πολλοί απατεώνες πωλούν σπασμένες συσκευές χωρίς να αφήνουν τον άλλον να την τσεκάρει αμέσως, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν αρκετή μπαταρία.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να είναι εξαιρετικά πειστικοί και είναι ιδιαίτερα έμπειροι.

Όταν τα θύματα επιστρέφουν στο σπίτι, ανοίγοντας το κουτί έρχονται αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη. Ένας εξαιρετικά άτυχος Αμερικάνος είχε αγοράσει από το δημοφιλές site αγγελιών Craiglist ένα iPad mini και ένα iPhone 4s και αφού πλήρωσε τον πωλητή, αυτός εξαφανίστηκε σε δευτερόλεπτα. Όταν άνοιξε τα κουτιά, βρήκε ένα κομμάτι κερί και ένα σημειωματάριο!

Μεταχειρισμένα iPhone

3. iPhone με κινέζικες ρίζες και Android OS

ired iphone used frauds 04

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγοράζουν «μαιμού» iPhones με τη θέλησή τους, ακριβώς επειδή είναι φθηνά. Όμως, συχνά, αυτές οι συσκευές πλασάρονται ως αυθεντικές και επειδή έχουν εξαιρετικές ομοιότητες, πολύ συχνά αγοράζονται για πολύ περισσότερα χρήματα, από όσο αξίζουν. Μπορεί με την πρώτη ματιά να μην καταφέρετε να καταλάβετε αν είναι αυθεντικό το iPhone. Μπορείτε όμως να ανοίξετε τη συσκευή και να δείτε αν έχει το Google Play (άρα είναι μαιμού) ή το App Store (είναι αυθεντικό).

Διαβάστε επίσης: «Πώς διαγράφονται τα αντίγραφα ασφαλείας του iPhone»

4. Κλεμμένες συσκευές

Αν έχετε σκοπό να αγοράσετε μια συσκευή από δεύτερο χέρι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η συσκευή να είναι κλεμμένη. Είναι όμως πολύ δύσκολο να το καταλάβετε όμως. Ελέγξτε όσο μπορείτε το παρελθόν του πωλητή και τα reviews των πωλήσεων, αν η αγορά γίνεται από ένα site τύπου eBay. Όταν εξετάσετε το κινητό, συγκρίνετε τον κωδικό, το serial number και το IMEI από το κουτί σε σχέση με αυτά που αναγράφονται στις ρυθμίσεις της συσκευής.

5. Κλείδωμα από απόσταση και εκβιασμός

ired iphone used frauds 05

Υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν όπου άνθρωποι αγόρασαν μεταχειρισμένη συσκευή και μετά την βρήκαν κλειδωμένη με το Find my iPhone. Μετά, οι απατεώνες εκβίαζαν τα θύματά τους: π.χ. λέγοντας τους ότι έχουν ένα κλεμμένο τηλέφωνο και ότι θα τους καταδώσουν στην αστυνομία.

6. Ψεύτικα e-shops

Ορισμένες φορές, χάκερς δημιουργούν ιστοσελίδες για μια ημέρα. Φαίνεται ότι πουλάνε συσκευές αλλά στην ουσία συγκεντρώνουν πληροφορίες από πιστωτικές κάρτες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα. Ακόμη και όσοι θέλουν να πουλήσουν ένα iPhone μπορεί να πέσουν θύμα απάτης, αφού ο «αγοραστής» μπορεί να ζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες του τραπεζικού λογαριασμού, για τη μεταφορά χρημάτων. Με αυτά τα στοιχεία, μπορεί να καταφέρουν να κλέψουν χρήματα από την πιστωτική σας κάρτα.

7. Κλοπές, πλαστά χαρτονομίσματα και άλλες παλιομοδίτικες απάτες

Αν έχετε σκοπό να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο iPhone, κλείστε ένα ραντεβού σε ένα δημόσιο χώρο με δωρεάν Wi-Fi για να προστατευτείτε από κλοπές και να μπορέσετε να ελέγξετε επί τόπου αν η συσκευή λειτουργεί σωστά.

Αν πληρώνετε μετρητά, προσπαθήστε να έχετε το ακριβές ποσό μαζί σας. Αυτό είναι καλό τόσο για τον αγοραστή, όσο και για εσάς για να αποφύγετε τα πλαστά χαρτονομίσματα. Μην ντραπείτε να μετρήσετε ένα ένα τα χαρτονομίσματα ή να διπλοτσεκάρετε τη συσκευή.

Όλες αυτές οι συμβουλές αφορούν όλες τις αγοραπωλησίες gadgets αλλά οι συσκευές Apple είναι λίγο περισσότερο ελκυστικές σε απατεώνες.

Διαβάστε κι άλλα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε όσον αφορά την ίδια τη συσκευή που θα αγοράσετε «Αγορά μεταχειρισμένου iPhone, τι να προσέξω»

Από mirelen.

Δείτε περισσότερα: