Audiophile για iOS. Μια εφαρμογή για μουσικόφιλους.

Audiophile για iOS. Μια εφαρμογή για μουσικόφιλους.
ired.gr

Το Audiophile θα σας δώσει τη δυνατότητα να ακούσετε τη μουσική σας στην iOS συσκευή σας όπως ποτέ πριν.

Από τότε που οι συσκευές ΜΡ3 εμφανίστηκαν στην αγορά, προκειμένου να μεταφέρουμε τη μουσική μας μαζί μας και να την ακούμε όποτε και όπου θέλουμε, ένα πρόβλημα εμφανίστηκε κυρίως για όλους αυτούς που είχαν συνηθίσει να ακούνε ποιοτικό ήχο σε ποιοτικά μηχανήματα (τους γνωστούς Audiophile) - αυτό της ποιότητας. Όλα τα ΜΡ3-όφωνα ήταν πολύ κατώτερης ποιότητας ηχητικά από τα μεγάλα στερεοφωνικά και πολύ λίγα (και ακριβά) ίσως μπορούσαν να αντέξουν τη σύγκριση και - σε συνδυασμό με κορυφαία ακουστικά - να θεωρηθούν ανεκτά για τους φαν του ακριβού αυτού «σπορ».

Από τότε, κύλησε νερό στο αυλάκι, όπως λέμε, και οι εν λόγω συσκευές όλο και καλυτέρευαν ποιοτικά. Μάλιστα από τη στιγμή που μπήκε δυναμικά στην αγορά αυτή η Apple, με τα iPod, iPhone και iPad, η ποιότητα των συσκευών αναπαραγωγής έχει ανέβει σε πολύ μεγάλα ύψη και, με τα κατάλληλα ακουστικά ή ηχεία, μπορούμε πια να ακούμε τη μουσική μας με πολύ υψηλή ποιότητα.

ired ios apps audiophile for ios 01

Όμως πάντα κάτι λείπει. Κι αυτό το κάτι, δεν είναι άλλο από το ότι η εγγενής εφαρμογή που αναπαράγει τη μουσική στο iPhone μας - για παράδειγμα - δεν εκμεταλλεύεται εντελώς τις ικανότητες του DSP (Digital Sound Processor) της συσκευής μας. Ναι, παράγει εξαιρετικής ποιότητας ήχο, όμως υπάρχουν (σημαντικά) περιθώρια βελτίωσης.

Για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές, η εταιρία Musicsoft Arts, δημιούργησε την εφαρμογή Audiophile, μια εφαρμογή που πραγματικά «ξεζουμίζει» το DSP της συσκευής iOS που έχουμε και μας παραδίδει έναν ήχο, που όμοιό του δεν έχουμε ξανακούσει από τη συσκευή μας. Ας δούμε λοιπόν τι κάνει.

Δείτε ακόμη: Ηχεία για iPhone

Περιγραφή

Το Audiophile είναι αρχικά δωρεάν αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά) για να ξεκλειδώσουμε τις πλήρεις δυνατότητες που το απογειώνουν πρέπει να πληρώσουμε για αγορά εντός της εφαρμογής ενός module που λέγεται MAXX και που πραγματικά κάνει όλη τη διαφορά. Χωρίς αυτό, θα δούμε διαφορές στον ήχο σε σχέση με την εφαρμογή Μουσική του iOS, αλλά θα είναι μικρές. Ευτυχώς μας δίνεται η δυνατότητα να το δοκιμάσουμε για 10 λεπτά πριν απενεργοποιηθεί οπότε και θα πρέπει να πληρώσουμε για να το ενεργοποιήσουμε μόνιμα και να «παίξουμε» με τις ρυθμίσεις του. Κοστίζει περίπου 17€ για iPad και 7€ για iPhone.

ired ios apps audiophile for ios 02

Εκκινώντας την εφαρμογή Θα εμφανιστεί το κυρίως παράθυρο που δείχνει το τρέχον κομμάτι (εφόσον υπάρχει) και κλασικά πλήκτρα για να παραγωγή, παύση, προηγούμενο και επόμενο, όπως και μια μπάρα κύλισης με την οποία μπορούμε να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε σημείο του κομματιού.

Πατώντας τα βελάκια [που υπάρχουν στο κάτω μέρος του παραθύρου μεταφερόμαστε στις επόμενες οθόνες τις εφαρμογής που κάνουν τα εξής:

  • Playlist: εδώ προσθέτουμε κομμάτια από τη βιβλιοθήκη μουσικής της συσκευής μας για να φτιάξουμε λίστα αναπαραγωγής.
  • MaxxAudio: Είναι το σημαντικότερο σημείο του προγράμματος γιατί με αυτό κάνουμε τις ρυθμίσεις που θέλουμε για καλύτερο ήχο. Σημειώστε ότι αν έχετε όρθιο το iPhone σας θα δείτε μόνο τρία ρυθμιστικά: MaxxBass, MaxxTreble, MaxxVolume (αυτο-εξηγούμενα από το όνομά τους). Περιστρέφοντας το iPhone πλάγια, θα εμφανιστούν επιπλέον: το MaxxStereo (για ενίσχυση στερεοφωνικής εικόνας) και το πλήκτρο MaxxLeveler, (που ρυθμίζει το μέγιστο της έντασης ώστε να μην υπάρχει ‘clipping’). Επίσης, το πλήκτρο Maxx που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τις ρυθμίσεις του Maxx module είναι ορατό και στις δύο όψεις.
  • Στην επόμενη οθόνη εμφανίζεται η επιλογή εξόδου ήχου. Δηλαδή λέμε στο πρόγραμμα πού ακούμε τη μουσική μας: στα ηχεία του iPhone, σε ακουστικά «ψείρες», σε ακουστικά hi-fi, σε iPhone-Dock, σε ηχεία τύπου Home ή σε μεγάλα ηχεία στερεοφωνικού (club). Κάνοντας μια οποιαδήποτε επιλογή, ρυθμίζεται αυτόματα και το Maxx module για να έχουμε βέλτιστη ακρόαση με βάση το είδος εξόδου ήχου.
  • Επόμενη οθόνη είναι αυτή που μας δίνει δυνατότητα να συνδεθούμε στις διαδικτυακές υπηρεσίες Bander, DJCloud, SoundCloud προκειμένου να ακούσουμε μουσική από αυτές.
  • Στην επόμενη οθόνη υπάρχει ο ισοσταθμιστής (Equalizer) του Maxx module που σε όρθια θέση έχει μόνο τρία ρυθμιστικά, ενώ σε πλάγια θέση εμφανίζει 10 ρυθμιστικά διαφορετικών συχνοτήτων για μεγαλύτερη ακρίβεια στις ρυθμίσεις.
  • Η επόμενη οθόνη έχει τις Ρυθμίσεις της εφαρμογής, όπου ρυθμίζουμε αν θέλουμε να έχουμε συνεχή ακρόαση από το ένα κομμάτι στο άλλο και πόσα δευτερόλεπτα «πλέξης» θέλουμε, αν θα ειδοποιούμαστε στην αλλαγή κάθε κομματιού, αν θα υπάρχει κανονικοποίηση (normalization) του ήχου ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη ένταση ακόμη κι αν τα κομμάτια διαφέρουν και τέλος, αν θα επιτρέπουμε στο iPhone να «σβήνει» την οθόνη για εξοικονόμηση όταν δεν τη χρησιμοποιούμε (την οθόνη).
  • Η τελευταία οθόνη είναι καθαρά πληροφοριακή με τις πληροφορίες και την ιστοσελίδα της εταιρίας, και τη δυνατότητα να βγούμε από το SoundCloud (log-out) σε περίπτωση που έχουμε κάνει log-in.

ired ios apps audiophile for ios 03

Οι οθόνες αυτές, υπάρχουν μόνο στην εφαρμογή για iPhone, μιας και στο iPad, οι περισσότερες είναι όλες μαζί σε μία μαζεμένες (την πρώτη) με τη μορφή που έχουν τα ξεχωριστά κομμάτια ενός ηχοσυστήματος καθώς ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο.

ired ios apps audiophile for ios 04

Συμπεράσματα από τη χρήση

Η εφαρμογή είναι πραγματικά άξια του ονόματός της. Ιδιαίτερα το Maxx module είναι όλα τα λεφτά, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τον ήχο με βάση τα ακουστικά ή ηχεία που χρησιμοποιούμε, σύμφωνα με τα γούστα μας και τις απαιτήσεις μας με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

ired ios apps audiophile for ios 05

Αν κάποιος έχει καλής ποιότητας ακουστικά για μουσική, ή ηχεία στα οποία να συνδέει την iOS συσκευή του για να απολαμβάνει τη μουσική που του αρέσει, θα ανακαλύψει ότι το Audiophile είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος σε αυτή του την προσπάθεια αυξάνοντας κατακόρυφα την μουσική απόλαυση.

ired ios apps audiophile for ios 06

Αν ακούσετε τον ήχο που θα αποκτήσει η μουσική σας με τη βοήθεια του Audiophile και του συνοδευτικού και απαραίτητου Maxx module, θα καταλάβετε ότι το ποσό για την απόκτησή του είναι πραγματικά χαμηλό και αξίζει τα λεφτά του μέχρι τελευταίας δεκάρας.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: