Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ASUS GX700: Το πρώτο υδρόψυκτο λάπτοπ.

ASUS GX700: Το πρώτο υδρόψυκτο λάπτοπ.
ired.gr

Μια πρώτη παρουσίαση σε ένα πραγματικά ασυνήθιστο λάπτοπ που φέρνει το overclocking και στα φορητά.

Το overclocking είναι ένας από τους λόγους που οι gamers προτιμούν τα desktop μηχανήματα σε σχέση με τα φορητά-λάπτοπ. Με την προσαρμογή κάποιων (πολύπλοκων είναι αλήθεια) ρυθμίσεων, ένας ενθουσιώδης φαν των παιχνιδιών (και όχι μόνο), μπορεί να κάνει τον επεξεργαστή του PC του να απογειωθεί στην κυριολεξία ανεβάζοντας την απόδοση του συνολικού συστήματός του 10-15% παραπάνω (ή και περισσότερο ακόμη). Η διαφορά στην ομαλότητα της εικόνας ενός παιχνιδιού σε μεγάλες αναλύσεις, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Για να το επιτύχουν αυτό, πολλοί gamers, το πρώτο που θα κάνουν, είναι να αλλάξουν την στάνταρ ψήκτρα του επεξεργαστή (και ακόμη και της κάρτας γραφικών) και να την αντικαταστήσουν με ένα σύστημα που πολλές φορές είναι υδρόψυκτο καθώς υπάρχει ένα τεπόζιτο με υγρό που - μέσω σωληνώσεων - μεταφέρεται σε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών και, με τους επιπλέον κατάλληλους ανεμιστήρες, απάγει την υψηλή θερμοκρασία που παράγεται λόγω της αύξησης της συχνότητας λειτουργίας των διαφόρων υποσυστημάτων του PC. Σκεφτείτε πώς λειτουργεί το ψυκτικό σύστημα ενός αυτοκινήτου και θα καταλάβετε τι εννοώ. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, μερικοί χρησιμοποιούν ιδιοκατασκευές όπου το ψυκτικό είναι υγρό άζωτο (εκεί μιλάμε για πόρωση).

ired asus gx700 01

Όπως καταλαβαίνουμε, τέτοιες «πατέντες» δε θα μπορούσαν ποτέ να εφαρμοστούν σε ένα λάπτοπ, δεδομένου του ελάχιστου χώρου που υπάρχει στο περίβλημά του για τέτοια «τερατουργήματα». Αυτό όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, ίσχυε μέχρι τώρα. Τώρα πια, και οι gamers με φορητά συστήματα μπορούν να ασχοληθούν με την «ευγενή τέχνη» του overclocking. Αυτό κατ’ αρχήν, γιατί η Intel ανακοίνωσε τη σειρά Κ των επεξεργαστών της για φορητούς που μπορούν να «πειραχτούν» όπως και οι αντίστοιχη Κ για desktop (έχουν ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή). Οι λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο επεξεργαστή είναι πολύ λίγες (παραδόξως), αλλά έχει δημιουργήσει μια εύλογη περιέργεια μεταξύ των κατασκευαστών και η ASUS τον χρησιμοποίησε σε ένα από τα λάπτοπ της.

Κι έτσι, γεννήθηκε το ASUS GX700, μια παραλλαγή, θα λέγαμε , του G752. Εξωτερικά, τα δύο μοντέλα φαίνονται εντελώς ίδια. Η κύρια διαφορά υπάρχει στο πίσω μέρος, όπου η τεράστια «εξάτμιση» του G752 αντικαθίσταται από μια σειρά πέντε κυκλικών θυρών. Αυτές χρησιμοποιούνται για την προσάρτηση του θηριώδους συστήματος υδρόψυξης και εδώ λέμε ότι τώρα τα είδαμε όλα.

ired asus gx700 02

Το σύστημα υδρόψυξης δε μοιάζει καθόλου σαν αυτό που είναι. Είναι παράξενη οβάλ-πολύγωνη κατασκευή που μοιάζει να βγήκε από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας τύπου cyber-punk. Έχει ένα παράξενο πτερύγιο στη κορυφή - πιθανώς για να στηρίζει την οθόνη του λάπτοπ όταν είναι ανοιχτή μέχρι τέρμα - και μια σειρά από ενδείξεις τύπου LED.

Τελικά, το dock της υδρόξυξης είναι μια παράξενη κατασκευή. Είναι φανερό ότι είναι απαραίτητο αν θέλει κανείς να «ξεζουμίσει» τον επεξεργαστή του λάπτοπ μεν, αλλά και από την άλλη, δε θα το θεωρούσαμε και το άκρον άωτον της φορητότητας. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι είναι πιο μεγάλο από μερικά small form factor PCs - και βαρύτερο από αυτά - τότε έχετε μια ιδέα για το ότι μάλλον δεν είναι φτιαγμένο για να το παίρνει κανείς μαζί του. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του ίδιου του λάπτοπ, αλλά χωρίς αυτό, αντίο overclocking.

Για να είμαστε ειλικρινείς, το συγκεκριμένο πακέτο (λάπτοπ-υδρόψυξη), μοιάζει πιο πολύ με ανέκδοτο. Η συνολική ιδέα του overclocking σε λάπτοπ για gamers δεν πολυπείθει. Δεν είναι μεν άσχημο σαν ιδέα, αλλά πέραν του σίγουρα υψηλού κόστους, η μεταφερσιμότητα απαιτεί καροτσάκι (ξεχάστε τις τσάντες).

ired asus gx700 03

Πάντως, σε γενικές γραμμές, το GX700, δεν είναι άσχημο μηχάνημα. Μπορεί να μη θεωρηθεί τελικά η επανάσταση στα gaming laptops, αλλά είναι όμορφο με μια δική του ιδιαίτερη ομορφιά και σίγουρα κάνει τη δουλειά που υπόσχεται. Το κατά πόσον κάποιος το θέλει και το χρειάζεται, είναι μια άλλη ιστορία. Από την άλλη όμως, μπορούμε να το δούμε σαν ένα πρώτο βήμα σε μια καινούρια κατηγορία.

ired asus gx700 04

Παρακάτω είναι κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του:

  • Λειτουργικό: Windows 10
  • Διαγώνιος οθόνης: 17’’
  • Μέγιστη ανάλυση: 4Κ (!)
  • Επεξεργαστής: Intel σειρά Κ, Skylake
  • Κάρτα γραφικών: NVIDIA GeForce GTX

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status