Τι ετοιμάζει η Apple για τους χρήστες Windows;

Τι ετοιμάζει η Apple για τους χρήστες Windows;
ired.gr

Τι εκπλήξεις να ετοιμάζει η Apple στους χρήστες υπολογιστών Windows;

Είναι και πάλι Σεπτέμβριος! Η Apple έχει ήδη αποστείλει τις προσκλήσεις, για να προσκαλέσει τα μέσα ενημέρωσης στην μεγαλύτερη - έως τώρα - εκδήλωση της εταιρείας. Όπως και κάθε φορά, οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα χρώματα και τα μηνύματα της πρόσκλησης ως προς το τι αναμένεται να ανακοινωθεί στη φετινή εκδήλωση.

Η Apple αυτή τη φορά απευθύνεται προς του δημοσιογράφους, παραπέμποντάς τους στην εικονική βοηθό Siri, για περισσότερες πληροφορίες. Όμως η εικονική βοηθός, δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει οτιδήποτε παρά μόνο να σχολιάζει πειραχτικά, όπως μας έχει συνηθίσει σε ανάλογες περιπτώσεις ή να υπενθυμίσει την εκδήλωση.

Διαβάστε επίσης: Η αποτυχία του iPhone 5C και γιατί το iPhone 6C δεν είναι στα πλάνα της Apple

ired apple store for windows 01

Το σίγουρο είναι πως θα δούμε τα νέα iPhones υπό τον τίτλο iPhone 6s και iPhone 6s Plus, καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών. Νέες αποχρώσεις, ενδεχομένως ένα ίσως μικρότερο μοντέλο iPhone 4 ιντσών, είναι ειδήσεις που διαρρέουν εντέχνως στο διαδίκτυο. (Προσωπικά δεν ελπίζω, θα το ήθελα όμως).

Ταυτόχρονα με τα νέα iPhones, περιμένουμε ανυπόμονα την αναβαθμισμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOS 9. Ένα νέο set-box Apple TV, φημολογείται πως θα ανακοινωθεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση και θα κυκλοφορήσει μέσα στον Οκτώβριο. Ενδεχομένως όμως να δούμε κι άλλο υλικό ή αναβαθμίσεις του υπάρχοντος λογισμικού της εταιρείας.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως μία λεπτομέρεια, με έκανε να αναρωτηθώ πολλές φορές. "Η Apple θα παραχωρήσει streaming της εκδήλωσης και στους χρήστες Windows 10". Κάποιοι παλαιότεροι χρήστες των συσκευών της εταιρείας θα ενθυμούνται, πως μέχρι και η κόλαση είχε παγώσει τον Οκτώβριο του 2003 όταν ο αείμνηστος Steve Jobs, παρουσίαζε την εφαρμογή iTunes για... τους υπολογιστές που έφεραν λογισμικό Windows.

Η κίνηση αυτή βοήθησε αισθητά για τη σημερινή επιτυχία της εταιρείας, καθώς οι πλειοψηφία των χρηστών iOS, έχουν υπολογιστές Windows. Σίγουρα η εταιρεία δεν μπορεί να αγνοεί τους χρήστες Windows συσκευών, αλλά πάει πολύ καιρός από την τελευταία κίνηση της εταιρείας, προς την κατεύθυνση αυτή.

Διαβάστε επίσης: Γνωριμία με τη λειτουργία Wi-Fi assist που αναμένουμε στο επερχόμενο λειτουργικό iOS 9

Ποια ανακοίνωση θα αφορά τους χρήστες Windows;

Έτσι, τι θα μπορούσε να ανακοινώσει η Apple στην εκδήλωση σε επίπεδο λογισμικού που να αφορά χρήστες υπολογιστών Windows;

Σίγουρα όχι κάποια έκδοση του λογισμικού OS X. Η τελευταία φορά που η εταιρεία είχε δημιουργήσει κλώνο του λογισμικού της, ήταν τη δεκαετία του 90'. Εάν η Apple πρόκειται να ανακοινώσει λογισμικό για Windows την ερχόμενη Τετάρτη, τότε αυτό πιθανότατα να είναι η σουίτα iWork και συγκεκριμένα οι εφαρμογές Pages, Numbers και Keynote.

Ήδη οι χρήστες υπολογιστών Windows είναι σε θέση να χρησιμοποιούν της εφαρμογές της σουίτας και να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα iWork, μέσω της υπηρεσίας iCloud.com. Οι εφαρμογές διατέθηκαν από την Apple εντελώς δωρεάν, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ενδεχομένως να ήρθε η ώρα οι προεγκατεστημένες iOS εφαρμογές, να αποκτήσουν μία θέση και στους υπολογιστές Windows.

ired apple store for windows 02

Η έκδοση της σουίτας εφαρμογών στο iCloud, είναι λειτουργική, αν και θεωρώ πως πολλοί θα ήθελαν να μην εργάζονται πάνω σε έγγραφά τους μέσα από ένα πρόγραμμα περιήγησης. Το Microsoft Office, είναι μια ισχυρή σουίτα παραγωγικότητας αλλά τα χαρακτηριστικά της, είναι υπερβολικά για τους περισσότερους χρήστες. Η Apple είναι σε θέση να ανταγωνιστεί στην πώληση των εφαρμογών iWork, διατηρώντας τις υπάρχουσες τιμές.

Οι εφαρμογές κοστίζουν περί τα $20, εκτός κι αν αγοράσετε έναν νέο υπολογιστή Mac. Μία έξυπνη κίνηση της εταιρείας, θα ήταν να προσελκύσει χρήστες Windows, οι οποίοι έχουν την ανάγκη να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εφαρμογές τόσο στους υπολογιστές τους, όσο και στις φορητές τους συσκευές, χωρίς να φέρουν την πολυπλοκότητα του Office και φυσικά να επιβαρυνθούν με το κόστος του, στα $220 ή $140 για τους φοιτητές.

Μία ακόμη σκέψη, είναι η παραχώρηση της σουίτας iWork υπό καθεστώς μηνιαίας συνδρομής και παραχωρώντας επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, για τα επεξεργαζόμενα έγγραφα. Μία κίνηση παρόμοια του Office 365, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν αποθηκευτικό χώρο 1 TB, με αντίτιμο $10 ανά μήνα (άδειες έως 5 οικιακούς χρήστες). Φυσικά μία τέτοια ενέργεια και υπηρεσία, θα πρέπει να έχει ως γνώμονα τον ανταγωνισμό, καθώς σήμερα $10 στοιχίζει ο αποθηκευτικός χώρος 500 GB στο iCloud κι αν η τιμή του έπεφτε, θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τους χρήστες Mac υπολογιστών.