Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τεχνολογία Force touch της Apple αλλάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούσατε με το iPhone ή iPad έως τώρα

Η τεχνολογία Force touch της Apple αλλάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούσατε με το iPhone ή iPad έως τώρα
ired.gr

Ποια τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Force touch και πως αυτά θα αποτυπωθούν στην αλληλεπίδραση με τις επερχόμενες iOS συσκευές;

Στο επόμενο κύμα ανανέωσης από την εταιρεία Apple, οι συσκευές iPhones και iPads είναι πιθανό να διαθέτουν τεχνολογία, που ήδη υπάρχει στο επονομαζόμενο Apple Watch και τη νέα γενιά MacBooks. Στις επόμενες γραμμές αναλύουμε γιατί η συγκεκριμένη τεχνολογία Force touch, πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε έως τώρα με τις συσκευές μας.

Ευαίσθητες οθόνες στην πίεση και απτική ανάδραση, γιατί σας ενδιαφέρει;

Η Apple αναμένουμε τον επόμενο μήνα να ανακοινώσει τις επερχόμενες συσκευές iPhones με την προσθήκη ενός "s" στο κάθε μοντέλο. Αυτό σημαίνει πως η Apple θα ακολουθήσει ευλαβικά τη στρατηγική της, αρχής γενομένης από το 2008 κατά την οποία η συσκευή, θα διατηρήσει το βασικό της σχέδιο όπως το μοντέλο του προηγούμενου έτους, αλλά θα επικεντρωθεί σε βελτιώσεις των εσωτερικών εξαρτημάτων τα οποία αποτελούν τη συσκευή.

ired apple force touch change 01

Έτσι για φέτος τη μεγαλύτερη αναβάθμιση, αποτελεί η τεχνολογία αφής Force touch. Η οθόνη, πρόκειται να είναι ευαίσθητη στην πίεση από τον χρήστη κι επιπλέον δονούμενη.

Διαβάστε επίσης: Νέα τεχνολογία οθόνης Force touch αναμένεται να φέρουν τα επερχόμενα iPhones

Ποια τα οφέλη της των νέων τεχνολογιών;

Η Apple όπως προ-αναφέραμε, έχει ήδη ανακοινώσει και κυκλοφορήσει δύο προϊόντα το τρέχον έτος, τα οποία διαθέτουν τεχνολογία Force touch. Το καθένα από αυτά μας παρουσίασε τα πλεονεκτήματα και τις παγίδες που μπορεί να υπάρξουν από τη σημαντικότερη υιοθέτηση τεχνολογίας της εταιρείας για το 2015.

"Ηaptics" εξορισμού, τιτλοποιείται κάθε αλληλεπίδραση οι οποία περιλαμβάνει μικρή ενόχληση, διαφορετική όμως από τις έως τώρα δονήσεις της συσκευή σας. Αντί για μία έντονη δόνηση μπορείτε να αισθανθείτε ένα ανεπαίσθητο άγγιγμα ή επαναλαμβανόμενες ενοχλήσεις μικρής έντασης.

Η τεχνολογία Force touch, συνδυάζει την ευαισθησία της οθόνης στο άγγιγμα ή μιας επιφάνειας αφής (trackpad), με την απτική ανάδραση. Συσκευές παιχνιδιών όπως εκείνες που χρησιμοποιούνται σε κονσόλες Xbox One, για να αναπαραστήσουν αισθητικές αντιδράσεις και ερεθίσματα. Το ενδιαφέρον της τεχνολογίας Force touch της Apple, εστιάζεται στο γεγονός ευαισθητοποίησης στην πίεση της οθόνης του iPhone, χαρακτηριστικό το οποίο έως σήμερα δεν υπήρχε στις συνηθισμένες οθόνες αφής.

Το Apple Watch έχει ενσωματωμένη την τεχνολογία αυτή στην οθόνη του. Το ίδιο και τα νέα MacBooks (Pro - 12 ιντσών) στην επιφάνεια αφής τους (trackpad), τα οποία όμως αντιδρούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο κατά την πίεση. Παρότι κατά την χρήση της επιφάνειας αφής ο χρήστης αντιλαμβάνεται ένα κανονικό trackpad κατά το άγγιγμα, κάνοντας κλικ, του δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως πιέστηκε η οθόνη, χάρη στην απτική ανάδραση.

Υπάρχει και η δυνατότητα του διπλού κλικ μεταξύ του πρώτου και της επιπλέον πίεσης, το οποίο μπορεί να επιστρέψει διαφορετικό αποτέλεσμα, για παράδειγμα μία παραλλαγή του "δεξί κλικ". Σε μία ιστοσελίδα η μεγαλύτερη πίεση μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα ορισμό μιας επιλεγμένης λέξης ή φράσης την οποία επισημάνατε. Κατά την αναπαραγωγή βίντεο, ενδεχομένως το άγγιγμα να αλλάζει την ταχύτητα αναπαραγωγής.

ired apple force touch change 02

Η επιφάνεια αφής (trackpad) είναι δυνατό να αναγνωρίσει διάφορα επίπεδα πίεσης, αν και προς το παρόν δεν έχει ερευνηθεί διεξοδικά. Πάντως αισθάνεται κάποιος την αντίδραση σαν πραγματικό "κλικ".

Διαβάστε επίσης: Η νέα τεχνολογία Force Touch αναμένεται να περιοριστεί μόνο στο iPhone 6 Plus

Όμοια είναι και η αντίδραση της οθόνης στις συσκευές Apple Watch κατά το πάτημά της και μοιάζει σαν μία ελαφριά υποχώρηση προς τα μέσα, προκαλώντας μία ανεπαίσθητη δόνηση. Η λειτουργία χρησιμοποιείται κυρίως για να εμφανίσει κάποιο υπό μενού. Εάν πιέσετε την οθόνη της συσκευής κατά την αναπαραγωγή μουσικής, εμφανίζονται οι επιλογές ανάμιξης των κομματιών ή να αλλάξετε την πηγή ήχου. Εάν την πιέσετε περισσότερο κατά την εμφάνιση της ώρας, μπορείτε να αλλάξετε και να προσαρμόσετε τις όψεις του ρολογιού.

Όμως το Apple Watch, διαθέτει κι ένα δεύτερο απτικό χαρακτηριστικό μερικής δόνησης, το επονομαζόμενο "Taptic Engine". Πρόκειται για έναν μηχανισμό δόνησης ο οποίος δημιουργεί μικρές ενοχλήσεις σε αντίθεση με το μηχανισμό δόνησης της συσκευής.

Ποια θα μπορούσε να είναι η χρήση του;

Αναρωτιόμαστε ποια θα μπορούσε να είναι η χρησιμότητά της τεχνολογίας Force touch, μιας μεγάλης οθόνης; Θα έχουμε την αίσθηση της επιφάνειας αφής του MacBook, εξυπηρετώντας την ύπαρξη κλικ;

Αναφορές γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, κάνουν λόγο για την εμφάνιση υπό-μενού στο λειτουργικό iOS 9, παρόμοιο με το Apple Watch, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα δημιουργίας ευέλικτων εικονικών πλήκτρων σε εφαρμογές. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τη δημιουργία αίσθησης πραγματικών πλήκτρων σε μία κανονική οθόνη.

Σκεφθείτε να χειρίζεστε έναν θερμοστάτη με πραγματικά εικονικά πλήκτρα ή ένα χειριστήριο τηλεόρασης. Το πιο σημαντικό, ή αίσθηση πραγματικής πληκτρολόγησης σε ένα πληκτρολόγιο αφής. Σε ένα iPad η τεχνολογία αφής Force touch, θα μπορούσε να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σίγουρα εάν ο χρήστης αισθάνεται το πάτημα των πλήκτρων, θα μπορούσε να αναγνωρίσει πότε έχει πατηθεί κάποιος χαρακτήρας.

ired apple force touch change 03

Επιπλέον η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετες λειτουργίες, απλά πιέζοντας με περισσότερη δύναμη την οθόνη. Για παράδειγμα αλλαγή σε κεφαλαία γράμματα, έντονη γραφή, σύμβολα, αριθμοί συγκεκριμένες αντιδράσεις εφαρμογών, όπως ανάμιξη μουσικής βιβλιοθήκης, art tools, ή προηγμένους υπολογιστές αριθμητικών πράξεων.

Ένα μεγαλύτερο σε μέγεθος iPad, το φημολογούμενο εδώ και χρόνια, “iPad Pro”, θα μπορούσε να προσφέρει απτική ανάδραση μέσω μιας δυναμικά ευαίσθητης οθόνης, κάνοντας χρήση ειδικής γραφίδας. Για τους καλλιτέχνες ένα τέτοιο γεγονός ανοίγει το δρόμο για μία αληθινά ευαίσθητη στην πίεση οθόνη, χαρακτηριστικό σημαντικό για εξειδικευμένες γραφίδες και Graphic designers.

ired apple force touch change 04

Διαβάστε επίσης: Νέα iPhones: Όλα όσα γνωρίζουμε για τα επερχόμενα iPhone 6S και iPhone 6S Plus

To Surface Pro της Microsoft ήδη δείχνει μία ευαισθησία κατά την πίεση της οθόνης του με γραφίδα, το ίδιο και η συσκευή Galaxy Note με το S-Pen της Samsung. Όμως ένα επιπλέον επίπεδο μέσω υποστηρικτικών δομών για το iPad, θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική αίσθηση υφής ή πλαισίων - κι επιπέδων.

Καλό θα ήταν όμως πρώτα να βεβαιωθούμε πως δεν πρόκειται για ένα απλό gimmick (τέχνασμα). Θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από το παρατεταμένο πάτημα της οθόνης που υπάρχει και τώρα ως λειτουργία, για αντιγραφή και επικόλληση φωτογραφιών ή κειμένου.

Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας ο χρήστης να πειστεί πως είναι πραγματικά μία χρήσιμη λειτουργία, δίνοντας μία επιπλέον διάσταση ελέγχου των εφαρμογών και των λειτουργιών του λογισμικού iOS 9.

Ενδιαφέρομαι προσωπικά να δω περισσότερο την τεχνολογία Force touch στην οθόνη του iPad, κυρίως για τη δυνατότητα πραγματικού πληκτρολογίου και ρεαλιστικής αίσθησης πλήκτρων καθώς και για τη δημιουργία διακοπτών και δημιουργικής ζωγραφικής, μουσικής ή φωτογραφία/video και εφαρμογές επεξεργασίας αυτών.

Όμως εάν κρίνουμε από την έως τώρα χρησιμότητα της τεχνολογίας αφής Force touch στις οθόνες του Apple Watch ή στην επιφάνεια αφής (trackpad), ενδεχομένως να μην είναι ιδιαίτερα συναρπαστική για τον μέσο χρήστη, εκτός κι αν οι νέες εφαρμογές λογισμικού επωφεληθούν από αυτή.

Είδωμεν...

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status