Μπορούμε να εμπιστευτούμε την Wikipedia?

Μπορούμε να εμπιστευτούμε την Wikipedia?
ired.gr

Το ζήτημα της αξιοπιστίας της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας, Wikipedia, έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον τύπο και την κοινή γνώμη. Ακόμη και οι δημοφιλείς εγκυκλοπαίδειες με τους τόμους που έπιαναν όλο το χώρο στις βιβλιοθήκες μας, πολλές φορές περιείχαν σοβαρά λάθη.

Ίσως ένα από τα πιο μεγάλα μειονεκτήματα που έχουν οι ογκώδεις, τυπωμένες εγκυκλοπαίδειες είναι ο μεγάλος χρόνος που απαιτείται για να γίνει η ανανέωσή τους. Στην εποχή των πληροφοριών που ζούμε, μπορείτε καθημερινά να διαβάσετε και από μία νέα επιστημονική ανακάλυψη και το πλεονέκτημα της Wikipedia είναι ότι μπορεί να συμπεριλάβει σχεδόν άμεσα στις σελίδες της, τις νέες πληροφορίες.

ired can we trust wikipedia 01

Δείτε ακόμη: Πώς και γιατί να κάνετε jailbrake στην Apple TV

Η Wikipedia όμως έχοντας αναλάβει να συγκεντρώσει “όλη τη γνώση του κόσμου”, θα ήταν αδύνατο να το επιτύχει με την απασχόληση αρθρογράφων και αρχισυντακτών επί πληρωμή.

Έτσι λοιπόν η Wikipedia έχει στραφεί στην βοήθεια του κοινού. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει έναν λογαριασμό και να συνεισφέρει στα άρθρα της Wikipedia. Αυτό δυστυχώς όμως δεν επιτρέπει την αξιολόγηση των χρηστών που επεξεργάζονται τα κείμενα.

ired can we trust wikipedia 02

Μετά από διάφορες μελέτες και αξιολογήσεις αποδείχτηκε ότι τα άρθρα που αφορούν την επιστήμη, την υγεία και σημαντικά ιστορικά γεγονότα έχουν υψηλή ακρίβεια.

Πιο δύσκολα είναι όμως τα πράγματα σε πιο επίκαιρα θέματα και θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν διαβάζουμε βιογραφίες διάσημων προσώπων της εποχής μας.

Δείτε ακόμη: Το νέο iPhone 6s ή 7 δεν θα πουλήσει

Υπάρχουν λάθη που αρκετές φορές μένουν στις σελίδες της Wikipedia για μήνες προτού να ανακαλυφθούν. Οπότε δεν είναι απίθανο να διαβάσετε αρκετές ανακρίβειες και να βγάλετε λανθασμένα συμπεράσματα.

ired can we trust wikipedia 03

Σε γενικές γραμμές η Wikipedia δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως η μοναδική πηγή μας για οποιοδήποτε θέμα. Σίγουρα μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίσουμε μικρά στοιχήματα με τους φίλους μας, ή να αποκτήσουμε μια γενική εικόνα για θέματα που δεν έχουμε καθόλου πληροφορίες.

Η Wikipedia μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση, από όπου θα ξεκινήσουμε την πορεία μας προς την βαθύτερη μελέτη ενός θέματος.

Δείτε ακόμη: Βρες δουλειά με το Somewhere

Έναυσμα για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας της Wikipedia ήταν η ανακοίνωση, ότι μόλις αυτή την εβδομάδα επιμελητές της Wikipedia διέγραψαν περίπου 400 λογαριασμούς χρηστών.

Η διαγραφή αυτή ήταν συνέπεια μιας έρευνας, με το κωδικό όνομα Orangemoody, που αφορούσε άρθρα επί πληρωμή. Η έρευνα που διενεργήθηκε ανακάλυψε μια σειρά λογαριασμών που αρχικά πλησίαζε χρήστες οι οποίοι είχαν κάνει αίτηση για αλλαγές σε άρθρα, αλλά αυτές είχαν απορριφθεί.

ired can we trust wikipedia 04

Με ένα μικρό αντίτιμο λοιπόν, κάποιος θα μπορούσε να κάνει αποδεκτές οποιεσδήποτε αλλαγές ήθελε στα άρθρα που τον ενδιέφεραν. Το στημένο παιχνίδι όμως δε σταματούσε εκεί.

Η ομάδα των “πληρωμένων χρηστών” προσέφερε προστασία από αλλαγές ή βανδαλισμό των άρθρων στην Wikipedia, ζητώντας έως και 30 $ το μήνα.

Η Wikipedia έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν κακόβουλους ή κερδοσκοπικούς λογαριασμούς χρηστών, όμως αυτή την φορά ήταν πρωτοφανής η μέθοδος με την οποία προσέγγιζαν τους πελάτες. Επιπλέον σε μερικούς η “παροχή προστασίας” θυμίζει τακτική εγκληματικών οργανώσεων.

Σας παραθέτουμε μια λίστα με άρθρα τα οποία ήταν συνδεδεμένα με την έρευνα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν διαγραφεί.

Wikipedia Orangemoody

από Jericho

Δείτε περισσότερα: