Δημιουργείστε ebooks με το iBooks Author

Δημιουργείστε ebooks με το iBooks Author
ired.gr

Πώς να φτιάξετε καταπληκτικά ebooks με τη βοήθεια του iBooks Author της Apple.

Σίγουρα θα έχετε ακουστά τα ebooks με τα οποία έχει γεμίσει το Διαδίκτυο. Ο χώρος των ηλεκτρονικών εκδόσεων έχει γνωρίσει μια πολύ μεγάλη άνθιση χάρη στην διάδοση και εξάπλωσή τους και είναι σίγουρο ότι θα βρείτε οποιοδήποτε θέμα αναζητάτε σε κάποιο ebook, ψάχνοντας στο Διαδίκτυο. Τα ebooks δεν είναι μόνο σε ένα φορμά, αλλά υπάρχουν σε διάφορα είδη: το συνηθέστερο είναι το φορμά του Acrobat Reader (γνωστότερου ως Adobe Reader), το «.pdf». Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν και αρκετά άλλα είδη, όπως αυτά που είναι στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Apple, του Amazon (Kindle) και άλλα, ακόμη και σε μορφή απλού κειμένου.

Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν περιλαμβάνουν μόνο κείμενο όπως ένα κοινό τυπωμένο βιβλίο, αλλά μπορούν να περιλαμβάνουν πολλά ακόμη, πέρα από φωτογραφίες, όπως διαδραστικό περιεχόμενο, πολυμέσα (ήχο, βίντεο), υπερσυνδέσμους που παραπέμπουν σε άλλα σημεία του βιβλίου ή σε άλλους χώρους, διευθύνσεις και σελίδες του Internet, κάνοντάς τα έτσι, όχι μόνο πολύ πιο ευχάριστα και ενδιαφέροντα, αλλά και πολύ χρήσιμα για τον εκπαιδευτικό χώρο, το χώρο των επιχειρήσεων και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.

Η Apple λοιπόν, έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική (και δωρεάν) εφαρμογή που μας βοηθά να φτιάξουμε τα δικά μας ebooks με ό,τι περιεχόμενο επιθυμούμε: το iBooks Author. Και σ’ αυτό μας το άρθρο θα παρουσιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας του.

ired create ibooks 01

iBooks Author

To iBooks Author το κατεβάζουμε από το Apple Store - είναι δωρεάν - και αφού εγκατασταθεί στο Mac μας, το εκκινούμε για να συναντήσουμε την επόμενη οθόνη που μας προτρέπει να διαλέξουμε ένα έτοιμο πρότυπο (template) που πάνω του θα «στήσουμε» το ebook μας.

ired create ibooks 02

Πέρα από τα προ-εγκατεστημένα πρότυπα που υπάρχουν μέσα στην εφαρμογή, μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά ακόμη σε συλλογές που υπάρχουν στο Apple Store - κάποιες από αυτές εντελώς δωρεάν. Αφού λοιπόν επιλέξουμε ένα πρότυπο που μας αρέσει - εννοείται ότι μπορούμε να το μορφοποιήσουμε στα μέτρα και τα γούστα μας - κάνουμε διπλό κλικ επάνω του (ή το επιλέγουμε και πατάμε το πλήκτρο Επιλογή) για να φορτωθεί και ξεκινάμε. Θα συναντήσουμε αμέσως μετά την επόμενη οθόνη.

ired create ibooks 03

Όπως βλέπουμε, το ebook μας αντιμετωπίζεται σαν ένα κανονικό βιβλίο με εξώφυλλο, πίνακα περιεχομένων, κεφάλαια, ενότητες, υπο-ενότητες, πρόλογους, αφιερώσεις, γλωσσάρια και ό,τι άλλο επιθυμούμε. Εμείς προσθέτουμε τα διάφορα τμήματα ένα προς ένα και τα μορφοποιούμε όπως θέλουμε (περισσότερα σε λίγο).

Όπως βλέπουμε στο πλαϊνό αριστερό πάνελ, φαίνονται σε μικρογραφίες τα διάφορα τμήματα του βιβλίου μας. Στο πάνω μέρος είναι τα εισαγωγικά ή τα επιπλέον: Τίτλος (Εξώφυλλο), Περιεχόμενα, Γλωσσάριο (αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε) και κάτι επιπλέον - πολυμέσα εισαγωγής. Σ’ αυτή την ενότητα μπορούμε να προσθέσουμε ένα πολυμέσο (π.χ. ένα βίντεο) που θα εμφανίζεται πρώτο όταν ανοίγει κάποιος το βιβλίο μας.

Στο κάτω μέρος (μετά τη διαχωριστική γραμμή) του ίδιου πάνελ, βρίσκεται το κύριο μέρος του βιβλίου μας: Κεφάλαια, Ενότητες, Υπο-ενότητες, Κείμενο. Αυτά τα προσθέτουμε εμείς ένα προς ένα ανάλογα με τις ανάγκες μας και το είδος του βιβλίου που φτιάχνουμε. Δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό πέρα από το ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο (γι’ αυτό και το πρόγραμμα το προσθέτει αυτόματα κατά την εκκίνηση). Από εκεί κι έπειτα, εμείς κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Μορφοποίηση

Ερχόμαστε λοιπόν στη μορφοποίηση του βιβλίου ανάλογα με τα γούστα και τις απαιτήσεις μας. Όπως είπαμε ένα βιβλίο τέτοιο (ebook) μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα. Όχι μόνο κείμενο και φωτογραφίες που περιέχουν τα κανονικά βιβλία, αλλά και κάθε είδους άλλο πολυμεσικό περιεχόμενο, όπως βίντεο, παρουσιάσεις (Keynote) πίνακες, γραφήματα σχήματα, υπερσυνδέσμους, βιβλιοδέτες και άλλα.

Το απλούστερο από όλα, το κείμενο, το προσθέτουμε είτε γράφοντάς το μόνοι μας εξ΄αρχής, είτε επικολλώντας το από κάποια άλλη εφαρμογή όπου το έχουμε έτοιμο (Pages, Word, Text Edit κλπ).

Όσον αφορά τις φωτογραφίες, προστίθενται εξίσου απλά με σύρσιμο και άφημα (drag ’n’ drop) από κάποιο παράθυρο του Finder όπου βρίσκεται η φωτογραφία που θέλουμε να προσθέσουμε. Κατά τον ίδιο τρόπο αντικαθιστούμε και τις έτοιμες φωτογραφίες του προτύπου στο Εξώφυλλο ή όπου αλλού. Απλά επιλέγουμε τη φωτογραφία και μετά σύρουμε πάνω της αυτή που εμείς θέλουμε από το παράθυρο του Finder - η νέα θα αντικαταστήσει την παλιά. Θα δούμε ότι, όταν επιλέγουμε μια φωτογραφία εμφανίζεται κάτω-κάτω ένα ρυθμιστικό (σύρτης) που μας επιτρέπει να ρυθμίζουμε το μέγεθός της μέσα στο πλαίσιο που βρίσκεται ώστε να έχουμε ένα τμήμα της μόνο αν θέλουμε. Επίσης, στην κορυφή εμφανίζεται μια ολόκληρη γραμμή εργαλείων που μας επιτρέπει να μορφοποιήσουμε όποιο στοιχείο της εικόνας μας θέλουμε: από το πλαίσιο, μέχρι τη στοίχιση του κειμένου γύρω της.

ired create ibooks 04

ired create ibooks 05

Πάμε τώρα στα υπόλοιπα στοιχεία που μπορούμε να εισάγουμε. Στη μέση της γραμμής εργαλείων του προγράμματος υπάρχουν τα έξης πλήκτρα: Πλαίσιο Κειμένου, Εισαγωγή Σχημάτων, Εισαγωγή Πινάκων, Εισαγωγή Γραφημάτων (τύπου Numbers-Excel), και Εισαγωγή Widgets. Όλα είναι αυτο-εξηγούμενα από τον τίτλο τους. Θα σταθούμε λίγο στα Widgets όμως γιατί αυτό είναι κάτι που δε βλέπουμε σε άλλες εφαρμογές επιτραπέζιας τυπογραφίας (στην ουσία το iBooks Author είναι νια εφαρμογή που κάνει και για Desktop Publishig-DTP). Με τα Widgets εισάγουμε διάφορα πολυμεσικά στοιχεία στο βιβλίο μας. Αυτά μπορεί να είναι μια γκαλερί με εικόνες, ένα βίντεο, μια παρουσίαση (Keynote) ένα αρχείο τρισδιάστατο που να μπορεί να περιστραφεί κατά βούληση του αναγνώστη, μια διαδραστική εικόνα που όταν ο αναγνώστης κάνει κλικ επάνω της να τον πηγαίνει σε μια διεύθυνση του Internet για παράδειγμα και άλλα.

ired create ibooks 06

Όπως καταλαβαίνουμε, εδώ είναι και η μεγάλη αξία τους προγράμματος, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε βιβλία που να περιέχουν ό,τι «τραβάει η ψυχή μας». Το όριο είναι η φαντασία μας.