Πώς να τραβήξετε πυροτεχνήματα με το iPhone σας

Πώς να τραβήξετε πυροτεχνήματα με το iPhone σας
ired.gr

Kόλπα για να τραβήξετε φωτογραφίες και βίντεο πυροτεχνημάτων με το iPhone σας.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο φαντασμαγορικά είναι τα πυροτεχνήματα και πάντα θα θέλαμε να μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες και βίντεο με αυτό το θέμα. Παλιότερα θα χρειαζόμασταν εξειδικευμένο εξοπλισμό για να τραβήξουμε φωτογραφίες και βίντεο της προκοπής με ένα τόσο απαιτητικό θέμα, αλλά τώρα, αν έχετε ένα iPhone, μπορείτε - ακολουθώντας τις οδηγίες μας - να πετύχετε πραγματικά πολύ καλά αποτελέσματα.

ired iphone fireworks photo 01

Και το καλύτερο είναι ότι δε θα χρειαστούμε τίποτε περισσότερο απ’ όσα προσφέρει το iPhone και η ενσωματωμένη κάμερά του. Ούτε επιπλέον φακούς, ούτε εξειδικευμένα προγράμματα τρίτων. Αυτά που έχει το iPhone είναι υπέρ-αρκετά. Το μόνο επιπλέον που χρειάζεστε είναι μια βάση στίρηξης για να παραμένει το iPhone σταθερό.

Δείτε ακόμη: Συμβουλές και κόλπα για iPhone - Φωτογραφίες

Φωτογραφίες

ired iphone fireworks photo 02

Ας ασχοληθούμε πρώτα με τη φωτογραφία. Αφού στηρίξετε κάπου το iPhone σας για να παραμένει σταθερό, κάνετε τα εξής:

  • Ενεργοποιείστε τη Διατήρηση κανονικής στην επιλογή HDR (Ρυθμίσεις>Φωτογραφίες και κάμερα η τελευταία ρύθμιση κάτω-κάτω). Με τη χρήση HDR, η κάμερα τραβάει πολλαπλές φωτογραφίες σε διαφορετικά ποσοστά έκθεσης και τις συνδυάζει σε μια ενιαία με τα καλύτερα στοιχεία. Η ενεργοποίηση του HDR γίνεται στην εφαρμογή της κάμερας όπου πατάμε την αντίστοιχη επιλογή. Επίσης κρατάμε την αρχική φωτογραφία γιατί μπορεί να είναι καλύτερη και να προτιμήσουμε να κρατήσουμε αυτήν.

ired iphone fireworks photo 03

  • Χρησιμοποιούμε το Exposure Lock για βέλτιστο φωτισμό. Το Exposure Lock βοηθάει να κρατηθεί ο φωτισμός σταθερός για όλες τις φωτογραφίες που θα τραβήξουμε. Για να το ενεργοποιήσουμε, πατάμε και κρατάμε το δάχτυλό μας πάνω στην οθόνη, στο σημείο όπου ο φωτισμός είναι ο καλύτερος. Θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα μας πληροφορεί ότι το Exposure Lock ενεργοποιήθηκε.

ired iphone fireworks photo 04

  • Τραβάμε πολλές φωτογραφίες όσο πιο συχνά μπορούμε. Αυτό είναι ένα μυστικό των επαγγελματιών φωτογράφων, οι οποίοι μπορεί να τραβήξουν και 100 συνεχόμενες φωτογραφίες από την ίδια σκηνή και μετά κρατούν τις καλύτερες, πετώντας τις υπόλοιπες.
  • Χρησιμοποιείστε το Burst Mode. Το iPhone έχει λειτουργία Burst Mode που παίρνει συνεχώς φωτογραφίες μιας στιγμής σε πολύ μεγάλη ταχύτητα. Για να το επιτύχετε, απλά κρατήστε πατημένο το πλήκτρο λήψης χωρίς να το αφήσετε. Μετά θα κρατήσετε όποιες σας αρέσουν. Αυτό το κόλπο είναι μια παραλλαγή του προηγούμενου, μόνο που εδώ η ταχύτητα λήψης είναι πολύ μεγαλύτερη.
  • Και κάτι επιπλέον: Δοκιμάστε την εφαρμογή Slow Shutter Cam (αν θέλετε κάτι διαφορετικό). Με την εφαρμογή αυτή μένει ανοιχτό το κλείστρο της φωτογραφικής περισσότερη ώρα ενώ τραβάτε φωτογραφίες και δημιουργούνται έτσι φωτεινές τροχιές (light trails) και το εφέ της κινούμενης θολούρας (motion blur). Εδώ θα χρειαστείτε οπωσδήποτε και τη σταθερή βάση που είπαμε στην αρχή.

Δείτε ακόμη: 10 κόλπα για σαφώς καλύτερες λήψεις φωτογραφιών

Βίντεο

Περνάμε τώρα στο βίντεο πυροτεχνημάτων.

ired iphone fireworks photo 05

  • Στηρίξτε το iPhone σε μια σταθερή βάση. Επειδή το βίντεο διαρκεί αρκετά περισσότερο από μια σταθερή φωτογραφία μιας στιγμής, καλό θα είναι να στηρίξετε το iPhone σας σε σταθερή βάση, εκτός κι αν τα χέρια σας είναι βράχος ακλόνητος (μάλλον όχι όμως). Υπάρχουν πολλά και φθηνά «σταντ» για iPhone, αλλά μπορείτε να το στηρίξετε σε κάποια σταθερή επιφάνεια αυτοσχεδιάζοντας.
  • Χρησιμοποιείστε και πάλι το Exposure Lock. Αυτό γιατί η κάμερα του iPhone θα προσπαθήσει να ισορροπήσει αυτόματα τη φωτογραφία με αποτέλεσμα να έχετε είτε μια φωτεινή «καμένη» φωτογραφία, είτε μια πολύ σκοτεινή. Γι’ αυτό χρησιμοποιείστε το Exposure Lock σε ένα ουδέτερο υπόβαθρο ώστε το βίντεό σας να βγει ισορροπημένο.
  • Χρησιμοποιείστε τη λειτουργία Time Lapse. Το iPhone έχει μια εξαιρετική λειτουργία Time Lapse με την οποία παίρνει ανεπάλληλες φωτογραφίες κάθε 1-2 δευτερόλεπτα και μετά τις συνθέτει σε ένα αρχείο βίντεο αυτόματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα βίντεο φαντασμαγορικό με εξαιρετικά ταχεία κίνηση αλλά χωρίς «σπασίματα» όπως θα γινόταν αν το επιταχύναμε εμείς.

Για παράδειγμα δείτε το παρακάτω βίντεο:

  • Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Slow Motion. Άλλη μια εξαιρετική λειτουργία του iPhone είναι η λήψη σε Slow Motion (αργή κίνηση). Δεδομένου ότι τα πυροτεχνήματα είναι έτσι κι αλλιώς γρήγορα, η λήψη τους σε αργή κίνηση δημιουργεί ένα πραγματικά φαντασμαγορικό αποτέλεσμα στο βίντεο που θα τραβήξουμε. Αν μάλιστα έχετε ένα νεότερο μοντέλο iPhone που να υποστηρίζει ρύθμιση του Slow Motion, τότε δοκιμάστε τη λειτουργία Super Slow Motion που μπορεί να τραβήξει σε ρυθμό 240fps (καρέ ανά δευτερόλεπτο). Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Για να καταλάβετε τι εννοώ δείτε το παρακάτω βίντεο:

Αυτά λοιπόν και καλές λήψεις.

Δείτε ακόμη: Οδηγός κάμερας iPhone και iPad - iOS 8

από Elichord

Δείτε περισσότερα: