Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόση RAM χρειάζεται για να παίζουμε παιχνίδια;

Πόση RAM χρειάζεται για να παίζουμε παιχνίδια;
ired.gr

Πρόσφατες δοκιμές δείχνουν ότι δε χρειάζονται πάνω από 4 GB μνήμης για τα παιχνίδια στο PC.

Ένα από τα καυτά θέματα στο PC gaming είναι το τι ακριβώς υλικό χρειάζεται (hardware) για να παίζει κανείς παιχνίδια - και μάλιστα τελευταίας «κοπής» - ικανοποιητικά και χωρίς «σπασίματα», κρεμάσματα ή άλλα προβλήματα. Και ενώ στο θέμα του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών όλοι συμφωνούν - όσο ισχυρότερα, τόσο καλύτερα - ένα θέμα που είναι αμφιλεγόμενο είναι η μνήμη RAM που πρέπει να έχει ένα σύστημα που προορίζεται κυρίως για παιχνιδομηχανή.

Δείτε ακόμη: Τα καλύτερα MMORPG για το Mac

Αυτό που όλοι θα πίστευαν είναι ότι, όπως και με τα άλλα υποσυστήματα, έτσι κι εδώ, όσο περισσότερη μνήμη, τόσο καλύτερα. Είναι όμως έτσι; Και ενώ γενικά η περισσότερη μνήμη ωφελεί ένα υπολογιστή σε διάφορα προγράμματα που μπορεί να είναι απαιτητικά σε αυτό ακριβώς το θέμα, τι γίνεται με τα παιχνίδια; Έχουν ανάγκη όσο περισσότερη μνήμη μπορούμε να διαθέσουμε ή από ένα σημείο και ύστερα κάνουμε απλώς σπατάλη χρημάτων;

Ένα θέμα που πια έχει ξεπεραστεί στις μέρες μας είναι το όριο των 4 GB RAM. Κι αυτό γιατί με τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα που είναι πια 64 bit το όριο των 4 GB RAM που «έβλεπαν» (κι αυτά σκάρτα) τα 32 bit λειτουργικά του παρελθόντος, έχει καταρριφθεί. Σήμερα, μπορούμε να βάλουμε όση μνήμη θέλουμε (κι αντέχει η τσέπη) μας σε ένα υπολογιστή και υπάρχουν συστήματα που άνετα «σηκώνουν» 32 ή και 64 GB RAM.

Άρα, τι γίνεται; Και με δεδομένο ότι τα «τσιπάκια» μνήμης δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά, τι αξίζει να κάνεις ένας «hardcore gamer» που έχει δώσει ήδη τα χρήματα για ένα πολύ καλό σύστημα με όλα τα υποσυστήματά του να είναι κορυφαία; Να δώσει λεφτά για όση περισσότερη μνήμη μπορεί ή να τα δώσει σε κάτι άλλο που θα πιάσουν περισσότερο τόπο;

ired mac how much ram need 01

Δείτε ακόμη: Xbox One vs PS4: Ποιος είναι ο νικητής;

Λοιπόν, αρκετά σας παίδεψα ίσως με τόσες ερωτήσεις και ήλθε η ώρα για την απάντηση. Η σύντομη απάντηση λοιπόν είναι ότι 4 GB είναι υπέρ-αρκετά για οποιοδήποτε παιχνίδι όσο καινούριο κι απαιτητικό κι αν είναι. Αυτό πάντα με την προϋπόθεση ότι τα υπόλοιπα υποσυστήματα είναι της προκοπής για τις απαιτήσεις των σύγχρονων παιχνιδιών. Πάμε τώρα να εξηγήσουμε το γιατί.

Κατ’ αρχήν, η άποψη αυτή δεν προέκυψε αβασάνιστα, αλλά μετά από δοκιμές χρόνων πάνω σε υπολογιστές και παιχνίδια. Μετά από πολλά BENCHMARKS υπολογιστών με πολλά και διαφορετικά «στησίματα» (configuration κοινώς), έχει πια αποδειχθεί ότι η μνήμη RAM παίζει ελάχιστο ρόλο στην απόδοση των παιχνιδιών από ένα σημείο και ύστερα.

Οι δοκιμές λοιπόν που έγιναν σε υπολογιστές με τα ίδια εξαρτήματα και εγκατεστημένη μνήμη RAM της τάξης των 4, 8 και 16 GB, έδειξαν ότι μετά τα 4 GB RAM όλα τα παιχνίδια ελάχιστα επηρεάζονται (ή και καθόλου) από την αύξηση της μνήμης. Για παράδειγμα, η αύξηση μνήμης από 4 GB σε 8 GB στο Grand Theft Auto V έδειξε μια αύξηση του ρυθμού των καρέ (framerate) της τάξεως του 1 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Περιττό να πούμε ότι η αύξηση σε 16 GB μνήμης δεν έδειξε καμία απολύτως διαφορά.

Δείτε ακόμη: Τα πέντε καλύτερα διαδικτυακά καταστήματα για Mac

Από την άλλη μεριά, αν χρησιμοποιείτε εφαρμογές που απαιτούν μεγάλα ποσά μνήμης - όπως επεξεργασία φωτογραφίας, βίντεο κλπ - τότε σίγουρα οι διαφορές μεταξύ 4, 8 και 16 GB μπορεί να αποδειχθούν τεράστιες. Αλλά αυτό θα το ξέρετε ήδη, αν χρησιμοποιείτε τέτοιες εφαρμογές.

Όσον αφορά τα παιχνίδια όμως και επειδή αυτά χρησιμοποιούν τη μνήμη της κάρτας γραφικών κυρίως για να φορτώνουν δεδομένα (και εκεί η ποσότητα παίζει ρόλο), η κεντρική μνήμη RAM του υπολογιστή ελάχιστα τα επηρεάζει. Κι έτσι, ποσότητες μνήμης άνω των 4 GB είναι πρακτικά άχρηστες.

Τελικά, αυτό που έχει σημασία, είναι το πώς χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας. Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα που, όπως είπαμε, είναι 64 bit (OS X, Windows, Linux) «βλέπουν» όση μνήμη τους βάλετε και είναι αλήθεια ότι για να λειτουργούν απρόσκοπτα, είναι καλύτερα να έχουν 8 GB, παρά 4 GB.

Άρα, αν χρησιμοποιείτε ένα υπολογιστή για βασική χρήση, τότε 4 GB φτάνουν με το παραπάνω. Αν τώρα θέλετε την άνεση που προσφέρουν τα 8 GB σε κάποιες εφαρμογές πιο απαιτητικές σε μνήμη τότε καλό είναι να τα έχετε. Όμως από εκεί και πάνω, τα μεγαλύτερα ποσά μνήμης είναι πεταμένα λεφτά αν δεν κάνετε κάποια εξειδικευμένη εργασία που να δικαιολογεί την αγορά τους.

Δείτε ακόμη: Τα 10 καλύτερα First Person Shooters για το Mac

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status