Πότε και πώς να κάνετε reset στον SMC και στην PRAM/NVRAM του Mac

Πότε και πώς να κάνετε reset στον SMC και στην PRAM/NVRAM του Mac
ired.gr

Έχετε παράξενα προβλήματα στο Mac σας; Ήλθε ο καιρός για ένα reset.

Εκεί που εργάζεστε λοιπόν ωραία και καλά στο Mac σας, ανακαλύπτετε ξαφνικά κάτι περίεργες συμπεριφορές. Μπορεί να μη λειτουργούν οι θύρες USB (ή κάποια από αυτές), μπορεί να μην κάνει το γνωστό ήχο (chime) κατά την εκκίνηση. Μπορεί να συμβαίνουν διάφορα παράξενα που να σας κάνουν να νομίσετε ότι το Mac σας χάλασε και θέλει επειγόντως σέρβις. Πριν τρέξετε πανικόβλητοι να αποταθείτε στο σέρβις υπάρχουν κάποιες ενέργειες που - κατά πάσα πιθανότητα - θα επιλύσουν το πρόβλημα και καλό θα ήταν να ξέρετε. Μείνετε μαζί μας λοιπόν και διαβάστε παρακάτω.

ired mac reset 01

Τι είναι ο SMC και οι PRAM/NVRAM;

Το SMC είναι ακρωνύμιο για τον System Management Controller (Ελεγκτής Ελέγχου Συστήματος) ένα κρίσιμο τμήμα του hardware του Mac. Όπως φαίνεται κι από το όνομά του, ελέγχει τα διάφορα υποσυστήματα του Mac για κατανάλωση ισχύος, ελέγχει τη φόρτιση της μπαταρίας (στα Macbook), ελέγχει τους ανεμιστήρες του συστήματος, τη φωτεινότητα της οθόνης και του πληκτρολογίου (στα Macbook πάλι), τη χρήση της κάρτας γραφικών (αλλαγές αναλύσεων οθόνης, video mode κλπ), την κατάσταση ύπνου-αφύπνισης του Mac και άλλα πολλά και κρίσιμα υποσυστήματα.

Το PRAM/NVRAM είναι ακρωνύμιο για την non-volatile random-access memory (μη διαγράψιμη μνήμη τυχαίας προσπέλασης) και είναι ένα τμήμα της μνήμης του Mac που κρατάει διάφορες ρυθμίσεις που δεν πρέπει να χάνονται για να μην αναρρυθμίζετε από την αρχή διάφορες παραμέτρους του Mac σας όπως, η ανάλυση και φωτεινότητα οθόνης, ο ήχος και η έντασή του, δίσκος εκκίνησης συστήματος και πληροφορίες όσον αφορά την αναδρομολόγηση του kernel panic. Αυτές οι πληροφορίες διατηρούνται ακόμη κι όταν το Mac σας είναι κλειστό μέσω της τροφοδοσίας μιας μπαταρίας που είναι μόνο γι’ αυτή τη χρήση.

Όταν λοιπόν (και αν) το Mac σας αρχίσει να συμπεριφέρεται παράξενα, το πρώτο που πρέπει να σκεφθείτε είναι το reset των δύο αυτών τμημάτων του hardware: του SMC και της PRAM/NVRAM.

Πότε πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε reset

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν να σκεφτούμε ότι ένα τέτοιο reset είναι απαραίτητο; Δείτε παρακάτω:

Προβλήματα με τους ανεμιστήρες: Οι ανεμιστήρες του Mac λειτουργούν συνεχώς και στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους παρά τη χαμηλής ισχύος λειτουργία της CPU και τη χαμηλή θερμοκρασία του συστήματος ή δε λειτουργούν καθόλου.

Προβλήματα με τη μπαταρία και το power management: Το Mac δεν εκκινεί, δεν πέφτει σε «ύπνο» ή δεν επανέρχεται από τον «ύπνο», ανάβει και σβήνει σε τυχαίες στιγμές, η μπαταρία δε φορτίζει κλπ.

Προβλήματα φωτεινότητας: Η φωτεινότητα της οθόνης δε ρυθμίζεται, το πληκτρολόγιο δε φωτίζεται, τα LED φόρτισης της μπαταρίας δεν ανάβουν και άλλα παρόμοια.

Εξωτερικά μόνιτορ δε λειτουργούν: Το target video mode δε λειτουργεί, το εξωτερικό μόνιτορ που έχετε συνδέσει δεν ανταποκρίνεται και άλλα παρόμοια.

Άλλα προβλήματα απόδοσης και λειτουργικότητας: Αφύσικα αργή λειτουργία παρόλη τη χαμηλή σε απαιτήσεις χρήση, «εξαφάνιση» του Bluetooth και του Airport, θύρες USB (ή άλλες) που δε λειτουργούν ή δυσλειτουργούν κλπ.

Δείτε ακόμη: 5 βήματα εκκαθάρισης και επιτάχυνσης του υπολογιστή σας Mac

1. Πώς κάνουμε reset στην PRAM/NVRAM

Το reset στην PRAM/NVRAM είναι κοινό σε όλα τα Mac (iMac, Macbook κλπ) και γίνεται ως εξής:

  • Σβήνετε το Mac αν είναι ανοιχτό.
  • Πατάτε και κρατάτε πατημένα τα πλήκτρα CMD+ALT+P+R και μετά πατάτε το πλήκτρο POWER. Περιμένετε μέχρι το Mac να επανεκκινήσει και να ακούσετε ξανά τον ήχο εκκίνησης (startup chime) και αφήνετε τα πλήκτρα.

Το Mac σας θα εκκινήσει κανονικά και το reset έχει γίνει επιτυχώς.

ired mac reset 02

2. Πώς κάνουμε reset στον SMC

α). iMac - Macmini

Αν έχετε iMac ή Mac Mini, τότε το reset του SMC γίνεται ως εξής:

  • Σβήνετε το Mac αν είναι ανοιχτό.
  • Αφαιρείτε το καλώδιο τροφοδοσίας.
  • Πατάτε και κρατάτε το πλήκτρο POWER για τουλάχιστον 5-10 δευτερόλεπτα.
  • Επανασυνδέετε το καλώδιο τροφοδοσίας και εκκινείτε κανονικά το Mac σας.

β1). Macbook (με μη-αφαιρούμενη μπαταρία)

  • Σβήνετε το Macbook αν είναι ανοιχτό.
  • Συνδέετε το καλώδιο τροφοδοσίας και το φορτιστή στο Macbook.
  • Πατάτε και κρατάτε τα πλήκτρα Shift+Control+Option και μαζί πατάτε το πλήκτρο POWER.
  • Αφήστε ταυτόχρονα όλα τα πλήκτρα. Το φωτάκι του MagSafe adapter μπορεί να αλλάξει στιγμιαία το χρώμα του (από πορτοκαλί σε πράσινο ή ανάποδα) για να δείξει ότι έγινε το reset του SMC.

ired mac reset 03

β2). Macbook (με αφαιρούμενη μπαταρία)

  • Σβήνετε το Macbook αν είναι ανοιχτό.
  • Αφαιρείτε τη μπαταρία.
  • Κάνετε την ίδια διαδικασία που περιγράψαμε για τα iMac - Mac Mini.

Αυτά λοιπόν για το reset του SMC και της PRAM/NVRAM του Mac. Αν δείτε προβλήματα σαν αυτά που περιγράψαμε ή άλλα παρόμοια, δοκιμάστε το και το πιθανότερο είναι ότι θα διορθωθούν.

Δείτε ακόμη: 11 Κόλπα και συμβουλές για Mac

από Elichord

Δείτε περισσότερα: