Windows 10: ελευθερώστε χώρο στο δίσκο σας

Windows 10: ελευθερώστε χώρο στο δίσκο σας
ired.gr

Πώς να ελευθερώσετε πολύτιμο χώρο στο σκληρό σας δίσκο στα Windows 10.

Μήπως έχει αρχίσει να γεμίζει ο σκληρός σας δίσκος τελευταία και δεν έχετε χώρο για να κάνετε τη δουλειά σας στα Windows 10; Μην ανησυχείτε, υπάρχει τρόπος (για την ακρίβεια τρόποι) να ελευθερώσετε πολύτιμο χώρο από το σκληρό σας δίσκο διαγράφοντας τα άχρηστα αρχεία και μεταφέροντάς τα σε άλλους δίσκους ώστε να έχετε το χώρο που χρειάζεστε. Παρακάτω θα σας παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς να το επιτύχετε.

Δείτε ακόμη: Microsoft: Θέλει να μεταφέρει εφαρμογές από το iOS στα Windows 10

1. Άδειασμα του κάδου ανακύκλωσης

ired windows free space 02

Ο αγαπητός μας κάδος ανακύκλωσης. Είναι καλό να ξέρεις ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου. Ο κάδος ανακύκλωσης (recycle bin) μπορεί να κρύβει μέσα του ένα μεγάλο αριθμό αρχών που κρατάνε χώρο στο δίσκο μας και όταν τον αδειάσουμε, θα τον ελευθερώσει.

Όπως πάντα, μπορούμε να τον αδειάσουμε πατώντας δεξί κλικ στο εικονίδιό του και επιλέγοντας την κατάλληλη εντολή. Αν δε βλέπετε το εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας, τότε ακολουθήστε τη διαδρομή Έναρξη > Ρυθμίσεις > Σύστημα > Αποθηκευτικός χώρος. Θα επιλέξετε τον Τοπικό Αποθηκευτικό Χώρο στην επιλογή Αυτός ο Υπολογιστής. Πατήστε το Προσωρινά Αρχεία και θα εμφανιστούν όλα τα προσωρινά αρχεία (temporary files) μαζί και του κάδου ανακύκλωσης. Από εκεί μπορείτε να επιλέξετε το Άδειασμα κάδου ανακύκλωσης.

2. Προσωρινά αρχεία

ired windows free space 03

Όπως είπαμε πριν, πέραν του κάδου ανακύκλωσης υπάρχουν και άλλα προσωρινά αρχεία τα οποία μπορείτε να σβήσετε. Τι θα σβηστεί; Τα Windows δημιουργούν προσωρινά αρχεία όταν γίνονται διάφορες εργασίες όπως εκτυπώσεις, επεξεργασία εγγράφων, λειτουργίες διαφόρων εφαρμογών κλπ. Αυτά τα αρχεία συνήθως σβήνονται μόνα τους, αλλά πολλές φορές μένουν εκεί αντί να σβηστούν. Μπορείτε λοιπόν να τα διαγράψετε χωρίς φόβο πατώντας τη σχετική εντολή και να ελευθερώσετε πολύτιμο χώρο στο δίσκο σας.

Ένα άλλο σημείο που θα έπρεπε να ελέγξετε είναι ο φάκελος των Λήψεων (Downloads). Πολλές φορές, όταν κατεβάζετε διάφορες αναβαθμίσεις ή βοηθητικά προγράμματα που χρειάζεστε, το εγκαταστάσιμο αρχείο παραμένει μέσα στον εν λόγω φάκελο. Καλό θα είναι να τον ελέγξετε λοιπόν και να διαγράψετε όλα τα αρχεία που έχουν ξεχαστεί εκεί. Θα ελευθερώσετε πολύτιμο χώρο.

Μπορείτε να δείτε το φάκελο των Λήψεων από την ενότητα των Προσωρινών Αρχείων που είδαμε πιο πριν. Αφού ελέγξετε τι χρειάζεστε, σβήστε όλα τα υπόλοιπα για να ελευθερώσετε χώρο.

3. Απεγκατάσταση εφαρμογών

Στην αρχή μπορεί να δεχτήκατε κάθε είδους εφαρμογή που κατέβηκε μαζί με τα Windows 10. Αφού πέρασε ο «μήνας του μέλιτος» όμως, καλό θα είναι να δείτε ποιες πραγματικά χρειάζεστε και ποιες απλά κρατούν τζάμπα χώρο στο δίσκο σας και θα μπορούσατε να ζήσετε και χωρίς αυτές. Ειδικά αν έχετε μια συσκευή tablet με μικρό αποθηκευτικό χώρο, κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί σωτήριο.

Πηγαίνετε λοιπόν στην Έναρξη > Ρυθμίσεις > Σύστημα > Εφαρμογές όπου μπορείτε να δείτε όλες τις εφαρμογές που έχουν κατέβει. Τα Windows 10 σας επιτρέπουν να τις τακτοποιήσετε ανάλογα με διάφορα χαρακτηριστικά τους. Επιλέξτε να τις τακτοποιήσετε κατά μέγεθος (χώρο που πιάνουν στο δίσκο). Έτσι θα δείτε ποιες πιάνουν τον περισσότερο χώρο και μπορείτε να διαγράψετε (απεγκαταστήσετε) αυτές που πιάνουν τον περισσότερο χώρο και δεν τις χρειάζεστε. Αφού βεβαιωθείτε ότι δε διαγράφετε κάτι που μπορεί να χρειαστείτε, επιλέξτε την εφαρμογή και πατήστε το Απεγκατάσταση.

Δείτε ακόμη: Θα είναι τα WINDOWS 10 τα τελευταία WINDOWS;

4. Αλλαγή του τροπή χρήσης του OneDrive

ired windows free space 04

Το OneDrive είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία της Microsoft που θα έπρεπε να ελευθερώνει χώρο εφόσον τα αρχεία τα αποθηκεύει στο «Σύννεφο» κι όχι στον τοπικό μας δίσκο. Λοιπόν δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Υπάρχει μια δυνατότητα στο OneDrive που είναι το να σώζει αρχεία για χρήση offline. Και πιθανότατα την έχετε ενεργοποιημένη χωρίς καν να το ξέρετε.

Αν και μερικές φορές φορές κάτι τέτοιο μπορεί να είναι χρήσιμο για να έχετε εφεδρικά αντίγραφα κάποιων αρχείων σε σημαντικές εργασίες σας, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για τον ελεύθερο χώρο του δίσκου σας. Αν δεν το χρειάζεστε λοιπόν καλύτερα να το απενεργοποιήσετε. Άλλωστε δε θα χάσετε τίποτε αφού όλα τα αρχεία σας είναι αποθηκευμένα στο δίκτυο.

Το εικονίδιο του OneDrive βρίσκεται στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης στη γραμμή εργαλείων (taskbar). Ίσως χρειαστεί να πατήσετε το εικονίδιο Εμφάνιση κρυφών εικονιδίων (βελάκι) για να το βρείτε. Αφού το βρείτε πατήστε πάνω του (είναι σαν συννεφάκι) και επιλέξτε Ρυθμίσεις > Επιλογή φακέλων. Έτσι θα δείτε όλους τους τύπους αρχείων που αποθηκεύονται για offline χρήση και πόσο χώρο πιάνουν. Απο-επιλέξτε όλους τους φακέλους που δε χρειάζεστε.