Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να διαλέξετε οθόνη για τον υπολογιστή

Πώς να διαλέξετε οθόνη για τον υπολογιστή
ired.gr

Ακολουθείστε τις συμβουλές μας για να βρείτε μία καλή οθόνη για τον υπολογιστή σας Mac ή PC.

Ήλθε λοιπόν η ώρα να αγοράσετε μια καινούρια οθόνη για τον υπολογιστή σας. Είτε η παλιά τα σας οθόνη «τα ’παιξε» είτε δεν αποδίδει πια στην εργασία που τη θέλετε, ένα είναι γεγονός: ήλθε η ώρα να βγείτε στην αγορά «εις άγραν» καινούριου μόνιτορ. Τι κάνετε; Υπάρχουν πια ουκ ολίγα μοντέλα, από πολύ φθηνά, μέχρι απλησίαστα, με πολλές ή λίγες και βασικές δυνατότητες και με διάφορους τεχνικούς όρους που πολύ λίγο γνωρίζετε και σίγουρα δε θα κάτσετε τώρα να τους μάθετε. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε και τι έχει σημασία; Τι είναι ασήμαντο και τι είναι «φρου-φρου κι αρώματα»;

Ακολουθείστε τον οδηγό μας και θα ξέρετε σύντομα τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Από εκεί κι έπειτα, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε καταλήξει για ποιο σκοπό ακριβώς θέλετε το μόνιτορ ώστε να μη δώσετε άδικα λεφτά για κάτι που δε χρειάζεστε.

Δείτε ακόμη: Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα iMac σαν οθόνη (monitor)

Μετάβαση στα «μεγάλα μεγέθη»

ired pc screens 01

Πόσο μεγάλο είναι το ... μεγάλο; Όταν μιλάμε για μόνιτορ, ένας γενικός (και καλός) κανόνας είναι: ‘τόσο μεγάλο ώστε να κάνω την εργασία μου ξεκούραστα (για τα μάτια μου) αλλά και να χωράει στο γραφείο μου. Άρα το ερώτημα είναι πρώτα, πόσο κοντά κάθεστε στο γραφείο σας και πόσο χώρο έχει; Σε γενικές γραμμές μια οθόνη 22-24 ιντσών είναι πολύ καλή για οποιοδήποτε γραφείο σήμερα. Αν όμως έχετε πολύ μικρό χώρο (και κάθεστε αναγκαστικά πολύ κοντά) τότε καλό είναι να μην ξεπεράσετε τις 20 ίντσες.

Ποια είναι η χρήση για την οποία θέλετε το μόνιτορ; Αν είστε στο χώρο της σχεδίασης (φωτογραφία, βίντεο, ντιζάιν, επιτραπέζια τυπογραφία), ένα μόνιτορ τουλάχιστον 24’’ είναι μονόδρομος όσον αφορά το μέγεθος. Μάλιστα, μόνιτορ αυτού του μεγέθους μπορούν να χωρέσουν δύο ανοιχτά παράθυρα διαφορετικών εφαρμογών δίπλα-δίπλα, κάνοντας τη δουλειά σας πιο εύκολη. Κατ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τη χρήση δύο μόνιτορ ταυτόχρονα για να κάνετε τη δουλειά σας (ειδικά αν επιλέξετε μόνιτορ των 27-30 ιντσών).

Ανάλυση και είδος οθόνης

ired pc screens 02

Σήμερα, τα περισσότερα μόνιτορ της προκοπής είναι τεχνολογίας LED και παρέχουν μία λεπτή και μαζεμένη κατασκευή από τη μία μεριά, με εξαιρετική φωτεινότητα από την άλλη. Μην προτιμήσετε κάτι λιγότερο γιατί δεν αξίζει, ούτε θα κερδίσετε χρήματα. Από την άλλη, τα μάτια σας θα σας ευγνωμονούν. Όσον αφορά τις νεότερες τεχνολογίες (όπως η OLED), ναι μεν είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δε θα τις βρείτε σε μόνιτορ (μόνο σε τηλεοράσεις) και είναι πολύ πιο ακριβές για να αξίζουν την τόσο μεγάλη διαφορά τιμής.

Ας πάμε όμως σε έναν άλλο σημαντικό παράγοντα: τη ανάλυση. Εδώ υπάρχει μια παγίδα: νομίζουμε συνήθως ότι όσο μεγαλύτερη ανάλυση, τόσο καλύτερα. Όμως δεν είναι ακριβές κάτι τέτοιο. Μεγάλη ανάλυση σε μικρή επιφάνεια, είναι κουραστική για τα μάτια και δεν προσφέρει άνετη εργασία. Για παράδειγμα, η ανάλυση Full HD (1080p) σε μόνιτορ μικρότερο των 23’’ είναι μαρτύριο. Γι’ αυτό μην ακούτε τις σειρήνες που πουλάνε ανάλυση σε μικρά μόνιτορ. Θα το μετανιώσετε. Το ίδιο ισχύει και για την ανάλυση των ULTRA HD. Για να είναι ξεκούραστη, θέλετε ένα μόνιτορ τουλάχιστον 32 ιντσών (αν όχι και 40). Από την άλλη πάλι, μην πάρετε ένα τεράστιο μόνιτορ (άνω των 24’’) με ανάλυση 1080p: ότι ισχύει από τη μία μεριά, ισχύει κι από την άλλη. Μεγάλα μόνιτορ θέλουν μεγάλες αναλύσεις για να αξιοποιούνται σωστά. Αν ανεβαίνετε πάνω από τις 24’’, τότε θα πρέπει να ανέβατε και σε ανάλυση. Ας δούμε τις αναλύσεις που υπάρχουν στα γρήγορα.

  • 1080p (1920x1080): Η γνωστή μας ανάλυση Full HD (High Definition). Είναι η στάνταρ ανάλυση στο μεγαλύτερο αριθμό μόνιτορ που θα βρείτε. Και όπως είπαμε, είναι άριστη για μόνιτορ 22-24’’. Αν δε θέλετε κάτι μεγαλύτερο, θα σας καλύψει με το παραπάνω. ΑΝ πάλι δεν μπορείτε το μέγεθος αυτό και πρέπει να πάτε σε μικρότερο (πχ 19’’-21’’) τότε η ανάλυση 720p (1280x720) ή και κάτι παραπάνω είναι αρκετή.
  • 2Κ (2560x1440): Αν ανεβείτε πάνω από τις 24’’ (στις 27-30’’) τότε πρέπει να ανεβείτε κι ένα σκαλί παραπάνω. Πρώτη η Apple παρουσίασε την ανάλυση αυτή στο 27’’ iMac της στα τέλη του 2009. Είναι η καλύτερη ανάλυση γι’ αυτά τα μεγέθη, καθώς αξιοποιεί το μεγάλο μέγεθος του μόνιτορ και προσφέρει άπλετο χώρο εργασίας και ξεκούραση για τα μάτια.
  • 4Κ (3840x2160): Πολύ γνωστό πια και σαν ULTRA HD, απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν οπωσδήποτε μόνιτορ άνω των 32’’. Αν είστε αποφασισμένος να περάσετε στην υψηλή κατηγορία, ετοιμαστείτε να βάλετε και βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι τιμές έχουν πέσει κάπως, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά ψηλές.
  • 5Κ (5210x2880): Γι’ άλλη μια φορά η Apple κάνει την επανάσταση παρουσιάζοντας πριν λίγο καιρό το iMac των 27’’ με την εξωπραγματική ανάλυση των στην οθόνη του. Πέρα από αυτό, η μόνη άλλη οθόνη που κυκλοφορεί με τέτοια ανάλυση είναι η Dell UP2715K. Πέρα από την επίσης εξωπραγματική τιμή της (άνω των 2000$), δε γνωρίζουμε κατά πόσον η εργασία σε ένα σχετικά μικρό μόνιτορ (27’’) με τέτοια ανάλυση θα είναι ξεκούραστη.

Δείτε ακόμη: Οθόνες 4Κ στα νέα Mac

Τεχνικά χαρακτηριστικά

ired pc screens 03

Αν καταλήξατε σε μέγεθος και ανάλυση, τότε αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι μερικά βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που κάνουν όλη τη διαφορά στη ποιότητα της απεικόνισης ενός μόνιτορ. Αυτά είναι η φωτεινότητα, η αντίθεση, ο χρόνος απόκρισης, και κάνα δυο άλλα δευτερεύοντα.

  • Φωτεινότητα (Brightness): Τα καλής ποιότητας μόνιτορ έχουν φωτεινότητα από 300 μέχρι 350 cd/m2. Η επιπλέον φωτεινότητα είναι χρήσιμη μόνο αν δουλεύετε σε χώρο με δυνατό φωτισμό ή δίπλα σε παράθυρα Σε γενικές γραμμές, ένα μόνιτορ με φωτεινότητα 250 cd/m2 είναι καλό για συνήθη χρήση.
  • Αντίθεση (Contrast): Η υψηλότερη τιμή αντίθεσης σημαίνει περισσότερα «βήματα» από το μαύρο ως το άσπρο. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει καλύτερη χρωματική απόκριση. Επειδή όμως δεν υπάρχει μια στάνταρ τιμή για τη μέτρηση της αντίθεσης, μια και ο κάθε κατασκευαστής έχει «το δικό του θεό» καλό είναι να δείτε το μόνιτορ που σας ενδιαφέρει με τα μάτια σας και σε σύγκριση με άλλα.
  • Χρόνος απόκρισης (Response time): Ο χρόνος απόκρισης έχει να κάνει με την ταχύτητα που εναλλάσσονται οι εικόνες σε ένα μόνιτορ και μετριέται σε ms (milliseconds). Όσο πιο μικρός είναι, τόσο πιο καλά και ομαλά γίνεται η εναλλαγή των εικόνων σε ένα βίντεο ή σε ένα παιχνίδι όπου έχουμε κινούμενη εικόνα. Γενικά μια τιμή της τάξης των 5 ms και κάτω, είναι πολύ καλή.
  • Λόγος διαστάσεων (Aspect Ratio-AR): Τα περισσότερα μόνιτορ σήμερα είναι είτε 16:9, είτε 16:10 όσον αφορά το λόγο της οριζόντιας προς την κάθετη διάστασή τους (όπου το 16 είναι η οριζόντια και το 9 ή 10 η κάθετη). Παλιότερα υπήρχαν μόνιτορ με αναλογίες 4:3 (αν τυχόν βρείτε κανένα ξεχασμένο πουθενά μην το αγοράσετε τε χάρισμα). Τελευταία εμφανίστηκαν από την LG κάποια εκπληκτικά μόνιτορ με αναλογίες 21:9 και μεγέθη από 25’’-34’’ και πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά. Είναι όμως για ειδικές χρήσεις και καλό είναι να τα δείτε πρώτα για να σιγουρευτείτε αν σας καλύπτουν.
  • Γωνία θέασης (Viewing angle): Αν και αφορά περισσότερο τις τηλεοράσεις, η γωνία θέασης δείχνει το πόσο πλάγια μπορούμε να βρισκόμαστε και ακόμη να έχουμε καλή εικόνα. Σε ένα μόνιτορ όμως, καθόμαστε συνήθως στο κέντρο οπότε μια μεγάλη γωνία θέασης δε σημαίνει και πολλά, εκτός κι αν συνηθίζουμε να «φιλοξενούμε» κόσμο γύρω από το PC μας που επίσης πρέπει να βλέπει το μόνιτορ. Μια οριζόντια γωνία θέασης 170 μοιρών και άνω, είναι γενικώς πολύ καλά νέα. Αν τυχόν έχετε το μόνιτόρ σας σε βάση στον τοίχο, τότε ρίξτε και μια ματιά στην κάθετη γωνία θέασης (καλό είναι να ξεπερνάει τις 160 μοίρες).

Θύρες σύνδεσης

ired pc screens 04

Πήρατε το καινούριο σας μόνιτορ λοιπόν. Τις θύρες σύνδεσης τις ελέγξατε; Είδατε ο υπολογιστής σας (PC ή Mac) τι θύρες σύνδεσης έχει για μόνιτορ; Ας δούμε εδώ τι πρέπει να κοιτάξουμε.

Το συνηθέστερο που θα βρούμε σε ένα σύγχρονο μόνιτορ, είναι η θύρα HDMI (συνήθως περισσότερες από μία). Αν μιλάμε για μόνιτορ με αναλύσεις Full HD, τότε το πρωτόκολλο HDMI 1.2 είναι το στάνταρ για αν λύσεις μέχρι 1080p. Το HDMI 1.3 υποστηρίζει αναλύσεις μέχρι 1600p (το 2Κ που λέγαμε). Αν πάμε σε ανάλυση 4Κ (ή 5Κ), τότε ο υπολογιστής μας πρέπει να υποστηρίζει το HDMI 2.0 (αν είναι Mac μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το Mini Display Port ή τη θύρα Thunderbolt, αλλά πρέπει και το μόνιτορ να έχει αντίστοιχη θύρα). Τα νεότερα Mac (μετά το 2012) υποστηρίζουν HDMI 2.0 στη θύρα HDMI για αναλύσεις .

Άλλες θύρες σύνδεσης που υπάρχουν είναι η DVI που είναι αντίστοιχη με την HDMI αλλά δεν υποστηρίζει μεταφορά ήχου και η παλιά γνωστή μας VGA που όμως θεωρείται πια παρωχημένη. Επιπλέον θύρες που υπάρχουν σε πολλά μόνιτορ είναι οι USB που μα δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε ένα USB hub πάνω στο μόνιτορ και να κάνουμε έτσι επέκταση των USB του υπολογιστή μας. Ακόμη μπορεί να υπάρχουν θύρες εξόδου ακουστικών (αν το μόνιτορ έχει και ηχεία ενσωματωμένα) και εισόδου μικροφώνου-γραμμής (line).

Οθόνης αφής;

ired pc screens 05

Με την έλευση των Windows 7 (και περισσότερο των Windows 8 και πια των Windows 10) παρουσιάστηκαν και όλο και παρουσιάζονται και κάποια μοντέλα οθονών αφής που λειτουργούν μόνο σε PC με Windows (το Mac δεν υποστηρίζει οθόνες αφής). Αν και ακούγονται δελεαστικές και οι τιμές τους είναι αρκετά προσιτές, το να νομίζει κάποιος θα καταργήσει το ποντίκι και ίσως και εν μέρη το πληκτρολόγιο για να κάνει τη δουλειά του με την επιφάνεια αφής της οθόνης είναι τουλάχιστον αφέλεια.

Μια οθόνη 24’’ ιντσών (το λιγότερο 20) δεν είναι ... tablet. Δεν θα την πάρουμε στα γόνατά μας για να γράφουμε πάνω της όπως σε ένα tablet. Και από την άλλη, το να έχουμε τεντωμένο το χέρι μας συνέχεια σε μια οθόνη που είναι απέναντί μας είναι αφάνταστα κουραστικό μετά από 5 συνεχόμενα λεπτά χρήσης.

Μια οθόνη αφής μπορεί να είναι χρήσιμη σε περιβάλλοντα επίδειξης (χρήση kiosk mode), αλλά σε κανονική χρήση είναι απλώς μια περιττή πολυτέλεια. Και πάλι, εσείς αποφασίζετε. Καλό είναι όμως, πρώτα να τη δοκιμάσετε για να μη δώσετε τσάμπα λεφτά.

Αυτά λοιπόν για τις οθόνες και το τι να προσέξετε κατά την αγορά τους. Από εσάς μένει μόνο, η έρευνα αγοράς.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status