Κρυπτογραφήστε τα email

Κρυπτογραφήστε τα email
ired.gr

Τρόποι κρυπτογράφησης των email σας για να τα προστατέψετε από αδιάκριτα μάτια.

Ο πόλεμος για τη διατήρηση της ιδιωτικότητας των email μας είναι μακροχρόνιος και προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να είναι βέβαιοι ότι μόνο ο παραλήπτης θα διαβάζει το email που αποστέλλουν. Κάποιοι ανησυχούν μάλιστα για απόπειρες κλοπής ταυτότητας και εταιρικών δεδομένων. Άλλοι πάλι δε θέλουν η κυβέρνηση να μπορεί να βλέπει τα προσωπικά τους και να ανακατεύεται με αυτά.

ired mail cryptography 01

Κι ενώ οι υπηρεσίες και πάροχοι email δεν κάνουν και πολλά για να προστατεύσουν το ιδιωτικό μας απόρρητο - που είναι και ο λόγος που δίνει τη δυνατότητα σε τρίτους να τα συλλέγουν και να τα βλέπουν - υπάρχουν ωστόσο άλλου είδους υπηρεσίες που μπορούν να μας βοηθήσουν στην κρυπτογράφηση. Για την ακρίβεια, αυτές οι υπηρεσίες κωδικοποιούν τα email μας ώστε να φαίνονται «αλαμπουρνέζικα» και τα αποκρυπτογραφούν μόνο όταν φτάσουν στον παραλήπτη. Αν λοιπόν τα κρυπτογραφημένα email είναι αυτό που χρειάζεστε, είστε τυχεροί. Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες κρυπτογράφησης σήμερα, από απλά plugins (βοηθητικά προγράμματα που προστίθενται στο email και του προσθέτουν νέες δυνατότητες), μέχρι υπηρεσίες του Διαδικτύου. Ας δούμε λοιπόν τις καλύτερες.

Δείτε ακόμη: Αναίρεση αποστολής email

Λίγα λόγια για την κρυπτογράφηση

Ας πούμε πρώτα μερικά πράγματα για την κρυπτογράφηση για να ξέρετε πού μπλέκετε. Τα προγράμματα κρυπτογράφησης εμφανίζονται πίσω στο 1991, όταν ο Phil Zimmermann δημιούργησε το PGP ή Pretty Good Privacy. Αν και το όνομα δεν το δείχνει, το πρόγραμμα αποδείχθηκε ένα εξαιρετικό σύστημα κρυπτογράφησης και σύντομα έγινε συνώνυμό της.

ired mail cryptography 02

Το πρόγραμμα λειτουργούσε με τη δημιουργία ενός δημόσιου κλειδιού κι ενός ιδιωτικού κλειδιού, το πρώτο για την κρυπτογράφηση και το δεύτερο για την αποκρυπτογράφηση ενός μηνύματος. Τελικά αντικαταστάθηκε από το OpenPGP και το GnuPG, αλλά ο όρος PGP παρέμεινε σαν ορολογία όσον αφορά την κρυπτογράφηση των email. Τα σημερινά συστήματα κρυπτογράφησης χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους του μοντέρνου PGP.

Δείτε ακόμη: Εύκολη μέθοδος πολλαπλής αποστολής email σε ομάδες επαφών

Κρυπτογράφηση με το υπάρχον email πρόγραμμά σας

Ίσως ο απλούστερος τρόπος να χρησιμοποιήσετε κρυπτογράφηση στα email σας είναι με το υπάρχον email πρόγραμμά σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δε θα χρειαστεί να μάθετε κάποιο άλλο πρόγραμμα. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές επιλογές στον τομέα των διαφόρων παρόχων email.

  • Gmail: Το Gmail δεν υποστηρίζει προς το παρόν εγγενώς κρυπτογράφηση. Αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, αλλά για την ώρα χρειάζεται να κάνετε κάποια βήματα για να προσθέσετε δυνατότητα κρυπτογράφησης. Πηγαίνετε στο Chrome store και ψάξτε για επεκτάσεις κρυπτογράφησης (encryption extensions). Μία από τις πιο δημοφιλείς είναι το Mailvelope που λειτουργεί με πολλούς παρόχους webmail και παρέχει τα εργαλεία κρυπτογράφησης της ίδιας της Google. Μια άλλη δημοφιλής επιλογή είναι το Secure Mail, αλλά αυτό λειτουργεί μόνο μεταξύ χρηστών του Chrome και Gmail. Και τα δύο προσφέρουν βασικές δυνατότητες κρυπτογράφησης μέσω πλήκτρων που επιτρέπουν να κρυπτογραφήσουμε ένα email για συγκεκριμένο παραλήπτη. Η διαδικασία είναι εύκολη.

ired mail cryptography 03

  • Outlook: Ίσως λόγω της δημοτικότητάς του στον επιχειρηματικό κόσμο, το Outlook προσφέρει εγγενώς δυνατότητες κρυπτογράφησης μόνο που τις έχει καλά κρυμμένες. Για να το επιτύχετε πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδρομή Options > MoreOptions > MessageOptions > SecuritySettings > Encrypt message contents and attachments. Όλο αυτό. Μπορείτε μάλιστα να κρυπτογραφείτε όλα τα μηνύματα που στέλνετε μέσω του Trust Center. Αν μάλιστα χρησιμοποιείτε το Office 365, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία που προσφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες δυνατότητες. Θα πρέπει όμως να την αγοράσετε μαζί με το πακέτο Microsoft Azure Rights Management (2$/χρήστη/μήνα).
  • Yahoo mail: Το Yahoo mail χρησιμοποιεί κάποιες από τις τεχνολογίες του Google για να κρυπτογραφήσει τα μηνύματά σας. Υπάρχουν λοιπόν OpenPGP encryption plugins που μπορείτε να κατεβάσετε για να προσθέσετε επιπλέον ασφάλεια στα email σας. Αν όμως χρησιμοποιείτε τον Chrome, τότε το καλύτερο είναι να κατεβάσετε το Mailvelope γιατί λειτουργεί και με το Yahoo και είναι ένα απλό add-on.

Δείτε ακόμη: Δημιουργία πρόσθετων θυρίδων στην προ εγκατεστημένη εφαρμογή Mail