Πώς να βρείτε τον κωδικό του Wi-Fi router στο Mac

Πώς να βρείτε τον κωδικό του Wi-Fi router στο Mac
ired.gr

Πώς να βρείτε τον κωδικό του Wi-Fi στο Mac σας αν τον έχετε ξεχάσει.

Αν σκεφτούμε την πολυπλοκότητα των κωδικών των ασυρμάτων δικτύων, σε συνδυασμό με τη σπανιότητα χρήσης τους - δεδομένου ότι συνήθως σώζονται και εισάγονται αυτόματα όποτε χρειαστεί - δεν είναι και τόσο απίθανο να ξεχάσουμε ποιος είναι ο συγκεκριμένος κωδικός ενός ασύρματου δικτύου. Ευτυχώς για του χρήστες Mac, υπάρχουν μερικοί τρόποι να βρούμε αυτούς τους ξεχασμένους κωδικούς.

Ίσως ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε την «Κλειδοθήκη» (Keychain) για να βρούμε τον ξεχασμένο κωδικό του Wi-Fi που θέλουμε, αλλά ένας ακόμη είναι η χρήση της γραμμής εντολών (command line). Εμείς θα σας δείξουμε και τους δύο τρόπους κι εσείς επιλέγετε ποιος σας κάνει καλύτερα.

Δείτε ακόμη: Wi-Fi Aware: νέα τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης

Χρησιμοποιώντας την Κλειδοθήκη

Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε πρόσβαση σε λογαριασμό διαχειριστή στο συγκεκριμένο Mac και θα πρέπει να ξέρετε το όνομα του ασύρματου δικτύου (ή router ή airport) που προσπαθείτε να έχετε πρόσβαση.

  • Εκκινείστε το «Βοήθημα Κλειδοθήκης» (Keychain Access) είτε μέσω της διαδρομής Εφαρμογές > Βοηθήματα είτε μέσω του Spotlight.
  • Τακτοποιείστε τα δεδομένα της Κλειδοθήκης κατ’ όνομα (πατήστε στη στήλη όνομα δύο φορές) και μετά βρείτε το όνομα του δικτύου που σας ενδιαφέρει (θα ψάξετε αλφαβητικά). (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το πεδίο Αναζήτησης (Search) για να το βρείτε).

ired mac wifi pass 01

  • Πατήστε διπλό κλικ στο όνομα του δικτύου που θέλετε για να εμφανιστεί η καρτέλα λεπτομερειών.

ired mac wifi pass 02

  • Πατήστε το κουτάκι «Εμφάνιση συνθηματικού», συμπληρώστε τον κωδικό διαχειριστή στο παράθυρο που θα εμφανιστεί και αμέσως ο κωδικός του δικτύου που θέλετε θα εμφανιστεί.

Δείτε ακόμη: Προβλήματα Wi-Fi στο OS X 10.10.2 Yosemite

Χρήση της γραμμής εντολών

Αν είστε ποιο προχωρημένος και τα πάτε καλά με τη γραμμή εντολής, ανοίξτε το «Τερματικό» (Terminal) από τη διαδρομή Εφαρμογές>Βοηθήματα (ή με χρήση του Spotlight) και μετά γράψτε την ακόλουθη εντολή:

security find-generic-password -ga "ROUTERNAME" | grep «password:"

Αντικαταστείτε το « ROUTERNAME» με το όνομα του δικτύου που θέλετε να βρείτε τον κωδικό. Δε χρειάζεται να είστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο αυτό για να βρείτε τον κωδικό του. Απλά πρέπει να έχετε συνδεθεί τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν και να έχετε αποθηκεύσει τον κωδικό του στο Mac σας. Αν για παράδειγμα το όνομα του δικτύου ήταν ired-Airport, η εντολή θα ήταν ως εξής:

security find-generic-password -ga "ired-Airport" | grep «password:"

Με το πάτημα του πλήκτρου Return (Enter) θα σας ζητηθεί ο κωδικός διαχειριστή του Mac που, αφού συμπληρωθεί, θα σας φανερώσει τον κωδικό του δικτύου που ζητάτε. Η γραμμή εντολής θα μοιάζει έτσι:

$ security find-generic-password -ga "ired-Airport" |grep "password:"

password: "tixabaria"

Όπου "tixabaria" είναι ο υποτιθέμενος κωδικός που ζητάτε. Εννοείται ότι θα τον χρησιμοποιήσετε χωρίς τα εισαγωγικά.

Αυτή η εντολή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη, αν θέλετε να δείτε όλα τα ασύρματα δίκτυα στα οποία έχει συνδεθεί το Mac σας, σε περίπτωση που δε μπορείτε να θυμηθείτε το ακριβές όνομα του δικτύου που ψάχνετε τον κωδικό. Η εντολή είναι η εξής:

defaults read /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.airport.preferences |grep SSIDString

Φροντίστε να είναι ενιαία χωρίς αλλαγές γραμμών. Το αποτέλεσμα θα μοιάζει έτσι:

ired mac wifi pass 03

Δείτε ακόμη: Δημιουργήστε ένα ξεχωριστό δίκτυο Wi-Fi για επισκέπτες (Mac)

από Elichord

Δείτε περισσότερα: