Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HORNET: Το ανώνυμο δίκτυο υψηλής ταχύτητας

HORNET: Το ανώνυμο δίκτυο υψηλής ταχύτητας
ired.gr

Ένα δίκτυο που προστατεύει την ανωνυμία σας και σας προσφέρει ταχύτητα και ασφάλεια ταυτόχρονα.

Για πολλά χρόνια ήταν το ιερό δισκοπότηρο της πλοήγησης στο Διαδίκτυο - τι προτιμά κανείς περισσότερο, ταχύτητα ή ασφάλεια; Μέχρι τώρα δε μπορούσε κανείς να έχει και τα δύο. Πάντα η ασφάλεια ήταν εις βάρος της ταχύτητας και αντιστρόφως. Τώρα όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τη χρυσή τομή μεταξύ των δύο κόσμων, που επιτρέπει το ανώνυμο, κρυπτογραφημένο σερφάρισμα στο Internet με την ίδια ταχύτητα που έχουμε και χωρίς την κρυπτογράφηση. Το νέο σύστημα λέγεται HORNET και υπόσχεται ταχύτητες των 93GBps, που το κάνουν ένα από τα ταχύτερα, αν όχι το ταχύτερο δίκτυο ανώνυμης πλοήγησης στον κόσμο.

Δείτε ακόμη: Δημιουργήστε ένα ξεχωριστό δίκτυο Wi-Fi για επισκέπτες (Mac)

Το HORNET είναι ακρωνύμιο του High-speed Onion Routing at the Network Layer, και λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το δίκτυο The Onion Router (Tor), που κρυπτογραφεί και αποκρυπτογραφεί δεδομένα με τυχαία αλληλουχία διαμέσου των σέρβερ του Διαδικτύου. Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εξαιρετικά αργό λόγω του ότι, κάθε επίπεδο κρυπτογράφησης, συνεπάγεται κι από ένα νέο ένα σετ λειτουργιών καθώς τα δεδομένα ταξιδεύουν μέσα στον ιστό. Όπως έγραψαν οι ερευνητές περιγράφοντας το HORNET, «Το Tor υποφέρει σε θέματα απόδοσης και κλιμάκωσης: καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες χρησιμοποιούν το Tor, περισσότεροι κόμβοι πρέπει να προστεθούν στο δίκτυο.»

ired tech news hornet 01

Αλλά με το HORNET, το δίκτυο ανωνυμίας μεταφέρεται κατά κάποιο τρόπο. Αντί να στέλνει δεδομένα από υπολογιστή σε υπολογιστή, αυτό το νέο σύστημα, «δημιουργεί ένα σετ από κλειδιά κρυπτογράφησης και δρομολογεί τις πληροφορίες στον υπολογιστή μας». Αυτό, στη θεωρία, μειώνει το χρόνο που χρειάζεται το δίκτυο για να μεταφέρει δεδομένα από κόμβο σε κόμβο, επιτρέποντας πιο ενιαίο (αλλά ασφαλές και πάλι) σερφάρισμα.

Σημείωση: στο κλασικό σύστημα ανώνυμου σερφαρίσματος, τα δεδομένα περνούν από διάφορους ανώνυμους σέρβερ προκειμένου να χαθεί η πηγή αποστολής τους και να είναι αδύνατο να ανακαλυφθεί ποιος τα έστειλε. Κάτι τέτοιο όμως δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις. Αυτό είναι που αποφεύγει το HORNET.

Δείτε ακόμη: Οδηγίες για VPN και απομακρυσμένη πρόσβαση από Mac σε Windows

Αν και η έρευνα δεν έχει περάσει ακόμη το τελικό στάδιο δοκιμών - με κυριότερο τη διαδικασία μεταφοράς δεδομένων από σύνδεσμο σε σύνδεσμο, η ιδέα της ύπαρξης ενός δικτύου υψηλών ταχυτήτων που προσφέρει ανώνυμη και κρυπτογραφημένη πλοήγηση είναι κάτι το σπουδαίο για πολλούς και διαφορετικούς χρήστες του Internet. Όπως δήλωσε κάποιος, «Οι ‘αντίπαλοι’, είτε αυτοί είναι χάκερ, είτε η κυβέρνηση που θέλει να παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, θα τα βρουν σκούρα με το HORNET».

Οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι το HORNET παρέχει ακεραιότητα, μυστικότητα και αδυναμία σύνδεσης με την πηγή, των δεδομένων που περνάνε από μέσα του. Γι’ αυτό, όσοι επιθυμείτε την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής περιμένετε λίγο ακόμη. Σύντομα ίσως, δε θα χρειάζεται να επιλέγετε μεταξύ ταχύτητας ή ασφάλειας.

Δείτε ακόμη: Wi-fi Tools for iOS

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status