Το πρώτο ρομπότ που πέρασε το τεστ αυτο-συνείδησης

Το πρώτο ρομπότ που πέρασε το τεστ αυτο-συνείδησης
ired.gr

Χαριτωμένο ή ανατριχιαστικό; Το πρώτο ρομπότ που φανέρωσε συνείδηση της ύπαρξής του είναι γεγονός!

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εμφανίζεται στον ορίζοντα το τέλος της ανθρώπινης κυριαρχίας πάνω στις μηχανές; Σε ένα πρόσφατο τεστ λογικής που έγινε από ερευνητές στο Rensselaer Polytechnic Institute στο εργαστήριο AI and Reasoning Lab, ένα από τα ρομπότ εμφάνισε ένα πρώιμο είδος αυτο-συνείδησης (αντίληψη της ύπαρξής του), κάτι που είναι χαρακτηριστικό κλειδί της αληθινής νοημοσύνης, αλλά και κύριος παράγων διαφοροποίησης μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Και, παρόλο που αυτή η συγκεκριμένη επίδειξη δεν ήταν σε καμία περίπτωση απειλητική, οι επιπλοκές και οι συνέπειές της μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσες και τρομακτικές στο μέλλον.

ired tech news robot 01

Στο πείραμα που έγινε, ο καθηγητής Selmer Bringsjord, έθεσε τρία ρομπότ NAO (δημιουργήματα της εταιρίας Aldebaran Robotics) σε μια παραλλαγή ενός κλασικού παζλ γνωστού ως Οι Σοφοί του Βασιλιά. Όπως είναι το κανονικό αίνιγμα, τρεις σοφοί πληροφορούνται ότι φοράνε καπέλα που είναι είτε λευκά, είτε μπλε, με τη βεβαιότητα ότι ένα από αυτά τουλάχιστον είναι μπλε. Ο νικητής θα είναι αυτός που θα μπορέσει με επιτυχία να βρει το χρώμα του καπέλου του χωρίς να μιλήσει σε κανέναν από τους άλλους δύο συμμετέχοντες.

Δείτε το βίντεο:

Αλλά στην παραλλαγή του πειράματος ο καθηγητής είπε στα τρία ρομπότ ότι τα δύο από αυτά είχαν λάβει «χάπια σίγασης» που τους απαγόρευαν να μιλήσουν, ενώ το τρίτο είχε πάρει πλασίμπο (ψεύτικο χάπι). Οι ερευνητές είπαν μετά στα ρομπότ να ανακαλύψουν αν είχαν πάρει το αληθινό χάπι ή το πλασίμπο. Μετά από αρκετή σιωπή, το ένα από αυτά απάντησε «Δε γνωρίζω». Αλλά αμέσως μετά, σε μια στιγμή χαρούμενης παιδικής αντίδρασης, σήκωσε το χέρι του και είπε: «Συγγνώμη τώρα γνωρίζω. Μόλις απέδειξα ότι δεν έχω πάρει το χάπι σίγασης».

Αυτή η αναγνώριση, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ένα είδος αντίληψης της συνειδητότητας της ύπαρξης γιατί για να απαντήσει έτσι, το ρομπότ έπρεπε:

  • να κατανοεί τους κανόνες του πειράματος
  • να αναγνωρίσει τη φωνή του
  • να αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα διαφορετικό, ξεχωριστό άτομο από τα άλλα δύο που συμμετείχαν

Αν όχι τίποτε άλλο, οι ερευνητές λένε ότι αυτή αυτο-διόρθωση ήταν αποτέλεσμα μιας «μαθηματικά αποδεικνυόμενης αντίληψης του εαυτού», κάτι που μέχρι πρότινος ήταν αναπόδεικτο.

Βέβαια, το πώς τελικά η αυτο-συνείδηση ορίζεται στην ολότητά της, είναι κάτι που παραμένει ακαθόριστο, γι’ αυτό δεν υπάρχει ανάγκη να πάρετε τα βουνά τρομοκρατημένοι, ουρλιάζοντας για την επικείμενη επικράτηση των μηχανών, όμως σίγουρα εγείρονται ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και του πόσο τελικά θα διαφέρουμε από τους ρομποτικούς όμοιούς μας (όταν τελικά αυτοί εξελιχθούν). Οι απαντήσεις που ίσως προκύψουν θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά την αντίληψή μας για τον κόσμο.

Δείτε ακόμη: Είμαστε κοντά στην Τεχνητή Νοημοσύνη;

από Elichord

Δείτε περισσότερα: