Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι είναι οι Υπηρεσίες στο OS X;

Τι είναι οι Υπηρεσίες στο OS X;
ired.gr

Παρουσιάζουμε τις Υπηρεσίες (Services) στο OS X και τη χρησιμότητά τους.

Το OS X έχει ένα σύνολο λειτουργιών που είναι πάρα πολύ χρήσιμες (αλλά και σχεδόν άγνωστες στον πολύ κόσμο) που ονομάζονται Υπηρεσίες (Services). Αυτές τις εμφανίζουμε σε κάθε πρόγραμμα όταν πηγαίνουμε στο μενού Όνομα Εφαρμογής > Υπηρεσίες (π.χ. Pages > Υπηρεσίες).

Τι είναι οι Υπηρεσίες;

Οι Υπηρεσίες υπάρχουν στο OS X από την έκδοση 10.6 (Snow Leopard) και ο σκοπός τους είναι να βοηθήσουν στη χρήση δυνατοτήτων και λειτουργιών από τη μία εφαρμογή στην άλλη. Για παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια δυνατότητα που έχει εγκατασταθεί μέσω ενός προγράμματος σαν Υπηρεσία, και σε άλλα προγράμματα που πριν δεν την είχαν. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε υπηρεσίες μέσω εγκαταστάσεων τρίτων προγραμμάτων πέρα από αυτές που έρχονται προ εγκατεστημένες με το OS X.

Για παράδειγμα, εγώ χρειάστηκα κάποιες δυνατότητες στο πρόγραμμα Pages της Apple όπως για παράδειγμα την αλλαγή γραμμάτων από κεφαλαία σε πεζά και αντιστρόφως (λειτουργία γνωστή ως «change case» που δυστυχώς δεν υπάρχει στο Pages). Εγκατέστησα λοιπόν την υπηρεσία Wordservice (θα τη βρείτε δωρεάν στο AppStore), και αμέσως (αφού την ενεργοποίησα) προστέθηκαν ένα πλήθος νέων δυνατοτήτων στο Pages (και σε κάθε πρόγραμμα που το χρειάζεται) που πριν δεν υπήρχαν.

Πώς χρησιμοποιούμε τις Υπηρεσίες

Όπως είπαμε, οι Υπηρεσίες είναι προσβάσιμες από τις περισσότερες εφαρμογές του OS X και έχουμε πρόσβαση σ’ αυτές από το μενού Όνομα Εφαρμογής > Υπηρεσίες (π.χ. Pages > Υπηρεσίες). Άλλος τρόπος είναι να κάνουμε δεξί κλικ με το ποντίκι σε κάποιο σημείο της οθόνης μας.

ired mac services 01

ired mac services 02

Στις εικόνες παραπάνω βλέπετε μόνο μερικές από τις Υπηρεσίες γιατί δεν έχω επιλέξει κάτι. Οι Υπηρεσίες συνήθως ενεργοποιούνται και εμφανίζονται όλες όταν επιλέξουμε κάτι πριν.

ired mac services 03

Επίσης, το ποιες Υπηρεσίες θα εμφανίζονται γενικώς, το ρυθμίζουμε από τις Προτιμήσεις Υπηρεσιών (τελευταία επιλογή στο μενού των Υπηρεσιών κάτω-κάτω).

ired mac services 04

ired mac services 05

Από το παράθυρο των προτιμήσεων επιλέγουμε ποιες υπηρεσίες θέλουμε να εμφανίζονται και ποιες δε μας χρειάζονται ώστε να μην έχουμε ένα κατεβατό κάθε φορά που ανοίγουμε τις Υπηρεσίες (πιστέψτε με, μπορούν να μαζευτούν πάρα πολλές).

Ένα άλλος τρόπος να πάτε στις προτιμήσεις των Υπηρεσιών είναι από το μενού Apple (μηλαράκι) > Προτιμήσεις συστήματος > Πληκτρολόγιο > Συντομεύσεις και από το αριστερό πάνελ επιλέγετε Υπηρεσίες.

Δημιουργώντας Υπηρεσίες

Μπορείτε (αν το χρειάζεστε και έχετε την όρεξη) να δημιουργήσετε τις δικές σας Υπηρεσίες με το Automator (εφαρμογή δημιουργίας μακρο-εντολών).

Εκκινείτε το Automator και αφού επιλέξετε «Νέο Έγγραφο», από το νέο παράθυρο επιλέγετε «Υπηρεσία».

ired mac services 06

Θα δείτε ότι υπάρχει μια μεγάλη λίστα διαθέσιμων ενεργειών χωρισμένων κατά κατηγορία (αριστερό πάνελ). Επιλέγετε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει και από αυτήν, την ενέργεια που θα θέλατε να μετατρέψετε σε Υπηρεσία. Τη σύρετε στο δεξιό πάνελ κατόπιν. Αμέσως μετά δίνετε όνομα στην Υπηρεσία που μόλις δημιουργήσατε. Στο εξής, θα είναι διαθέσιμη μαζί με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες.

Τελικά συμπεράσματα

Οι Υπηρεσίες είναι μια καταπληκτική προσθήκη στο OS X που προσφέρουν πάμπολλες δυνατότητες που ίσως νομίζατε ότι δεν υπήρχαν, αλλά υπάρχουν και εκτελούνται μέσω αυτών και μάλιστα σε πάρα πολλές εφαρμογές (για την ακρίβεια σε όλες υπάρχει το μενού, αλλά ενεργοποιούνται ανάλογα με το είδος της εφαρμογής και την επιλογή μας).

Αν μέχρι τώρα δεν τις είχατε χρησιμοποιήσει, δοκιμάστε τις και θα σας λύσουν τα χέρια. Αν μάλιστα τυχαίνει να γράφετε κείμενα με οποιαδήποτε εφαρμογή, τότε εγκαταστήστε τη δωρεάν υπηρεσία Wordservice (θα τη βρείτε στο AppStore). Θα τη βρείτε ανεκτίμητη.

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status