Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα 5 καλύτερα νέα χαρακτηριστικά του OS X El Capitan

Τα 5 καλύτερα νέα χαρακτηριστικά του OS X El Capitan
ired.gr

Παρουσιάζουμε τα πέντε καλύτερα νέα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού της Apple.

Αν τυχόν δεν το ακούσατε, η Apple έχει στα σκαριά το νέο της λειτουργικό, το OS X 10.11 που λέγεται El Capitan. Αυτή η αναβάθμιση εστιάζεται πάρα πολύ στις επιδόσεις, αλλά υπάρχουν και αρκετά νέα χαρακτηριστικά και εφαρμογές που η Apple μας έχει ετοιμάσει. Και ανάμεσα σε όλα, σας παρουσιάζουμε τα πέντε καλύτερα που με αδημονία περιμένουμε.

Δείτε ακόμη: Πώς να φτιάξετε ένα bootable USB drive για το OS X El Capitan beta

Ενίσχυση της ταχύτητας του επεξεργαστή

Η Apple είναι γενικώς ευχαριστημένη από την απόδοση του Yosemite (10.10) και αυτός είναι ο λόγος που το El Capitan - που είναι το όνομα μιας κορυφής που υπάρχει στο πάρκο Yosemite - εστιάζεται στην ακόμη καλύτερη απόδοση και το ραφινάρισμα των υπαρχόντων λειτουργιών και χαρακτηριστικών του λειτουργικού συστήματος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Apple, αυτή η αύξηση επιδόσεων είναι πάρα πολύ σοβαρή.

ired mac ios 5 best new features 01

Εκκινώντας το El Capitan θα δούμε ότι η εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών είναι διπλάσια σε ταχύτητα εν σχέσει με το Yosemite. Ανοίγουμε ένα αρχείο PDF (Acrobat) και θα ανοίξει 4 φορές γρηγορότερα. Εκκινούμε μια οποιαδήποτε εφαρμογή και θα φορτωθεί μέχρι και 14 φορές ταχύτερα από πριν, χάρη στην εργασία που έκανε η Apple στο υπόβαθρο. Βέβαια, αυτές οι μετρήσεις είναι της Apple και δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη σε κανονική χρήση, αλλά και πάλι μπορούμε να περιμένουμε σημαντικές αυξήσεις στις επιδόσεις.

Η στοίχιση των παραθύρων

Δεν είναι μυστικό ότι οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε κατά κόρων την πολυδιεργασία (multitasking) και αυτός είναι ένας λόγος που υπάρχει η ταχύτερη εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών. Τώρα, όσοι από μας θέλουν να τα κάνουν όλα με τη μια, θα έχουν μια νέα δυνατότητα όταν εργάζονται με λογισμικό της Apple - τη δυνατότητα να κάνουν στοίχιση παραθύρων (Snap and Expose).

ired mac ios 5 best new features 02

Η στοίχιση επιτρέπει να τοποθετούμε παράθυρα εφαρμογών δεξιά και αριστερά στην οθόνη μας όπου αυτόματα θα στοιχίζονται και θα μπορούμε να κοιτάμε ταυτόχρονα δύο διαφορετικές εφαρμογές ή να έχουμε μια σταθερή και να κάνουμε περιήγηση σε άλλες με τη σειρά στο άλλο μισό της οθόνης μας. Αυτή είναι μια πολλή χρήσιμη δυνατότητα σε χρήστες με μεγάλες οθόνες που βοηθάει να εκμεταλλευτούν καλύτερα το διαθέσιμο χώρο της οθόνης τους. Η στοίχιση επίσης επιτρέπει τη μεγέθυνση ενός παραθύρου ενώ μπορούμε να σμικρύνουμε ένα άλλο (ή περισσότερα) προκειμένου να μπορούμε να δούμε ό,τι μας είναι χρήσιμο.

Δείτε ακόμη: Πώς να εγκαταστήσετε το OS X El Capitan

Καρφίτσωμα σελίδων στο Safari

Το OS X 10.11 θα προσθέσει επίσης νέα χαρακτηριστικά στον περιηγητή ιστοσελίδων Safari. Αν τυχόν έχετε μετοικίσει σε άλλους browser (όπως ο Chrome ή Firefox) ίσως πρέπει να ξανα-επισκεφθείτε τον Safari αυτό το Φθινόπωρο για να δείτε τις νέες του δυνατότητες.

ired mac ios 5 best new features 03

Η μεγαλύτερη νέα προσθήκη είναι το καρφίτσωμα ιστοσελίδων. Όλοι έχουμε ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε συχνά κατά τη διάρκεια της μέρας, συνήθως σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή ειδησεογραφικά sites. Τώρα, ο Safari θα μας επιτρέπει να καρφιτσώνουμε συγκεκριμένες σελίδες με μεγάλες εικόνες προεπισκόπησης στην πάνω γωνία του παραθύρου του browser, κάτι σαν μια μεγάλη γραμμή εργαλείων, αλλά πολύ πιο φιλική. Οι σελίδες αυτές θα συνεχίζουν να ανανεώνονται στο υπόβαθρο, οπότε, όταν θα επιστρέφουμε σε αυτές, θα παρουσιάζουν τα τελευταία δεδομένα τους και δε θα χρειάζεται να κάνουμε εμείς ανανέωση για να τα δούμε.

Επιπλέον αυτού, ο Safari έχει βελτιωμένη συμβατότητα με το Apple tv. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το airplay για να προβάλει ιστοσελίδες στην τηλεόρασή μας με ένα κλικ, κάτι πολύ βολικό αν θέλετε να δείτε κάτι μαζί με άλλους. Και μαζί με αυτά το νέο χαρακτηριστικό «σίγαση όλων των παραθύρων» του Safari (mute all tabs), θα σταματάει κάθε ήχο ή βίντεο που πάει να παίξει από κάποιο παράθυρο (όπως μια διαφήμιση) αν εμείς δεν θέλουμε να παίξει.


Νέες δυνατότητες στις σημειώσεις

Καθώς ο τεχνολογικός κόσμος γίνεται όλο και πιο «κινητός», εφαρμογές όπως το Evernote, έχουν όλο και μεγαλύτερη ανάμιξη στο πώς κάνουμε τις δουλειές μας καθημερινά. Η Apple μεταφέρει αυτή τη ανάγκη με την επανασχεδίαση της εφαρμογής Σημειώσεις (Notes), όπου φέρνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στα χέρια μας και βοηθάει να οργανώσουμε τη ζωή μας καλύτερα και χωρίς την ανάγκη τρίτων εφαρμογών.

Με τις Σημειώσεις μπορούσες πάντα να φτιάξεις γρήγορες λίστες για το τι θέλεις να κάνεις, αλλά αυτό που είναι ωραίο, είναι το τι μπορείς να κάνεις μετά με αυτές τις λίστες. Βάζοντας bullets σε μια λίστα, τη μετατρέπει αμέσως σε μια checklist όπου φαίνεται τι έχουμε κάνει και τι μας μένει ακόμη και μπορούμε να τη μοιραστούμε με μια ομάδα αν αφορά περισσότερους. Μπορούμε να εισάγουμε μια φωτογραφία, έναν ιστότοπο ή ένα χάρτη ώστε να έχουμε καλύτερη υπενθύμιση. Μπορούμε να εισάγουμε δεδομένα από άλλες εφαρμογές, ή να σώσουμε τα δεδομένα των Σημειώσεων σε αυτές τις εφαρμογές και φυσικά όλα αυτά συγχρονίζονται μέσω iCloud σε όλες τις συσκευές μας.

Επίσης η Apple συμπεριλαμβάνει μια εφαρμογή που λέγεται Attachments Browser (Περιηγητής Προσαρτήσεων) που μας επιτρέπει να σαρώσουμε όλες τις σημειώσεις μας στο στιλ του Pinterest προκειμένου να βρούμε μια σημείωση με βάση την εμφάνισή της.

ired mac ios 5 best new features 04

Κύριες βελτιώσεις του Spotlight

Όπως ξέρουμε, το Spotlight είναι η μηχανή αναζήτησης του OS X που μας βοηθάει να βρούμε κάτι που έχουμε μέσα στον υπολογιστή μας (αρχείο, εφαρμογή ή ό,τι άλλο) με εύκολο τρόπο, αλλά και όχι μόνο αυτό. Μας βοηθάει να βρούμε γενικά απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις μας (ή τουλάχιστον αυτό υποτίθεται πως κάνει). Όμως δε μπορούσε σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τη γνωστή μας αναζήτηση που κάνουμε μέσω του browser και μιας διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης (πχ Google). Τώρα πια στο El Capitan, η Apple προσθέτει πολύ μεγαλύτερη λειτουργικότητα στο Spotlight.

Το πρώτο είναι ότι έκανε μια μεγάλη γλωσσική αναβάθμιση, που σημαίνει ότι θα ρωτάμε πια με τον τρόπο που το κάνουμε στον πραγματικό κόσμο. Το επόμενο είναι ότι το Spotlight έγινε πια παράθυρο που μπορούμε να μεταφέρουμε και αλλάζουμε σε μέγεθος όπως θέλουμε. Τέλος, το Spotlight ψάχνει πια σε πολύ περισσότερες πηγές για να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις ερωτήσεις μας όπως, ιστοτόπους με καιρό, χρηματιστήριο, σπορ, λίστες βίντεο και άλλα πολλά. Μετατρέπεται έτσι σε μια πραγματικά δυνατή εφαρμογή υποστήριξης.

Δείτε ακόμη: WWDC 2015: iOS 9, OS X El Capitan, watch OS 2 & Apple Music

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status