Έχει δίκιο ο Tim Cook; "Δεν πρέπει να δίνουμε τα ιδιωτικά μας δεδομένα στην Google"

Έχει δίκιο ο Tim Cook; "Δεν πρέπει να δίνουμε τα ιδιωτικά μας δεδομένα στην Google"
ired.gr

Τα ιδιωτικά μας δεδομένα χρησιμοποιούνται από τη Google και την Αμερικάνικη Κυβέρνηση

Κάθε μας αναζήτηση στο Διαδίκτυο, κάθε μας email, κάθε φωτογραφία που ανεβάζουμε, ελέγχονται και ξεψαχνίζονται για πληροφορίες από μια απρόσωπη οντότητα, και αυτή δεν είναι η CIA - είναι η Google!

Τυπικά θεωρούμε τη Google μια μεγάλη καλόκαρδη εταιρία που με τις έξυπνες υπηρεσίες της προσπαθεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη γνωρίζοντάς μας καλύτερα από ότι γνωρίζουμε εμείς τους εαυτούς μας. Όμως όλες αυτές οι υπέροχες, έξυπνες, δωρεάν υπηρεσίες προσφέρονται σε μια πολύ υψηλή τιμή: τα προσωπικά μας δεδομένα και την ιδιωτικότητά μας. Η Google δε σκανάρει τα δεδομένα μας (email, φωτό, αναζητήσεις κλπ) για να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη και τις υπηρεσίες της εξυπνότερες, αλλά για να μπορεί να πουλήσει εξυπνότερες προσωπικά κατευθυνόμενες διαφημίσεις και να βγάλει περισσότερα χρήματα. Λίγο, λίγο χαρίσαμε τα προσωπικά μας στοιχεία σε μια τεράστια εταιρία και δεν το σκεφτόμαστε καν - πόσο μάλλον να ανησυχούμε - και θα έπρεπε.

Ο CEO (διευθύνων σύμβουλος) της Apple, Tim Cook, πέταξε το γάντι κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Electronic Privacy Information Center’s (EPIC) Champions of Freedom στην Ουάσιγκτον. Πήρε θέση με θάρρος υπέρ του δικαιώματος στην κρυπτογράφηση δεδομένων στο Internet για τον καθένα, ονομάζοντάς το «θεμελιώδες δικαίωμα».

Αν και ο Cook έχει κάνει ξανά δηλώσεις πάνω στην ίδια γραμμή, αυτή τη φορά ύψωσε τους τόνους με το να απορρίψει εταιρίες (λέγε με Google και Facebook) που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες με αντάλλαγμα τα υπέροχα προσωπικά δεδομένα του κάθε χρήστη.

Δείτε ακόμη: CitizenMe: Το app που ελέγχει την ηλεκτρονική σου ταυτότητα

photo 03

Οι δωρεάν υπηρεσίες προσφέρονται με υψηλό κόστος

«Όπως πολλοί από σας, έτσι κι εμείς στην Apple, απορρίπτουμε την ιδέα ότι οι πελάτες μας θα πρέπει να κάνουν ανταλλαγές μεταξύ της ιδιωτικότητας και της ασφάλειάς τους σε αντάλλαγμα δωρεάν υπηρεσιών»

, είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο Cook.

«Μπορούμε και πρέπει να σας τα παρέχουμε (ιδιωτικότητα και ασφάλεια) σε ίσα ποσά. 

Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι έχουν θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτικότητα.

Οι Αμερικανοί το απαιτούν, το σύνταγμα το απαιτεί, η ηθική το απαιτεί.»

Είπε ακόμη ότι η Apple βασίζεται στο να πουλά ποιοτικά προϊόντα σε καθαρό χρηματικό αντίτιμο, χωρίς άλλα ανταλλάγματα, σε αντίθεση με άλλες επιτυχημένες εταιρίες (εννοώντας τις Google και Facebook), που έχτισαν την επιτυχία τους με το να αποκοιμίζουν τους πελάτες τους όσον αφορά τη σπουδαιότητα των προσωπικών τους δεδομένων.

«Κάνουν ανασκαφές στην προσωπική σας ζωή και το ξεπουλάνε. Πιστεύουμε πως αυτό είναι λάθος. Και δε θέλουμε να γίνει έτσι η Apple. Δεν πιστεύουμε ότι θα έπρεπε ποτέ να ανταλλάξετε την προσωπική σας ζωή με κάτι που φαίνεται δωρεάν, αλλά τελικά στοιχίζει πάρα πολύ. Και αυτό γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο τώρα που αρχίζουν πια να αποθηκεύονται δεδομένα για την υγεία μας, τα οικονομικά μας, τα σπίτια μας στις διάφορες συσκευές μας.»

Έφερε σαν παράδειγμα την υπηρεσία της Apple για πληρωμές μέσω κινητού (Apple Pay), που δεν κρατάει κανένα δεδομένο όσον αφορά το χρήστη και τις αγορές του για να μπορεί να πουλάει στοχευμένες διαφημίσεις. Και πάνω σ’ αυτό είπε ότι θα πρέπει να προσέχουν οι χρήστες κάθε άλλη περίπτωση όπου τους προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες με αντάλλαγμα τα δεδομένα τους.

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »