Η Samsung έχει πρόβλημα ασφαλείας

Η Samsung έχει πρόβλημα ασφαλείας
ired.gr

Η Samsung υπόσχεται να διορθώσει το πρόβλημα ασφαλείας με το πληκτρολόγιο τις επόμενες μέρες.

Αν έχετε ένα τηλέφωνο της Samsung, μπορεί να είστε ανοιχτοί σε απειλές κλοπής δεδομένων και υποκλοπής συνομιλιών χάρη σε μια εφαρμογή πληκτρολογίου - το Swift - που έρχεται προ-εγκατεστημένη στη συσκευή σας.

Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε από τον Ryan Welton της εταιρίας που ειδικεύεται στην ασφάλεια κινητών, NowSecure. Το θέμα είναι η προ-εγκατεστημένη εφαρμογή πληκτρολογίου - Swift - που ψάχνει για πακέτα γλωσσών και αναβαθμίσεις τους μέσα από μια μη κρυπτογραφημένη σύνδεση. Ο Welton ανακάλυψε ότι ένας χάκερ μπορεί να δημιουργήσει ένα ψεύτικο proxy server και να στείλει μια παραπλανητική αναβάθμιση, που να περιλαμβάνει κακόβουλο κώδικα, στη συσκευή. Ο χάκερ θα μπορούσε έτσι να έχει τον έλεγχο της συσκευής και να υποκλέπτει συνομιλίες, μηνύματα, φωτογραφίες, δεδομένα ή ακόμη και να εγκαταστήσει άλλες κακόβουλες εφαρμογές.

ired samsung security problems 01

Δείτε ακόμη: iPhone 6 Plus vs Samsung Galaxy Note 4 - Τιτανομαχία

Το πρόβλημα δεν είναι το SwiftKey

Μετά τη χθεσινή αναφορά, η SwiftKey ανακοίνωσε τα εξής:

"Έχουμε δει αναφορές για ένα κενό ασφαλείας όσον αφορά το πληκτρολόγιο που έρχεται προ-εγκατεστημένο στις συσκευές της Samsung και χρησιμοποιεί το SwiftKey SDK. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το SwiftKey Keyboard που παρέχεται μέσω του Google Play ή του Apple App Store δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τέτοιες αναφορές και τις διερευνούμε περαιτέρω."

ired samsung security problems 02

Όπως φαίνεται, η SwiftKey απλώς παρέχει την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο σύστημα πρόγνωσης λέξεων για το πληκτρολόγιο της Samsung. Ατυχώς, ο τρόπος που η Samsung ενσωμάτωσε αυτή την τεχνολογία στο πληκτρολόγιό της είναι που δημιούργησε το το κενό ασφαλείας και οι χρήστες της εφαρμογής σε μη-Samsung συσκευές δε χρειάζεται να ανησυχούν.

Δείτε ακόμη: Η Samsung κολακεύει την Apple αλλά σκοτώνει την πρωτοτυπία της

Η Samsung θα παρουσιάσει αναβάθμιση επιδιόρθωσης μέσω του Samsung Knox

Η χθεσινή αναφορά έδειξε ότι οι διάφοροι πάροχοι θα έπρεπε να ετοιμάσουν αναβαθμίσεις ασφαλείας για να διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά, όπως φαίνεται, η Samsung μπορεί να το κάνει αυτό πολύ συντομότερα μέσω του Samsung Knox.

"Η Samsung παίρνει τις απειλές ασφαλείας πολύ σοβαρά. Είμαστε ενήμεροι για το πρόσφατο πρόβλημα που αναφέρθηκε από διάφορες πηγές και θα παρέχουμε πολύ σύντομα την επίλυσή του με τον καλύτερο τρόπο", είπε ένας από τους εκπροσώπους της εταιρίας. "Το Samsung Knox έχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσει και να διορθώσει το κενό ασφαλείας ασύρματα, προκειμένου να ακυρώσει οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργήθηκε. Οι αναβαθμίσεις θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε μερικές μέρες. Επιπρόσθετα, συνεργαζόμαστε με τη SwiftKey προκειμένου να προλάβουμε μελλοντικά προβλήματα."

Αυτά είναι πολύ καλά νέα, αλλά αναρωτιόμαστε γιατί η Samsung δε φρόντισε για κάτι τόσο σοβαρό νωρίτερα.

Δείτε ακόμη: Άνοδος για το iPhone, πτώση για την Samsung