Οι μπαταρίες και τα προβλήματά τους.

Οι μπαταρίες και τα προβλήματά τους.
ired.gr

Γιατί οι μπαταρίες έχουν προβλήματα και ποιες νέες τεχνολογίες θα τα διορθώσουν.

Η πρόσφατη μόδα και η αυξημένη ζήτηση για εξωτερικές μπαταρίες δείχνει πόσο πολύ οι χρήστες των διαφόρων ηλεκτρονικών gadgets έχουν ανάγκη οι συσκευές τους να μένουν φορτισμένες για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα γίνεται και πόσο μεγάλη είναι αυτή η ανάγκη. Μια έρευνα που έγινε το 2012, έδειξε ότι ο χρόνος ζωής της μπαταρίας ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά που προκαλούσε τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια μεταξύ των χρηστών. Και κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να άλλαξε δεδομένου ότι το μέσο smartphone αντέχει το πολύ 8 ώρες περιήγησης στο διαδίκτυο πριν ... ξεψυχήσει ηρωικά.

ired tech news batery 01

Αρχικά, αυτό μοιάζει με φταίξιμο των κατασκευαστών smartphone. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτές επιλέγουν τι μπαταρίες θα βάλουν στις συσκευές τους. Η αλήθεια όμως είναι πιο πολύπλοκη: το γεγονός είναι ότι οι μπαταρίες λιθίου ελάχιστα έχουν αλλάξει από τότε που πρωτο-εμφανίστηκαν πριν από 23 χρόνια. Αυτή η μακρόχρονη στατική κατάσταση έχει υποχρεώσει τις εταιρίες να συμβιβάσουν το μέγεθος των μπαταριών, των συσκευών ή και των δύο. Ή θα έχει κανείς κομψό τηλέφωνο, ή θα έχει δυνατή μπαταρία.

Έτσι, πώς φτάσαμε ακριβώς σ' αυτό το σημείο και πού πηγαίνουμε; Βελτιωμένες μπαταρίες βρίσκονται καθ' οδόν, αλλά θα εμφανιστούν ποτέ στην αγορά; Υπάρχουν νέες τεχνολογίες που θα μας απελευθερώσουν από τις παλαιωμένες μπαταρίες λιθίου και θα υπάρξουν λύσεις στο μεταξύ που να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη μαζί τους. Αυτό προσπαθούμε να δούμε σ' αυτό το άρθρο μας.

Δείτε ακόμη: iOS 8 - Ποιες εφαρμογές καταναλώνουν την μπαταρία σου;

Πώς λειτουργούν οι μπαταρίες

Οι πρώτες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου είχαν ... εκρηκτική προσωπικότητα (στην κυριολεξία έσκαγαν στα μούτρα σου). Οι εταιρίες Sony και Asashi Kasei (εταιρία χημικών) το έμαθαν αυτό με το δύσκολο τρόπο όταν, το 1991, μια από τις πρώτες τους μπαταρίες λιθίου έσκασε και δημιούργησε εγκαύματα στο πρόσωπο ενός χρήστη κινητού.

Αυτό όμως δε σταμάτησε τις μπαταρίες λιθίου από του να γίνουν οι μόνες μπαταρίες των σύγχρονων συσκευών. Ο λόγος; Έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα στο μέγεθός τους από οποιαδήποτε άλλη λύση και είναι ουσιαστικά χωρίς ανάγκη συντήρησης. Σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες, δεν απαιτούν εκφόρτιση δεν παρουσιάζουν φαινόμενο "μνήμης", δεν έχουν οξείδωση και περιέχουν πολύ λιγότερα τοξικά από άλλες. Με απλά λόγια, είναι η καλύτερή μας λύση για την ώρα.

Όμως, όσον αφορά το λόγο μεγέθους προς χωρητικότητα, τα πράγματα είναι δύσκολα. Για παράδειγμα το Nokia Lumia 1520 αντέχει 107 ώρες με μία φόρτιση κι έχει μέγεθος 6,4 ίντσες. Το ίδιο και το Huawei Ascend Mate2 4G με 6,34 ίντσες. Το μόνο μικρότερο smartphone που αντέχει παρόμοια διάρκεια χρήσης (101 ώρες) είναι το Xperia Z3 Compact που όμως προσφέρει οθόνη ανάλυσης 720p για να το επιτύχει, κάτι απαράδεκτο για μια συσκευή των 600€.

Το πραγματικά απογοητευτικό όμως είναι ότι, ακόμη κι αυτές οι μεγάλες μπαταρίες, δεν αντέχουν για πολύ. Η Apple λέει ότι η μπαταρία ενός iPhone θα πέσει στα 80% της χωρητικότητάς της στις 500 φορτίσεις, που σημαίνει ότι, αν φορτίζουμε τη συσκευή μια φορά τη μέρα, αυτό θα συμβεί στον ενάμιση χρόνο χρήσης.

Πέρα από αυτά, υπάρχει και το θέμα της ασφάλειας. Οι μπαταρίες λιθίου του σήμερα, μπορεί να μην είναι οι επικίνδυνες μπαταρίες του χθες, αλλά και πάλι η άσοφη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε βραχυκυκλώματα, αποσύνθεση ή έκλυση επικίνδυνων αερίων. Δείτε το παρακάτω βίντεο που δείχνει παραστατικά τους κινδύνους.

Με βάση όλα αυτά, είναι πια ανάγκη για νέες τεχνολογίες στον τομέα της μπαταρίας να εμφανιστούν και να διορθώσουν τα προβλήματα.

Δείτε ακόμη: iOS 8 - iPhone: Δοκιμή μπαταρίας (και λύση σε περίπτωση υπερκατανάλωσης)

Οι μπαταρίες του μέλλοντος έρχονται αργά

ired tech news batery 02

Μερικές τεχνολογίες του μέλλοντος, έρχονται από ιδέες του παρελθόντος. Για παράδειγμα η έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Stanford που οδήγησε στην απομόνωση της ανόδου στις μπαταρίες λιθίου με στρώμα από μόρια άνθρακα. Έτσι αυξήθηκε στο διπλάσιο ή και τριπλάσιο ο χρόνος ζωής των μπαταριών.

Μια μπαταρία καθαρού λιθίου είναι ο σίγουρος απόγονος των μπαταριών του σήμερα. Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην παραγωγή. Θα πρέπει η απόδοση μιας τέτοιας κατασκευής να φτάσει σε ένα σταθερό 99.9% για να μπει στη μαζική παραγωγή και, ακόμη και τότε, η πολυπλοκότητα κατασκευής της θα ανεβάσει το κόστος πολύ ψηλά.

Γι' αυτό οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια στράφηκαν στην άμμο. Συνέλεξαν κόκκους με μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλαζία, τους ανέμειξαν με αλάτι και μαγνήσιο και τελικά τους θέρμαναν ώστε να αφαιρεθεί το οξυγόνο και να παράγουν καθαρή σιλικόνη. Το τελικό προϊόν έχει τη διπλάσια ή τριπλάσια χωρητικότητα των σημερινών μπαταριών.

Όμως οι μπαταρίες άμμου, δεν είναι έτοιμες για κατασκευή ακόμη. Οι ερευνητές πρέπει να βρουν τρόπο να παράγουν μπαταρίες σιλικόνης σε διάφορα μεγέθη. Η μεγαλύτερη μπαταρία που έχουν καταφέρει να φτιάξουν είναι στο μέγεθος μικρού νομίσματος.

Η ανάγκη ωστόσο για αποτελεσματικότητα είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι εταιρίες hardware και software να αναπτύξουν πλάγιους τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έντονη ανάγκη για μεγαλύτερο χρόνο ζωής στις συσκευές μας.