Μαγνητικά πεδία και smartphone-σκληροί δίσκοι

Μαγνητικά πεδία και smartphone-σκληροί δίσκοι
ired.gr

Μπορεί ένας μαγνήτης να καταστρέψει ένα smartphone ή ένα σκληρό δίσκο;

Πολλοί άνθρωποι "τρελαίνονται" όταν ένας μαγνήτης πλησιάσει τα ηλεκτρονικά τους εξαρτήματα. Σκέφτονται ότι τα αρχεία θα εξαφανιστούν από τους δίσκους τους, οι οθόνες τους θα παραμορφωθούν για πάντα, το κινητό τους θα καταστραφεί και δε θα ξαναλειτουργήσει κλπ.

Όμως το ερώτημα τελικά είναι κατά πόσον κάτι τέτοιο αληθεύει. Πράγματι αποτελούν απειλή για τα ηλεκτρονικά μας οι μαγνήτες (και τα ισχυρά μαγνητικά πεδία γενικώς) και από πού μας ήλθε μια τέτοια ιδέα. Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά συμβαίνει.

ired iphone magnet 01

Είναι αλήθεια ότι η άποψη ήλθε από την εποχή των παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών όπως οι οθόνες CRT, πχ, που ήταν ευάλωτες στα μαγνητικά πεδία, οι κασέτες των κασετοφώνων και βίντεο που σβήνονταν από αυτά και άλλα πολλά. Όμως οι καινούριες οθόνες τηλεοράσεων και μόνιτορ που είναι LCD, TFT, OLED κλπ δεν επηρεάζονται από μαγνητικά πεδία.

Και γενικώς τα περισσότερα μοντέρνα ηλεκτρονικά, όπως τα smartphone, δε θα επηρεαστούν ούτε θα κινδυνεύσουν από ένα μικρό μαγνήτη. Όμως αυτό ήταν όλο; Λύθηκε το πρόβλημα;

Πώς επηρεάζουν τα smartphone οι μαγνήτες

Η πλειοψηφία των μαγνητών που κυκλοφορεί στην αγορά και που θα συναντήσουμε στην καθημερινότητά μας, δεν θα επηρεάσουν το κινητό μας. Στην πραγματικότητα μέσα στις ίδιες τις συσκευές υπάρχουν μικροί μαγνήτες που επιτελούν διάφορες εργασίες όπως για παράδειγμα το μαγνητικό επαγωγικό ασύρματο σύστημα φόρτισης του νέου Apple Watch.

Πριν όμως πηδήξουμε από τη χαρά μας για το καλό νέο, καλό θα είναι να υπολογίσουμε κάτι άλλο. Ένα μαγνητικό πεδίο μπορεί να παρεμβληθεί στη λειτουργία της ψηφιακής πυξίδας και του μαγνητόμετρου ενός κινητού (όπως το iPhone) και αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ότι ακούγεται.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι ότι η πυξίδα θα πάψει να δείχνει σωστά και μάλιστα, αν το πεδίο είναι ισχυρό, μπορεί να δημιουργηθεί μόνιμος μαγνητισμός σε κάποιο ατσάλινο τμήμα του κινητού με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί σαν ασθενής μαγνήτης που θα δημιουργεί συνεχή προβλήματα στις ενδείξεις του smartphone. Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά είναι μεγαλύτερη απ' ότι φανταζόμαστε, καθώς το κινητό παύει πια να είναι αξιόπιστο σε κάποιες ενδείξεις του και ο απομαγνητισμός του μπορεί να πάρει καιρό ή να μην γίνει ποτέ.

Κι αν νομίζετε ότι αυτό δεν είναι τόσο τρομερό γιατί ποτέ δε χρησιμοποιείτε την πυξίδα, αυτό δε σημαίνει ότι άλλες εφαρμογές δε στηρίζονται στις ενδείξεις της. Για παράδειγμα το Google Maps χρησιμοποιεί την πυξίδα για να καταλάβει προς τα πού κινούμαστε και διάφορα παιχνίδια επίσης κάνουν το ίδιο.

Αυτό είναι κάτι που η Apple έχει λάβει υπόψιν στις οδηγίες της για τους κατασκευαστές θηκών όπου υπάρχουν τμήματα που αναφέρονται στις μαγνητικές παρεμβολές όπου υπάρχει η οδηγία: "Η Apple συμβουλεύει να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών ή μαγνητικών υλικών στις θήκες."

Οι κατασκευαστές πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι θήκες τους δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία της μαγνητικής πυξίδας. Για το iPhone 6+ μάλιστα, υπάρχει ειδική οδηγία ώστε να μην επηρεάζεται η αυτόματη εστίαση της οπίσθιας κάμερας με τον οπτικό σταθεροποιητή.

Αν και δε θα καταστρέψουν το κινητό μας λοιπόν, οι μαγνήτες, μπορούν ωστόσο να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα σε σημαντικά μέρη του.