Animated GIFs στο Facebook!

Animated GIFs στο Facebook!
ired.gr

Επιτέλους το Facebook δέχεται Animated GIFs και σταματάει η στατικότητα των φωτογραφιών.

Οπαδοί του Facebook χαρείτε! Ήλθε επιτέλους η μέρα που οι ευχές σας και η επιθυμία σας να επικοινωνείτε με τους φίλους σας μέσω Animated GIFs γίνονται πραγματικότητα! Από εδώ και στο εξής ο τοίχος σας δε θα είναι βαρετά γεμάτος με στατικό κείμενο και φωτογραφίες.

Καιρός ήταν. Το Facebook δεν είχε επιτρέψει τη μέχρι τώρα χρήση των GIFs για να μη θυμίζει υπερβολικά το αντίπαλο MySpace. Τελικά επέτρεψε μια μίζερη λύση (μέσω του διαδικτυακού τόπου GIPHY) για να "b" αρχεία GIF πριν από δυο χρόνια, και το Μάρτιο αυτού του έτους, η εταιρία πρόσθεσε επιτέλους την υποστήριξη των GIF και στο Messenger (την εφαρμογή της για κινητά και ταμπλέτες).

Το να φέρει όμως την τεχνολογία αυτή και στην επιτραπέζια πλατφόρμα της, προσέφερε ένα καινούριο κόσμο επικοινωνίας, καθώς οι χρήστες πια δε θα χρησιμοποιούν απλά λέξεις για την επικοινωνία τους, αλλά θα μπορούν να εκφραστούν χρησιμοποιώντας μια σειρά από κινούμενες εικόνες.

giphy

Σημείωση: Animated GIFs - κινούμενες εικόνες που παρουσιάζουν μια επαναλαμβανόμενη κίνηση (looping animation) χωρίς να χρειάζεται να φτιάξουμε βίντεο. Μικρές σε μέγεθος αρχείου (μερικά kb συνήθως) αλλά και με το μειονέκτημα περιορισμένης χρωματικής κλίμακας (256 χρώματα εν σχέση με τα εκατομμύρια χρώματα ενός βίντεο). Προσφέρει όμως το (τεράστιο για το δίκτυο) πλεονέκτημα της ταχύτατης απόκρισης.

Οι χρήστες θα μπορούν να ενσωματώνουν τα GIF στην ενημέρωση της κατάστασής τους με το να προσθέτουν απλά το σύνδεσμο προς το αρχείο. Αυτός ο σύνδεσμος θα μπορεί να είναι οποιουδήποτε είδους. Εννοείται ότι οι σύνδεσμοι θα είναι ελεγχόμενοι για το περιεχόμενό τους (αν είναι ανεπίτρεπτο θα κόβονται), όπως γίνεται και με τις φωτογραφίες αυτή τη στιγμή.

Αφότου ανεβάσουμε ένα αρχείο οι φίλοι μας που θα κοιτούν τον τοίχο μας θα βλέπουν τη λέξη "GIF" με την εικόνα που ποστάραμε περικυκλωμένη από μια οδοντωτή γραμμή. Θα μπορούν να επιλέξουν να πατάνε στη γραμμή όσες φορές θέλουν προκειμένου να δουν το κλιπ όσες φορές θέλουν. Η διαδικασία προβλέπεται να είναι απλή και έξυπνη και για τον αποστολέα και για τον παρατηρητή.

Δυστυχώς όμως, μπορεί να μην έχουμε άμεση πρόσβαση στη δυνατότητα αυτή ακόμη. Όπως με όλες τις νέες δυνατότητες του Facebook, έτσι και η συγκεκριμένη θα επεκτείνεται σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια ενός ακαθόριστου χρονικού διαστήματος.