Εφαρμογές iOS-Android στα Windows;

Εφαρμογές iOS-Android στα Windows;
ired.gr

Μπορούμε να "τρέξουμε" εφαρμογές iOS-Android στα Windows ή όχι;

Παρόλο που πολλές εφαρμογές για iOS υπάρχουν και σε εκδόσεις για Android όπως και για Windows (και αυτό αληθεύει ειδικά για τις εφαρμογές από μεγάλες εταιρίες, είτε λογισμικού, είτε παιχνιδιών), πολύ περισσότερες από τις καλύτερες εφαρμογές για κινητά υπάρχουν αποκλειστικά για τον κόσμο του iPhone. Αυτό άραγε σημαίνει ότι οι άλλες πλατφόρμες δε μπορούν να τρέξουν αυτές τις εφαρμογές;

 ired ios apps on android windows 01

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυστυχώς έτσι, αλλά όχι και εντελώς. Αν και η χρήση εφαρμογών για iOS είναι πάρα πολύ δύσκολη σε άλλες πλατφόρμες (αν δεν έχουν ξαναγραφτεί γι' αυτές), υπάρχουν κάποιες (πολύ περιορισμένες είναι η αλήθεια) επιλογές γι' αυτούς που είναι πραγματικά αποφασισμένοι.

Γιατί είναι δύσκολο

Το να τρέξουμε εφαρμογές που είναι σχεδιασμένες για μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, σε μια άλλη, είναι μια σοβαρή πρόκληση. Και αυτό γιατί μια εφαρμογή που σχεδιάστηκε για το iPhone, επί παραδείγματι, θα κάνει κλήσεις στις ειδικές ρουτίνες που αφορούν το λογισμικό, αλλά και το υλικό (hardware) της συγκεκριμένης συσκευής. Και το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Android και σ' αυτή των Windows.

Για την ακρίβεια, έχουμε να κάνουμε με τρεις γενικές κατηγορίες: την αρχιτεκτονική του υλικού, τις ιδιότητες του υλικού και τις ιδιότητες του λογισμικού.

  • Αρχιτεκτονική υλικού: Όταν ένας κατασκευαστής λογισμικού σχεδιάζει και υλοποιεί μια εφαρμογή, το κάνει με σκοπό αυτή να λειτουργήσει σε συγκεκριμένο υλικό. Για παράδειγμα, μπορεί να υποστηρίζει ένα συγκεκριμένο επεξεργαστή και χωρίς αυτόν να μην τρέχει.
  • Ιδιότητες υλικού: Μερικές εφαρμογές προσφέρουν κάποιες δυνατότητες που αντιστοιχούν στις δυνατότητες συγκεκριμένων υποσυστημάτων μιας συσκευής. Σκεφθείτε, για παράδειγμα, το σαρωτή δαχτυλικού αποτυπώματος στο iPhone 6 ή το συνεπεξεργαστή κίνησης Μ8. Αν μια εφαρμογή απαιτεί τη χρήση τους για να τρέξει, τότε δε μπορεί να τρέξει σε συσκευές που δεν τα έχουν.
  • Ιδιότητες λογισμικού: Αυτό είναι παρόμοιο με το παραπάνω, αλλά έχει να κάνει με το λογισμικό (κυρίως το λειτουργικό) μιας συσκευής. Αν μια εφαρμογή χρειάζεται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του λειτουργικού για να τρέξει, όπως τα widgets του iOS 8 ή την υποστήριξη iCloud, τότε δε μπορεί να τρέξει σε άλλο λειτουργικό που δεν τα υποστηρίζει.

Οι πιο πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διάφορες λύσεις για να παρακάμψουν αυτά τα προβλήματα, δημιουργώντας ξεχωριστές εκδόσεις των εφαρμογών τους για iOS-Android-Windows. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη λύση. Υπάρχει μια μεγάλη παράδοση στους προσομοιωτές (emulators), στα PC ειδικά, που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε το εικονικό περιβάλλον μιας συσκευής μέσα σε μια άλλη και εκεί να τρέξουμε τις εφαρμογές της.

Ένα καλό τέτοιο παράδειγμα είναι στα Mac το Parallels Desktop που μας επιτρέπει να τρέξουμε τα Windows, το Android, το Linux, το Chrome OS και τις εφαρμογές τους μέσα σε ένα Mac.

Εννοείται ότι η τεχνική της προσομοίωσης είναι βραδύτερη σε εκτέλεση εφαρμογών απ' ότι η πραγματική αντίστοιχη συσκευή με το λειτουργικό της, αλλά τουλάχιστον έχουμε μια λύση.

Ερχόμαστε λοιπόν στο ακανθώδες ερώτημα: "Μπορούμε να κάνουμε το iOS να τρέξει σε άλλες συσκευές;"

Πρώτα στο Android

ired ios apps on android windows 02

Για την ώρα δεν υπάρχει λύση. Οι διαφορές στην αρχιτεκτονική (υλικού και λογισμικού) είναι πολύ μεγαλύτερες από τις εταιρίες που φτιάχνουν τις συσκευές και τους ανθρώπους που τα αγοράζουν. Από τεχνολογικής σκοπιάς είναι πολύ διαφορετικά. Σαν αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν και πολλοί τρόποι για να τρέξουμε μια εφαρμογή για iOS στο Android αλλά υπάρχει μια επιλογή.

Μια ομάδα φοιτητών προγραμματιστών στο Πανεπιστήμιο Columbia δημιούργησε ένα προγραμματιστικό εργαλείο, το Cycada που επιτρέπει σε εφαρμογές iOS να τρέχουν στο Android. Το μειονέκτημα: δεν είναι ακόμη διαθέσιμο δημόσια.

Πιθανώς αυτό να αλλάξει, ή ίσως η εργασία τους να οδηγήσει σε άλλα πιο εξελιγμένα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προς το παρόν αναμένουμε με αγωνία.

Τι γίνεται στα Windows;

ired ios apps on android windows 03

Υπάρχει ένας προσομοιωτής iOS για Windows 7 και άνω που ονομάζεται iPadian (τι πρωτότυπο!). Υπάρχουν βέβαια κάποιοι περιορισμοί στο εργαλείο αυτό - π.χ. δε μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο AppStore με αυτό, οι εφαρμογές πρέπει να είναι συμβατές με αυτό (και λίγες είναι), αλλά κάποιες τελικά τρέχουν στο PC (και ίσως στο μέλλον να εξαπλωθεί η χρήση και η συμβατότητά του).

Προσοχή: έχουν υπάρξει αναφορές για malware που εγκαταστάθηκε μαζί με το iPadian, οπότε προχωρήστε με προσοχή.

Μια νέα ανακοίνωση της Microsoft πρόσθεσε κάποιες ελπίδες στο θέμα: στα Windows 10, η Microsoft πρόσθεσε εργαλεία για την εύκολη μεταφορά των εφαρμογών για iOS στο περιβάλλον των Windows. Στο παρελθόν κάτι τέτοιο σήμαινε την εκ νέου δημιουργία της εφαρμογής για τα Windows. Τώρα όμως, αυτό προβλέπεται να αλλάξει.

Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι θα κατεβάζουμε μια εφαρμογή από το AppStore και θα τρέχει στα Windows, αλλά σημαίνει ότι θα είναι πια πολύ ευκολότερο να εμφανιστούν πολλές εφαρμογές του iPhone με τις αντίστοιχες τους στα Windows.

Εφαρμογές Android στα Windows;

Εδώ έχουμε αρκετά περισσότερες επιλογές. Αν και οι αντίστοιχοι προσομοιωτές για Android έχουν κι αυτοί τα θεματάκια τους όσον αφορά τη συμβατότητα, τα πράγματα είναι εμφανώς καλύτερα. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω εφαρμογές:

  • BlueStacks AppPlayer
  • YouWave