Mac OS X 10.11: Μια πρώτη εκτίμηση των νέων χαρακτηριστικών που αναμένουμε

Mac OS X 10.11: Μια πρώτη εκτίμηση των νέων χαρακτηριστικών που αναμένουμε
ired.gr

Δείτε τις εκτιμήσεις μας για τα χαρακτηριστικά του επερχόμενου OS X 10.11

Σε λίγες ημέρες η Apple, πρόκειται να ανακοινώσει τις αλλαγές και τις προσθήκες της επόμενης έκδοσης OS X. Ήδη έχουν πλημμυρίσει το διαδίκτυο φήμες, για τα πιθανά νέα χαρακτηριστικά που πρόκειται να εφαρμοστούν στον διάδοχο του OS X Yosemite. Εμείς συγκεντρώσαμε τα περισσότερα από αυτά και σας τα παραθέτουμε σχεδόν επιγραμματικά, για το τι αναμένεται να προσφέρει το επερχόμενο λογισμικό OS X 10.11, όταν με το καλό κυκλοφορήσει.

Κάθε φορά που θα επιβεβαιώνουμε κάποιο χαρακτηριστικό, θα ανατρέχουμε να ενημερώνουμε την παρούσα ανάρτηση. Ελπίζουμε να μην μας διαψεύσει η Apple. Εάν η εταιρεία κινηθεί παραδοσιακά, στο Παγκόσμιο συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC), θα διαθέσει μετά το πέρας των ανακοινώσεων, μία beta έκδοση του αναβαθμισμένου λογισμικού, ώστε να δημιουργήσουμε μία λίστα με τα πραγματικά χαρακτηριστικά του OS X 10.11.

Μέχρι να μάθουμε την επόμενη τοποθεσία που θα χρησιμοποιήσει ως όνομα για τον διάδοχο του OS X Yosemite, θα αναφερόμαστε στο επερχόμενο λογισμικό με την ονομασία "OS X 10.11". H ιστοσελίδα Macworld, πιθανολογεί τοποθεσίες όπως, Mojave, Sequoia και Tahoe. Mojave (προφανώς προφέρεται Ma-Harvey) φαίνεται να είναι το όνομα της επιλογής που προτείνει.

Διαβάστε επίσης: Επιδιόρθωση της βιβλιοθήκης φωτογραφιών

Η νέα αυτή έκδοση δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα νωρίτερα από το Φθινόπωρο, αλλά όπως προείπαμε η Apple προσφέρει μία προεπισκόπηση, στο World Developers Conference, τον Ιούνιο. Ανέκαθεν διατίθεται μία δοκιμαστική έκδοση, κι ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι μία beta public, για την κοινότητα των beta testers. Η τελική έκδοση αναμένεται προς το τέλος του Οκτώβρη, με βάση την ακολουθία των τελευταίων ετών. Η νέα έκδοση θα διατεθεί μέσα από το Mac App Store, και θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες, δωρεάν.

ired tech news mac update 01

Προεπισκόπηση OS X 10.11 - Σχεδιασμός

Με δεδομένο πως το λογισμικό Yosemite, ήταν μία τεράστια αλλαγή από πλευράς εμφάνισης, δεν αναμένουμε νέο επαναχεδιασμό. Αυτό που διαβάσαμε είναι για την προθήκη μίας νέας γραμματοσειράς "San Francisco", η οποία χρησιμοποιήθηκε στο Apple Watch, κι αναμένεται να τη δούμε και στο λογισμικό OS X 10.11. Φήμες αναφέρουν πως η νέα γραμματοσειρά θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα Helvetica Neue, σαν γραμματοσειρά συστήματος.

Η αλήθεια είναι πως η είδηση αυτή μας έκανε να ανησυχήσουμε για το κατά πόσο, μία γραμματοσειρά η οποία έχει επιλεγεί για το Apple Watch, θα είναι ευανάγνωστη σε μία υψηλής ανάλυσης οθόνη. Η ανησυχία φαίνεται να συνυπάρχει και στους μηχανικούς της Apple η οποία δεν συμφωνούν καθώς φοβούνται πως δεν θα εμφανίζεται σωστά, σε οθόνες μη Retina.

Προεπισκόπηση OS X 10.11 - Σταθερότητα

Εδώ επικρατεί η άποψη πως ο κύριος στόχος του λογισμικού OS X 10.11 θα είναι η σταθερότητα κι όχι τόσο τα νέα χαρακτηριστικά. Κάποιοι την παρομοιάζουν με την πάλαι ποτέ ενημέρωση με τίτλο Snow Leopard, η οποία αναπτύχθηκε με έμφαση στη σταθερότητα και την ποιότητα. Δεδομένων αρκετών προβλημάτων και σφαλμάτων τα οποία μαστίζουν από την έναρξή του, το λογισμικό Yosemite, πιστεύουμε πως μία τέτοια απόφαση είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Ελπίζουμε η Apple να επιλύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες στο υπάρχον λογισμικό. Συγκεκριμένα σημαντικό είναι το πρόβλημα ορισμένων χρηστών με τη σύνδεση Wi-Fi, καθώς δεν κατάφεραν να κατεβάσουν νεότερες εκδόσεις οι οποίες διορθώνουν το πρόβλημα, λόγω του ότι δεν μπορούσαν να συνδεθούν στο διαδίκτυο.

Προεπισκόπηση OS X 10.11 - Ασφάλεια

Κάνοντας λόγο γα τη σύνδεση Wi-Fi, να αναφέρουμε πως η Apple αναπτύσσει ένα νέο χαρακτηριστικό, αποκαλούμενο Trusted Wi-Fi κι αναμένεται να το δούμε σε επόμενη αναβάθμιση. Η αξιοπιστία της σύνδεσης Wi-Fi, θα επιτρέψει στους υπολογιστές Mac, καθώς και στις iOS συσκευές, να συνδέονται σε αξιόπιστα routers χωρίς την ανάγκη ύπαρξης άλλων μέτρων ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: 20 πράγματα που μπορείτε να κάνετε ευκολότερα σε έναν υπολογιστή Mac από ό,τι σε ένα PC

Εάν συνδεθείτε σε ένα μη αξιόπιστο router, τότε τα δεδομένα σας, θα μεταβάλλονται σε κρυπτογραφημένα. Η Apple κάνει επανειλημμένες δοκιμές, προκειμένου να εξετάσει τη λειτουργία των εφαρμογών της και εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών, όταν αυτό το χαρακτηριστικό είναι ενεργό, κάτι που ακούγεται λογικό. Επίσης στον τομέα ασφάλεια, η Apple εργάζεται πάνω σε ένα νέο σύστημα ασφαλείας kernel-level, το οποίο αποκαλεί "rootless".

ired tech news mac update 02

Είναι σχεδιασμένο για τον περιορισμό κακόβουλου λογισμικού, προστατεύοντας τα δεδομένα σας από την πρόσβαση μη εγκεκριμένων χρηστών στα προστατευμένα αρχεία σας. Τέλος φημολογείται η ύπαρξη ενός ακόμη χαρακτηριστικού ασφαλείας με τίτλο iCloud Drive file encryption, για εφαρμογές.

Εάν η Apple δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην σταθερότητα και την ασφάλεια, ενδεχομένως κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά να προγραμματιστούν να εισαχθούν στο λογισμικό στην επόμενη αναβάθμιση, το 2016.

Προεπισκόπηση OS X 10.11 - iCloud Drive update

Υπάρχουν κάποιες αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο παρασκήνιο κι αφορούν τον τρόπο προστασίας των δεδομένων σας, καθώς και βελτιώσεις συγχρονισμού και ταχύτητας. Η Apple φέρεται να μετακινεί κάποιες IMAP-based εφαρμογές, στο iCloud Drive. Τέτοιου είδους εφαρμογές είναι οι σημειώσεις, υπενθυμίσεις, και το ημερολόγιο, οι οποίες σήμερα χρησιμοποιούν IMAP-based, η οποία βασίζεται στο παρασκήνιο, για τον συγχρονισμό περιεχομένου.

Προωθώντας όλες αυτές τις εφαρμογές στο iCloud Drive, θα επιτρέψει στην Apple να βελτιώσει την επικοινωνία και να προσφέρει ταχύτερο συγχρονισμό μεταξύ των εφαρμογών. Βελτίωση θα υπάρξει και στην ασφάλεια καθώς η εταιρεία αναμένεται να προσφέρει κρυπτογράφηση end-to-end, για τα δεδομένα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η μετακίνηση αυτή των IMAP στο iCloud Drive, δεν θα επηρεάσει τη διαχείριση από τους χρήστες, καθώς οι αναφορές δείχνουν την ύπαρξη ενός μόνο παραθύρου διαλόγου για την εισαγωγή δεδομένων.

Επίσης αναφέρεται πως γι' αυτόν τον σκοπό η Apple έχει αναβαθμίσει τους servers της υπηρεσίας iCloud Drive, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση χρήσης. Ευελπιστούμε πως μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει τέλος στις συχνές διακοπές του iCloud.

Προεπισκόπηση OS X 11 - Κέντρο Ελέγχου

Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή που αναμένεται στο λογισμικό OS X 10.11 σε ό,τι αφορά τους χρήστες, θα είναι η προσθήκη της ενότητας "Κέντρο Ελέγχου OS X". Eίναι μία από τις λειτουργίες που περιμέναμε με την έλευση του OS X Yosemite, καθώς είχε θεαθεί στον κώδικα των πρώτων εκδόσεων του λογισμικού. Φαίνεται λοιπόν πως το Κέντρο Ελέγχου μπορεί να βρει επιτέλους το δρόμο του για το λογισμικό, στη επόμενη αναβάθμισή του.

ired tech news mac update 03

Αναμένεται να είναι κάτι σαν το Mac menu bar, συμπεριλαμβανομένου των εργαλείων ελέγχου μουσικής Wi-Fi, Bluetooth καθώς κι άλλων χαρακτηριστικών παρόμοιων με το Κέντρο Ελέγχου του λειτουργικού iOS, όπως η πρόσβαση στη λειτουργία "Μην ενοχλείτε". Πιθανολογούμε πως το Κέντρο Ελέγχου θα εμφανίζεται με τη μορφή παραθύρου, από την αριστερή πλευρά της οθόνης του υπολογιστή σας, Mac.

Διαβάστε επίσης: Typinator: ένα πρόγραμμα θησαυρός

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »