Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μπαταρία του iPhone (και για κάθε μπαταρία Li-Po)

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μπαταρία του iPhone (και για κάθε μπαταρία Li-Po)
ired.gr

Απλές συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση της μπαταρίας του iPhone.

Οι μπαταρίες λιθίου, αποτελούν αναπόσπαστο εξάρτημα της συσκευή σας iPhone και θα πρέπει και αυτή να απολαμβάνει την φροντίδα σας. Η τεχνολογία σε αυτό το κομμάτι προχωρά με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες αιχμής.

Στο διαδίκτυο αναρτώνται καθημερινά εκατοντάδες πληροφορίες σχετικές με τη σωστή χρήση και συντήρηση του ενσωματωμένου συσσωρευτή της συσκευή σας, οι οποίες πολλές από αυτές περιέχουν ανακρίβειες. Σκοπό μας είναι σε αυτή την ανάρτηση να αποσαφηνίσουμε λίγο την κατάσταση.

Πολλές δε οδηγίες, προέρχονται από συστάσεις για μπαταρίες παλαιότερης τεχνολογίας και είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για της νεότερης τεχνολογίας μπαταρίες που συναντάμε σε όλα τα iPhone - iPad. Μπορούμε να αναφέρουμε για παράδειγμα τις μπαταρίες ιόντων νικελίου - καδμίου οι οποίες απαιτείται πρώτα να αποφορτιστούν πλήρως και στη συνέχεια να επαναφορτιστούν ξανά.

Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για βελτιωμένη διάρκεια μπαταρίας - iPhone με iOS 8

Απαραίτητες οι μικροφορτίσεις

ired technology battery life 01

Όπως προείπαμε στους παλαιότερης τεχνολογίας συσσωρευτές, NICD και NIMH, απαραίτητη προϋπόθεση για φόρτιση, ήταν η πλήρης αποφόρτισή τους (100% > 0%), προκειμένου να διατηρήσουν την χωρητικότητά τους στο μέγιστο. Οι τελευταίες συσκευές smartphone, συμπεριλαμβανoμένων και των iPhone - iPad, τροφοδοτούνται από μία μπαταρία λιθίου, με εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.

Στην ουσία η πλήρης αποφόρτιση μιας μπαταρίας λιθίου, δεν επιδρά ευεργετικά στη διάρκεια ζωής της. Θα πρέπει να σας γίνει συνήθεια η συχνή τοποθέτηση της συσκευή σας για φόρτιση μεταξύ 30% - 70% στο διάστημα, όπως λέμε, της ταχείας φόρτισης. (έως 80% ταχεία φόρτιση). Το ιδανικό θα είναι σε καμία περίπτωση ή τουλάχιστον σπανίως, να αφήνετε τη συσκευή σας να αποφορτίζεται σε ποσοστό κάτω του 10%. Εδώ σημειώστε το εξής:

Εάν φορτίσετε τη συσκευή έως ποσοστό 50% μετά αποφορτιστεί και στη συνέχεια φορτιστεί και πάλι έως το 50%, υπολογίζεται ως ένας πλήρης κύκλος φόρτισης.

Η διαδικασία μικροφορτίσεων, ενδέχεται να εμφανίσει ένα μικρό πρόβλημα ψευδών προβλέψεων διάρκειας της μπαταρίας σας, κάτι που στο iPhone δεν μας επηρεάζει. Εάν θέλετε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα, μπορείτε μία φορά το μήνα να προχωράτε σε πλήρη αποφόρτιση κι επαναφόρτιση της iOS συσκευής σας.

Αλλαγές θερμοκρασίας επηρεάζουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Είναι πιθανό η αυξημένη θερμοκρασία να επηρεάζει αρνητικά τη χωρητικότητα του συσσωρευτή σας. Ιδιαίτερα επηρεάζεται η iOS συσκευή σας όταν εκτελεί απαιτητικές εφαρμογές κι εργασίες. Μην ξεχνάμε πως η μπαταρία εφάπτεται με τη Logic board ή οποία αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες. Εδώ ενδεχομένως να μην μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα.

Προσπαθήστε τις απαιτητικές εργασίες να τις κάνετε από τον υπολογιστή σας κι όχι από το iPhone σας, ώστε να διατηρείτε άρτια σε χωρητικότητα και για περισσότερο χρονικό διάστημα τη μπαταρία της συσκευής σας. Προσπαθήστε να μην κάνετε χρήση της συσκευής σας, έχοντάς τη συνδεδεμένη, σε πηγή ενέργειας.

ired technology battery life 02

Έτσι θα αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται. Η συνήθειά σας να παίζετε απαιτητικά παιχνίδια με τη συσκευή σας iPhone ή iPad, να είναι συνδεδεμένη στο ηλεκτρικό ρεύμα, μόνο κακό μπορεί να της κάνει. Σημαντικός επίσης είναι και ο περιβαλλοντικός παράγοντας. Το καλοκαίρι για παράδειγμα, οι μπαταρίες όλων των συσκευών σας στην Ελλάδα, επιβαρύνονται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει να αποφεύγεται η εναπόθεση της συσκευή σας στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή κι εντός του αυτοκινήτου, όταν αυτό είναι εκτεθειμένο κάτω από τον καυτό ήλιο.

Οι συσκευές σας για να μην επιβαρύνονται ενεργειακά, θα πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν το περισσότερο διάστημα, σε θερμοκρασία δωματίου (19 - 21 βαθμούς C). Το ίδιο ισχύει για το υπερβολικό κρύο, θα μπορούσε επίσης να ελαττώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Μην αφήνετε την μπαταρία σας να αδειάσει τελείως

Προσπαθήστε να μην αφήνετε την μπαταρία σας πλήρως αποφορτισμένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το ιδανικό είναι η μπαταρία της iOS συσκευής σας, να μην αποφορτιστεί πλήρως ποτέ, αλλά στις περιπτώσεις που φθάσει οριακά, να μην παραμείνει άδεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σίγουρα δεν το αναφέρουμε προκειμένου να σας πιάνει πανικός κάθε φορά που η συσκευή σας φθάνει στο 0 και να ψάχνετε απεγνωσμένα για φορτιστή, αλλά τουλάχιστον μην την αφήνετε σε κατάσταση πλήρους αποφόρτισης, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν αφήσετε για πολύ καιρό αποφορτισμένη μία συσκευή, ο κίνδυνος να μην φορτίσει ξανά είναι μεγάλος.

ired technology battery life 03

Εγκαταλείψτε μισοφορτισμένη τη συσκευή σας

Ούτε το να αφήνετε πλήρως φορτισμένη μία συσκευή την οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωφελεί. Μια τέτοια κατάσταση όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, θα μειώσει κατά πολύ τη χωρητικότητά της μπαταρίας. Το ιδανικό θα είναι - εάν αντικαταστήσετε τη συσκευή σας κι εγκαταλείψετε την παλιά σε κάποιο συρτάρι - να είναι μισοφορτισμένη.

Αυτό συνιστά η ίδια η εταιρεία Apple σε τέτοιες περιπτώσεις, συγκεκριμένα εάν δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε μία συσκευή για τους επόμενους 6 μήνες. Φυσικά εάν χρησιμοποιείτε συχνά τις iOS συσκευές, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας.

Διαβάστε επίσης: iOS 8 - Ποιες εφαρμογές καταναλώνουν την μπαταρία σου;

Δείτε στην συνέχεια: Καμία μπαταρία δεν είναι αθάνατη


Καμία μπαταρία δεν είναι αθάνατη

Οι μπαταρίες λιθίου δεν διαφέρουν από καμία άλλη κατηγορία συσσωρευτών στο θέμα φθοράς. Με την πάροδο του χρόνου θα φθαρούν και θα αποδίδουν λιγότερο. Η Apple στις οδηγίες της, αναφέρει πως όλες οι μπαταρίες που εμπεριέχονται στις συσκευές της, θα φθάσουν το 80% της χωρητικότητάς τους, συμπληρώνοντας 1000 πλήρεις κύκλους φόρτισης.

ired technology battery life 04

Από την εμπειρία μου κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πράξη, καθώς συμπληρώνοντας τους μισούς κύκλους φόρτισης (500-600), αρχίζουν τα προβλήματα επάρκειας χώρου. Εννοείται πως οι μπαταρίες αυτών των συσκευών εκτελούν πλήρως τη τροφοδοσία της συσκευής, αλλά διαρκούν λιγότερο, με την πάροδο του χρόνου. Παράγοντες υπεύθυνοι για την δυσάρεστη αυτή κατάσταση, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλικία της μπαταρίας της συσκευής σας.

Συνοψίζοντας θα θέλαμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:

  • Μια συσκευή θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένη κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Η ενέργεια αυτή επιτρέπει στην μπαταρία να φτάσει την απαιτούμενη τάση, χωρίς αυξομειώσεις. Οποιαδήποτε παρεμβολή συγχέει τη φόρτιση.
  • Φροντίστε ο χώρος φόρτισης να έχει θερμοκρασία δωματίου. Μη φορτίζετε τη συσκευή σας σε χαμηλές θερμοκρασίες η πολύ υψηλές.
  • Μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν θα πρέπει να είναι πλήρως φορτισμένες. Μία μέση φόρτιση είναι η ιδανική.
  • Εξαρτάται από το φορτιστή εάν η συσκευή σας είναι πλήρως φορτισμένη, ασχέτως ενδείξεων πλήρους φόρτισης. Υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι ελαφρώς λιγότερη.
  • Διακόψτε τη φόρτιση, εάν η συσκευή σας ζεσταίνεται υπερβολικά.
  • Εάν σκοπεύετε να μην χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφήστε τη μπαταρία της συσκευής σας, μισοφορτισμένη.

ired technology battery life 05

Σίγουρα ό,τι κι αν κάνετε, όσο κι αν προσέξετε, οι μπαταρίες των συσκευών σας θα φθαρούν. Όμως με την κατάλληλη μεταχείριση, οι μπαταρίες των συσκευών θα αποδίδουν τα μέγιστα, για περισσότερο χρόνο.

Κύρια πηγή για τις παραπάνω πληροφορίες έχουν υπάρξει οι έρευνες και οι μελέτες του Battery University (link).

Θα επιθυμούσαμε εάν γνωρίζετε κάτι παραπάνω, το οποίο θα μας βοηθούσε στην καλύτερη χρήση της μπαταρίας των συσκευών iPhone - iPad, να μας το αναφέρετε στα σχόλια.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status