iOS 9 - Θέλω: “Λειτουργία Επισκέπτη” στην οθόνη κλειδώματος του iPhone - iPad

iOS 9 - Θέλω: “Λειτουργία Επισκέπτη” στην οθόνη κλειδώματος του iPhone - iPad
ired.gr

Πώς θα σας φαινόταν μία λειτουργία επισκέπτη στην οθόνη κλειδώματος;

Συνήθως στη δική μου συσκευή iPhone, χρησιμοποιώ την εφαρμογή 1Password, αντί της προεγκατεστημένης λειτουργίας iCloud Keychain κι ο λόγος είναι απλός. Εάν έχω παραδώσει ξεκλείδωτο το iPhone, σε κάποιον τρίτο, για να έχει πρόσβαση στα συνθηματικά και στις πιστωτικές κάρτες, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή 1Password.

Όπως ακριβώς το iTunes και το Apple Pay, κάνουν χρήση του αισθητήρα Touch ID, ως αναγνωριστικό, προκειμένου να αποκλείσει την πρόσβαση σε οποιονδήποτε, πλην του υποφαινομένου. Έτσι εάν σε κάποιο σεμινάριο κάποιος συνάδελφος, ζητήσει τη συσκευή μου, είτε για να καλέσει την οικογένειά του, είτε για να κάνει μία επείγουσα αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορώ να το παραδώσω, χωρίς ανησυχία.

Διαβάστε επίσης: Οι δοκιμές του λειτουργικού συστήματος iOS 9 έχουν ήδη αρχίσει

Μία εξέλιξη της λειτουργίας iCloud Keychain, με απαίτηση αναγνώρισης, μέσω του Touch ID, θα είχε μεν ενδιαφέρον κάνοντας την υπηρεσία πιο ασφαλή, αλλά όπως και η εφαρμογή που χρησιμοποιώ, προστατεύει την είσοδο, μόνο στους αριθμούς πιστωτικών καρτών και σε ελάχιστα προσωπικά δεδομένα ακόμη. Τι μπορώ να κάνω αν κάποιος αποφασίσει να περιηγηθεί σε δεδομένα όπως φωτογραφίες ή μηνύματα;

Θα μπορούσε η Apple να προσθέσει προαιρετική απαίτηση αναγνώρισης κατόχου, μέσω της εξακρίβωσης των δακτυλικών αποτυπωμάτων, σε κάθε εφαρμογή. Έτσι μέσω του μενού των ρυθμίσεων και κάνοντας χρήσης μιας εναλλαγής, ο κάτοχος θα είχε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτή ή όχι, ώστε να είναι απαραίτητη η επιβεβαίωση, σε κάθε εφαρμογή του App Store. Σίγουρα μία τέτοια εξέλιξη θα χαροποιούσε ιδιαίτερα, χρήστες που αναζητούν επιπλέον ασφάλεια, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν πολύπλοκο και ιδιαίτερα δύσχρηστο.

ired ios 9 guest mode 01

Όμως μία λειτουργία Επισκέπτη "Guest Mode" είναι μία πιο απλή κι εργονομική λύση.

Με το λειτουργικό iOS 8, η Apple ανασχεδίασε το διαχειριστή του συστήματος "Springboard", επιμερίζοντας τις λειτουργίες του πιο σε μικρότερες ενότητες πιο εστιασμένες. Επιπλέον σε επίπεδο κώδικα, η προσθήκη PreBoard, βοήθησε στον καλύτερο χειρισμό, της οθόνης κλειδώματος (Lock screen), μέσω κρυπτογράφησης.

Εάν γίνει μία επέκτασή της ή δημιουργώντας επιπλέον ένα GuestBoard - αν κάτι τέτοιο έχει νόημα - τότε το λειτουργικό iOS, θα μπορούσε να προσφέρει μία πιο λειτουργική και ασφαλή Οθόνη κλειδώματος.

Κατά την τωρινή έκδοση λογισμικού, εάν δεν κάνετε χρήση του αισθητήρα Touch ID ή δεν εισάγετε το συνθηματικό σας, μία επιπλέον επιλογή για επείγουσες κλήσεις "Επείγον", είναι διαθέσιμη. Σας επιτρέπει να καλείτε το "112" ή το "911" εάν είστε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην τελευταία έκδοση λειτουργικού, δίνει μία επιπλέον δυνατότητα πρόσβασης στο Ιατρικό σας ID της προεγκατεστημένης εφαρμογής "Υγεία", με σημαντικές ιατρικές πληροφορίες, όπως αλλεργίες σε φάρμακα κλπ.

Ίσως σε αυτή τη σελίδα, ένα εικονικό πλήκτρο επισκεπτών, θα μπορούσε να επιτρέπει την πρόσβαση, σε εφαρμογές όπως Τηλέφωνο και Safari, έτσι ώστε κάποιος να έχει τη δυνατότητα να κάνει μία κλήση ή να περιηγηθεί στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης: iOS 9: Τι θα θέλαμε να δούμε από την Apple

Στην πρότασή μας, πρωτεύει η ασφάλεια των δεδομένων μας από αδιάκριτα μάτια. Το κλείδωμα της οθόνης, βρίσκεται ως λειτουργία διχασμένη μεταξύ της ασφάλειας και της ευχρηστίας. Έχετε τη δυνατότητα της ενεργοποίησης του Κέντρο Γνωστοποιήσεων, των προεπισκοπήσεων μηνυμάτων, του Πίνακα Ελέγχου, της εικονικής βοηθού Siri, του Passbook και πολλών άλλων εφαρμογών προσφέροντας άνεση, εις βάρος όμως της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

ired ios 9 guest mode 02

Όπως ακριβώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις παραπάνω λειτουργίες από την Οθόνη κλειδώματος, έτσι θα μπορούσε και η λειτουργία Guest Mode, κατά τον ίδιο τρόπο να απομακρύνεται από την Lockscreen, προσφέροντας ευελιξία. Επίσης θα μπορούσε να απαιτεί κωδικό ή έλεγχο ταυτότητας Touch ID, εάν κάποιος επιθυμεί να περιηγηθεί ή να απενεργοποιήσει τη λειτουργία Επισκέπτη, καταχράζοντας τη φιλοξενία, στη συσκευή σας. Ίσως θα μπορούσε να υλοποιηθεί μία τέτοια λειτουργία όπως το η Πρόσβαση με καθοδήγηση.

Να θυμίσουμε πως μπορείτε να κλειδώσετε τη συσκευή σας iPhone ή iPad για παράδειγμα στην εφαρμογή Safari ή μέσα σε ένα αγαπημένο παιχνίδι, αναμένοντας για να ξεκλειδώσει το συνθηματικό που έχετε ορίσει. Δείτε αναλυτικά, πως ενεργοποιείται η διαδικασία στον παρακάτω σύνδεσμο:

Διαβάστε: Πώς να κλειδώσετε τα παιδιά σας έξω ...από το iPhone.

Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ιδανική σε όλες τις καταστάσεις, τέτοιου είδους λειτουργία. Με μία λειτουργία επισκέπτη διαθέσιμη, σύροντας, αγγίζοντας ή ακόμη και περνώντας το χέρι σας πάνω από τη συσκευή σας iPhone ή iPad, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε, όταν την παραδίδετε σε κάποιον τρίτο. Μπορείτε στην ουσία να κάνετε μία καλή πράξη, με λιγότερο κίνδυνο.

Πώς σας φαίνεται η παραπάνω πρότασή μας; Την βρήκατε ενδιαφέρουσα ή όχι; Περιμένουμε την άποψή σας στα σχόλια. Εμείς θα συνεχίζουμε να προτείνουμε λειτουργίες μέχρι την έναρξη του WWDC, λέτε να εισακουστούμε;

από DINFUN

Δείτε περισσότερα: