Επαναφορά φωτογραφιών στο Photos του Mac

Επαναφορά φωτογραφιών στο Photos του Mac
ired.gr

Πώς να ξαναβρείτε σβησμένες φωτογραφίες στην εφαρμογή Photos (Φωτογραφίες) του Mac σας.

Πολλοί χρήστες, καθώς τακτοποιούν τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών τους στις "Φωτογραφίες" του Mac τους, τυχαίνει να σβήσουν κατά λάθος κάποιες φωτογραφίες ή και βίντεο και μετά να ανακαλύψουν ότι τα χρειάζονταν. Άλλες φορές το σβήσιμο μπορεί να γίνει κατά λάθος και άλλες φορές να γίνει εσκεμμένα μόνο που ανακαλύπτουν μετά ότι ήθελαν τα συγκεκριμένα αρχεία. Έτσι, μπορεί μετά να σκεφτεί κάποιος ότι καλό θα ήταν να μπορούσε να επαναφέρει τις φωτογραφίες ή τα βίντεο που έσβησε.

Αν λοιπόν βρεθήκατε σε μια τέτοια κατάσταση, τότε σας έχουμε καλά νέα μια και υπάρχει τρόπος να επαναφέρετε τις σβησμένες φωτογραφίες ή τα βίντεό σας στην εφαρμογή "Φωτογραφίες", με τη βοήθεια της δυνατότητας που προσφέρει η εφαρμογή για επαναφορά και χωρίς να ψάχνετε για κάποιο εφεδρικό αντίγραφό τους που (ίσως) έχετε μέσα στο Time Machine.

Η διαδικασία επαναφοράς αυτή καθεαυτή είναι πολύ εύκολη, αλλά υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που μπορεί να εμποδίσουν την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν το πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που σβήστηκαν τα αρχεία σας και πόσος διαθέσιμος χώρος υπάρχει στο Mac σας.

Έτσι λοιπόν, φωτογραφίες ή βίντεο που ξεπερνούν το διάστημα των 30 ημερών από τη διαγραφή τους, θα σβηστούν μόνιμα πια από τη βιβλιοθήκη και, σε περίπτωση που ο χώρος του δίσκου δεν επαρκεί, τότε θα σβήνονται και πολύ νωρίτερα από αυτό το διάστημα ασφαλείας. Γι' αυτό καλό είναι να λαμβάνετε τα μέτρα σας ώστε ο δίσκος σας τουλάχιστον, να έχει αρκετό ελεύθερο χώρο (κάποια gigabytes) ώστε να έχετε την ασφαλιστική δικλείδα των 30 ημερών.

Πώς γίνεται

Να λοιπόν πώς γίνεται να επαναφέρετε σβησμένες φωτογραφίες ή βίντεο από τις "Φωτογραφίες" του Mac:

  • Εκκινείτε την εφαρμογή Φωτογραφίες και πηγαίνετε στη διαδρομή Αρχείο>Εμφάνιση πρόσφατων διαγραφών (προτελευταία επιλογή).

ired mac restore deleted photos 01

  • Στο παράθυρο με τις διαγραμμένες φωτογραφίες και βίντεο που θα εμφανιστεί, επιλέξτε όσες θέλετε να επαναφέρετε κάνοντας "κλικ" επάνω τους (θα αποκτήσουν ένα μπλε "τσεκ" στην κάτω δεξιά γωνία και θα γίνουν λίγο πιο άσπρες).
  • Πατήστε το πλήκτρο "Ανάκτηση" (δεύτερο πάνω δεξιά) για να τις επαναφέρετε στις φωτογραφίες σας. Θα επανέλθουν στην αρχική τους θέση και σε όποιο άλμπουμ ανήκαν.

ired mac restore deleted photos 02

  • Όταν τελειώσετε πατήστε την ετικέτα "Φωτογραφίες" για να επιστρέψετε στις φωτογραφίες σας.

Ενόσω βρίσκεστε στο άλμπουμ των διαγραμμένων, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει ένα είδος "χρονοδιακόπτη" κάτω από κάθε φωτογραφία που μετράει δηλώνει τον υπόλοιπο χρόνο που απομένει μέχρι την οριστική τους διαγραφή. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, οι φωτογραφίες διαγράφονται μόνιμα και μόνο ψάχνοντας σε ένα εφεδρικό αντίγραφο στο Time Machine ίσως μπορέσουμε να τις ανακτήσουμε.

Εννοείται ότι η διαδικασία αυτή καλύπτει, όχι μόνο βιβλιοθήκες των "Φωτογραφιών", αλλά και βιβλιοθήκες που έχουν εισαχθεί από τα iPhoto και Aperture επίσης, αλλά οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν διαγραφεί μετά την εισαγωγή των βιβλιοθηκών αυτών στις "Φωτογραφίες". Καλό θα είναι πάντως, αν και μπορούμε να χειριστούμε πολλές βιβλιοθήκες, να φτιάξουμε μια βιβλιοθήκη τελικά για να αποφύγουμε τις επιπλοκές.

Για παράδειγμα, η επαναφορά φωτογραφιών, εξαρτάται από τη βιβλιοθήκη στην οποία βρισκόμαστε, γι' αυτό, θα πρέπει πρώτα να έχουμε ενεργοποιήσει τη βιβλιοθήκη που θέλουμε (αν έχουμε περισσότερες από μια) και ύστερα να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τις διαγραμμένες φωτογραφίες. Καταλαβαίνετε πόσο πολύπλοκο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Γι' αυτό είπαμε παραπάνω ότι καλό είναι να έχουμε μία τελικά.

Από την άλλη μεριά, αν θέλουμε να βρούμε τη φωτογραφία στο δίσκο μας αλλά να μην την επαναφέρουμε στη βιβλιοθήκη (αλλά να την αντιγράψουμε ή μεταφέρουμε κάπου αλλού), τότε, πατώντας δεξί "κλικ" πάνω στη φωτογραφία που μας ενδιαφέρει επιλέγουμε "Εμφάνιση αναφερόμενου στο Finder" από το αναδυόμενο μενού (η ίδια επιλογή υπάρχει στο μενού "Αρχείο"). Θα ανοίξει παράθυρο του Finder με τη φωτογραφία επιλεγμένη και θα μπορείτε να τη μεταφέρετε ή αντιγράψετε όπου θέλετε.

από Elichord

Δείτε περισσότερα: