Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιο αναμένεται να είναι το μέλλον της συσκευής iPad.

Ποιο αναμένεται να είναι το μέλλον της συσκευής iPad.
ired.gr

Ποια πιστεύετε πως θα είναι η κατάληξη της συσκευής iPad; Σας έχουμε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση επί του θέματος.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω στο 2010, το iPad, ήταν για την εταιρεία Apple μία ριψοκίνδυνη κίνηση. Εκείνη την εποχή οι συσκευές netbooks είχαν ισχυρή παρουσία στη αγορά της τεχνολογίας. Παρότι η εταιρεία είχε πιεστεί, προκειμένου να δώσει την δική της πρόταση σε αυτή την αγορά των πλαστικών, απελπιστικά αργών σε απόδοση και με χαμηλής διάρκειας ζωής συσκευών, εν τούτοις η Apple δεν ενέδωσε. Δημιούργησε το iPad το οποίο ήταν για τα netbooks, ότι το iPhone για τις συσκευές BlackBerry.

O Steve Jobs είχε προβλέψει, πως ορισμένες λειτουργίες όπως η ηλεκτρονική αλληλογραφία, το διαδίκτυο, τα video, τα παιχνίδια και τα βιβλία θα κάνουν τη συσκευή να ξεχωρίσει. Αυτές φυσικά ήταν μόνο η αρχή. Στη συνέχεια δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές, ήρθαν να πλαισιώσουν το λειτουργικό σύστημα της συσκευής, εκμεταλλευόμενες τη μεγάλη οθόνη και προσδίδοντας σημαντικό πλεονέκτημα στο μερίδιο αγοράς, από τις λιγότερο δαπανηρές συσκευές του ανταγωνισμού.

Διαβάστε επίσης: iPad: Ο βασιλιάς κρατάει τον θρόνο του

Έτσι επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά το επιχειρηματικό ρητό πως μέτριες εταιρείες και προϊόντα συνθλίβονται αργά ή γρήγορα. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην κατηγορία των netbooks. Όμως, πέντε χρόνια μετά την καθιέρωση του iPad, έχει πλέον αρχίσει να πιέζεται από τις διαρκώς αυξανόμενες πωλήσεις του iPhone 6 Plus από τη μία, και από την απίστευτη μείωση του βάρους και του πάχος των νέων MacBook, από την άλλη. Συγκεκριμένα με την έλευση του νέου MacBook, ο εσωτερικός ανταγωνισμός έχει γίνει ισχυρότερος από ποτέ.

ired ipad future 01

Πώς λοιπόν η συσκευή iPad, θα μπορούσε να αντεπιτεθεί στο φιλικό (ή όχι φιλικό) ανταγωνισμό της; Η Microsoft εδώ και καιρό αποφάσισε πως τα tablets, θα πρέπει να προσφέρουν μία εμπειρία χρήσης computing. Με κάθε αναβάθμιση του δικού της Surface tablet, η σχεδίαση τους απομακρύνεται από την εμφάνιση ενός iPad, και τείνει να μοιάζει περισσότερο με φορητό υπολογιστή.

Αυτός είναι και ο λόγος εν μέρει που η εταιρεία Microsoft, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει πολλές εφαρμογές σε περιβάλλον αφής, όπου με τη σειρά του, οδήγησε στην αποτυχία τα δύο πρώτα Surface, που βασίζονται σε λειτουργικό Windows RT. Ωστόσο η τρίτη έκδοση Surface Pro 3, φέροντας μία μεγαλύτερη οθόνη 12 ιντσών, θυσίασε την οθόνη αφής, στο βωμό των πραγματικών πλήκτρων.

Στην εισαγωγική της ομιλία η Microsoft, μίλησε για προσπάθεια κατασκευής τύπου σταντ, για ισορροπημένη χρήση πάνω στο σώμα του χρήστη. Πρόκειται για μία φιλοσοφία που μόνο εταιρεία χωρίς παραγωγή laptop, θα μπορούσε να υιοθετήσει. Πράγματι η Microsoft και λόγω της τιμής του Surface Pro, το έθεσε ανταγωνιστικά απέναντι στο MacBook Air, παρά στο iPad.

Διαβάστε επίσης: Η μεταφορά ταινιών για παρακολούθηση στο iPad έχει γίνει εύκολη υπόθεση

Η ομάδα διαχείρισης της Apple συνεχίζει να προβλέπει πως συσκευές τύπου tablet, έχουν να διανύσουν λαμπρή πορεία ακόμη. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως ο CEO Tim Cook της Apple, ο οποίος έχει θέσει ως προτεραιότητα την τεχνολογία προς τις επιχειρήσεις, συγκριτικά με τον Steve Jobs, τονίζοντας την καταλληλότητα της συσκευής, για εταιρικές εφαρμογές.

Η αγορά αυτή μπορεί να είναι πιο προσοδοφόρα για την Apple, λόγω του υψηλού όγκου χρήσης ως εργαλείο δουλειάς, αν λάβουμε υπόψιν πως οι πρώτοι υπολογιστές -tablets στις διανομές των επιχειρήσεων και τις εκτυπώσεις τιμολογίων εν κινήσει, έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στο λιανικό εμπόριο.

Να θυμίσουμε επίσης πως η Apple πρόσφατα, σε συνεννόηση με την IBM, έλαβαν την πρωτοβουλία να διαθέσουν iPad, σε ηλικιωμένους Ιάπωνες. Η απλή λειτουργία των συσκευών iPads προσελκύει πολύ εύκολα τους αρχάριους χρήστες, είτε είναι 4 ετών είτε 104. Έτσι η απλότητα είναι συνώνυμη της ευθύνης. Με ένα προϊόν τόσο απλό στη χρήση όπως το iPad, δεν φαίνεται η εταιρεία να έχει και πολλές επιλογές απλοποίησης του προϊόντος ή του λειτουργικού του, στο μέλλον.

ired ipad future 02

Σε αντίθεση με τη Microsoft και λόγο της απλότητας, η εταιρεία θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο 2 σε 1 προϊόν, όπως για παράδειγμα μια συσκευή με εμφάνιση MacBook Air, με αποσπώμενη οθόνη-iPad. Φαίνεται όμως κάπως απίθανο μια υποστήριξη πολλαπλών παραθύρων στο λειτουργικό iOS. Θα μπορούσε όμως το iPad να έχει καλύτερη υποστήριξη κατά την σύνδεσή του με ένα πληκτρολόγιο Bluetooth (αυτό είναι εφικτό).

Η Apple φαίνεται πως έφτασε στο κατώτατο σημείο από πλευράς μεγέθους οθόνης, με την κυκλοφορία του iPad mini. O ανταγωνισμός όμως κινήθηκε τιμολογιακά επιθετικά, σε αυτή την κατηγορία των 7 ιντσών, με λειτουργικό Android. H Αpple ποτέ έως τώρα δεν έχει καταδεχθεί να θυσιάσει την ποιότητα των υλικών της, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική στην τιμή των προϊόντων της.

Από την άλλη πλευρά η τελευταία αναβάθμιση του iPad mini, ήταν μόνο ονομαστική, καθώς το νέο χαρακτηριστικό - ένα τον αριθμό - ήταν ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, Touch ID, για τα ταυτοποίηση του χρήστη. Τρία πράγματα μπορούμε να σκεφθούμε με διαφορετικές επιπτώσεις το καθένα για τη συσκευή iPad. Ας ξεκινήσουμε με τα πιθανά και καταλήγοντας στα λιγότερο πιθανά.


Μεγαλώνοντας το μέγεθος: Έχουμε διαβάσει κατά καιρούς, πολλές φήμες για την κυκλοφορία ενός μεγαλύτερου iPad, με τίτλο iPad Pro. Ναι μία τέτοια κίνηση από πλευράς εταιρείας, θα είχε ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές στις οποίες θα μπορούσε να είναι χρήσιμη μία μεγαλύτερη οθόνη iPad - όπως η ανάγνωση περιοδικών και ιστοσελίδων.

ired ipad future 03

Οι ανταγωνιστές της Apple όπως, Lenovo, Samsung και φυσικά η Microsoft, έχουν ήδη προτάσεις tablet στις 12 ίντσες. Παρότι ο όγκος πωλήσεων είναι σαφώς χαμηλότερος σε σύγκριση με τα μικρότερα μοντέλα, εν τούτοις προσφέρουν επιπρόσθετα οφέλη, επιτρέποντας στο iPad, να ανταγωνιστεί λίγο περισσότερο τους υπολογιστές MacBook, με μεγαλύτερη οθόνη. Παράλληλα θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις - που επιθυμεί να εισxωρήσει η Apple - με μεγαλύτερη προβολή περιεχομένου ταυτόχρονα.

Διαβάστε επίσης: iCloud Drive: Όλες οι απαραίτητες οδηγίες χρήσης

Stylus ξανά: Τόσο η Samsung όσο και Microsoft, έχουν αναπτύξει επιλογές γραφίδας στις συσκευές τους. Κατά την παρουσίαση του πρώτου iPhone και συγκριμένα αναφερόμενος o Steve Jobs, για το πως ο χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την οθόνη του, μίλησε υποτιμητικά για τις γραφίδες (stylus). Η Apple παλαιότερα είχε εμπειρία συσκευής με γραφίδα εν ονόματι Newton.

Παρότι πιστεύουμε πως η Apple θα μπορούσε να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά, στην ενσωμάτωση του λειτουργού και της διεπαφή του χρήστη με μία γραφίδα, από την Microsoft και την Samsung, μία τέτοια κίνηση, ενέχει ορισμένες προκλήσεις - είναι εξαιρετική η χρήση της γραφίδας σε εφαρμογές ζωγραφικής αλλά όχι για τόσες άλλες κατηγορίες και κάπου θα πρέπει να αποθηκεύεται.

Εκτός αυτού η φιλοσοφία του iPad, είναι να μας απαλλάξει από εξωτερικές συσκευές, όπως πληκτρολόγια και mouse. Μετά την έντονη προώθηση της αφής ως το κύριο χαρακτηριστικό του λειτουργικού iOS και οκτώ χρόνια μετά το iPhone, φαίνεται ως κακή χρονική στιγμή για μία εισαγωγή γραφίδας.

Αίσθηση feedback: Για πρώτη φορά και συγκεκριμένα στη wearable συσκευή της Apple, Apple Watch, αλλά και στην επιφάνεια αφής (trackpad), του νέου MacBook, είδαμε την προσθήκη της τεχνολογίας Force touch, η οποία προσφέρει επιστροφή αποτελέσματος, ανάλογα με την ένταση της πίεσης στην οθόνη και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την εμπειρία πληκτρολόγησης, στη συσκευή iPad. Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη χωρίς όμως να αλλάζει του κανόνες του παιχνιδιού.

Όμως, μάλλον καμία από αυτές τις προτεινόμενες αλλαγές και προσθήκες δεν είναι ικανές για να αλλάξουν την τάση των καταναλωτών, να μετατοπίζονται σε μεγαλύτερες συσκευές - τηλέφωνα, και λεπτότερους υπολογιστές, τάση η οποία κάνει τους αναλυτές λιγότερο αισιόδοξους για τις αποτιμήσεις των πωλήσεων.

Παρόλα αυτά μια μεγαλύτερη επιλογή οθόνης, θα μπορούσε να προσφέρει κάποιον ενθουσιασμό παρασύροντας προς τα επάνω τις μειωμένες πωλήσεις του iPad.

από DINFUN

Δείτε περισσότερα:

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status