10 πράγματα που μάθαμε για το μέλλον της Μicrosoft

10 πράγματα που μάθαμε για το μέλλον της Μicrosoft
ired.gr

10 σημαντικά πράγματα που δείχνουν τις επόμενες κινήσεις της εταιρίας και προδιαγράφουν το μέλλον της.

Πρόσφατα, στο Ετήσιο Συνέδριο Ανάπτυξης Build 2015, ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, αποκάλυψε τη στρατηγική της εταιρίας σε αρκετές χιλιάδες προγραμματιστές που ασχολούνται με τις πλατφόρμες ανάπτυξης .ΝΕΤ και Win32.

ired windows 10 things for windows 10 01

Σε μια τρίωρη παρουσίαση χωρίς διαλείμματα μια ομάδα της Microsoft παρουσίασε ένα σκελετό των ιδεών της εταιρίας όσον αφορά το cloud computing, το Microsoft Office, τα Windows 10 και το καινούριο εξάρτημά της για την εικονική πραγματικότητα, το HoloLens.

"Θέλουμε να κάνουμε τους χρήστες μας να περάσουν από το να χρειάζονται τα Windows, στο να επιλέγουν τα Windows και μετά στο να αγαπούν τα Windows."

Παρακάτω λοιπόν, παρουσιάζουμε τα 10 σημεία κλειδιά από τη Build 2015.

1. Ο νέος περιηγητής διαδικτύου των Windows (κωδικός Spartan) απέκτησε τελικά όνομα

Αυτό που η Microsoft ανέφερε ως τώρα σαν "project Spartan", απέκτησε το επίσημο όνομά του: Microsoft Edge. Οι διάφοροι αρθρογράφοι μπορούν πια να σταματήσουν τα λογοπαίγνια για τους 300 και να βρουν άλλα καινούρια που έχουν να κάνουν με την "τεχνολογία αιχμής" κλπ.

ired windows 10 things for windows 10 02

Ο Internet Explorer θα συνεχίζει να βρίσκεται στα Windows 10 για λόγους συμβατότητας με ιστοτόπους που τον χρειάζονται ακόμη για να λειτουργούν σωστά αλλά ο Edge θα είναι ο κύριος περιηγητής του λειτουργικού με τον οποίο η Microsoft στοχεύει να κατακτήσει το διαδίκτυο.

2. Θα γίνει πάρτι όπως το 1999

Ο Edge θα έχει ενσωματωμένη την Cortana κι έτσι θα μπορούμε να κάνουμε τις ειδικές μικτές ερωτήσεις της Microsoft για να παίρνουμε απαντήσεις σε σύνθετα θέματα. Θα δέχεται εισαγωγή από γραφίδες για σημειώσεις πάνω σε ιστοσελίδες (αν και δεν ξέρουμε ακριβώς το γιατί και το πώς θα το χρησιμοποιήσει κανείς κάτι τέτοιο) και η αρχική σελίδα θα εμφανίζει προτεινόμενα βίντεο, εφαρμογές και ιστοσελίδες. Στην ουσία θα μοιάζει (ο Edge) με ένα Web portal από την εποχή του τέλους της δεκαετίας του '90. Άρα μάλλον όχι και τόσο τεχνολογία αιχμής (cutting edge... κι αρχίσανε τ' αστεία).

3.Το Hololens είναι ακόμη πιο ωραίο απ' ότι το νομίζαμε.

Τα 3D-augmented-reality γυαλιά (επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας) που παρουσίασε ο Alex Kipman της Microsoft με αρκετή φασαρία τον περασμένο Ιανουάριο, έχουν γίνει ακόμη πιο όμορφα, αν αυτό ήταν δυνατόν. Πάνω στη σκηνή, ένας παρουσιαστής της Microsoft χρησιμοποίησε ένα σετ δεμένων στο κεφάλι του Hololens για να περιπλανηθεί σε ένα εικονικό δωμάτιο που έμοιαζε πάρα πολύ με μια τρισδιάστατη έκδοση του Microsoft Bob (ένα επαναστατικό λειτουργικό εικονικών χώρων που είχε παρουσιάσει η Microsoft λίγο μετά τα Windows 3.1, αλλά ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του και απαιτούσε πολύ ισχυρό hardware για εκείνο τον καιρό. Τελικά το διαδέχτηκαν τα πολύ πιο συμβατικά Windows 95).

Ανάμεσα σε διάφορα ωραία κολπάκια που μπορεί να κάνει, το Hololens θα μπορεί να τρέξει εφαρμογές των Windows 10 στην κυριολεξία οπουδήποτε (ως επιφάνεια) και θα μας δίνει τη δυνατότητα να τις χειριζόμαστε με κινήσεις των χεριών. Θα μπορούμε να "καρφώσουμε" ένα εικονικό ημερολόγιο στον τοίχο του δωματίου μας, για παράδειγμα, ή να το έχουμε να μας ακολουθεί καθώς θα περιφέρεται εμφανιζόμενο στον αέρα. Υπόψιν ότι η Microsoft έκανε την παρουσίαση σε ένα δωμάτιο χωρίς έπιπλα ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε ατυχήματα.

4. Και θα παρουσιάσει ένα νέο παράξενο όρο, το Airtap

Για να ελέγξουμε αντικείμενα και μενού μέσω του Hololens, θα χρησιμοποιούμε μία κίνηση των χεριών που είναι καινούρια και ονομάζεται Airtap. Για παράδειγμα, "Κάνετε airtap στην εικονική οθόνη που εμφανίζεται να επιπλέει στον τοίχο μπροστά σας για να εκκινήσετε το βίντεο". Μην ανησυχείτε, θα το συνηθίσουμε κι αυτό όπως τόσα άλλα.

ired windows 10 things for windows 10 03

5. Θα περάσει καιρός όμως πριν μπορέσουμε να αγοράσουμε ένα

Ο Kipman είπε ότι η Microsoft έφερε "εκατοντάδες" Hololens στο συνέδριο για να τα δοκιμάσουν οι συμμετέχοντες και να τους "ανοίξει η όρεξη" για την τεχνολογία. Και παρουσίασε τον τρόπο που το Hololens μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διδάξει ανατομία, σχεδίαση κτιρίων, μελέτη τέχνης, αλληλεπίδραση με φυσικά αντικείμενα και πολλά άλλα.

ired windows 10 things for windows 10 04

Εντωμεταξύ όμως, θα πρέπει να ανακοινώσει πότε θα παρουσιαστούν τα σχετικά προγραμματιστικά εργαλεία (software development kit) που θα επιτρέψουν στους προγραμματιστές να μπορέσουν να φτιάξουν εφαρμογές για τη συσκευή και, ακόμη περισσότερο, την πιθανή τιμολόγηση και διαθεσιμότητα στην αγορά.

6. Το Office θα γίνει πολύ πιο έξυπνο

Η Microsoft μετατρέπει τη μεγαλύτερη σουΐτα παραγωγικότητας που έχει φτιάξει, το Office, σε πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές θα μπορούν να φτιάχνουν εφαρμογές που θα συνδέονται με τα προγράμματα της σουΐτας (σαν τα plug-ins του Photoshop) και να αυξάνουν τις δυνατότητές τους. Στη σκηνή, η Microsoft παρουσίασε ένα add-in από το Uber που σου υπενθυμίζει να καλέσεις ένα όχημα για μεταφορά αρκετό χρόνο πριν, ώστε να προλάβεις την επόμενη συνάντησή σου. Η εφαρμογή αυτόματα λαμβάνει την τρέχουσα τοποθεσία μας από τα Windows Maps και τον προορισμό μας από το Outlook - καλό.

  • « Προηγούμενο
  • 1/2
  • Συνέχεια άρθρου »